Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ THN ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ “Take Action!", Bodo Village, Timisoara, ROMANIA


H Aνταλλαγή Νέων "Take Action!" πραγματοποιήθηκε από 7-17 Mαίου 2019, 2019 στο Bodo village της Ρουμανίας, συμμετείχαν 42 νέοι από 6 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τουρκία και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά και τη δημοκρατία. 
Μέσα από στοχευμένα workshops μέσω μη τυπικής μάθησης, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την ενεργό συμμετοχή, να αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες, να παρακινηθούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, και να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικές κουλτούρες.   

Ο Άρης (team leader), ο Διονύσης, η Μαρία, η Μαριέττα, ο Θωμάς, η Δανάη και η Αίγλη αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Χθες γύρισα, που λες. Γεμάτος συναισθήματα και νέες εμπειρίες.
11 μέρες πέρασα στη Ρουμανία, 11 μέρες τόσο όμορφες και γεμάτες που καθώς πληκτρολογώ αυτό το κείμενο χαμογελώ γλυκά.
Και τι δεν κάναμε αυτές τις μέρες, ειλικρινά. Το θέμα του προγράμματος ήταν η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά καθώς και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Μιλήσαμε για αυτά και για άλλα τόσα.
Το πρόγραμμα είχε συμμετέχοντες από 4 ηπείρους και 11 χώρες. Τόσες πληροφορίες για την προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς στη Ρουμανία, τη Συρία πριν το πόλεμο, τα εδάφη της Μογγολίας, τους αγώνες για τα δικαιώματα των μαύρων στη Νότια Αφρική. Αλλά μην σε ζαλίζω τώρα με αυτά, αυτά θα τα κρατήσω για μένα. 
Οι διοργανωτές του προγράμματος IRDT- Institutul Tinerilor ήταν τόσο καλοί μαζί μας, τρομερά φιλόξενοι. Μέλι ήθελε η Αίγλη για πρωινό; Μέλι μας φέρνανε. Tofu ήθελα εγώ και ο Θωμάς γιατί δεν τρώμε κρέας; Tofu μας φέρνανε. Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της Ρουμάνικης ομάδας, O Andrei, ο εκπαιδευτής μας, μεταδοτικός και to the point. Ο Victor, που τα workshops του περί κριτικής σκέψης και debate έκαναν τα μυαλά μας να βγάζουν καπνούς και να προσπαθούν να βρουν λογικά επιχειρήματα και την Αίγλη σχεδόν να ουρλιάζει αυτά από ενθουσιασμό μετά το πέρας των workshops,στο team reflection.
Περάσαμε πολύ όμορφα στο Bodo αλλά και στη Τιμισοάρα,τι όμορφη, μικρή και γλυκιά πόλη. Είδαμε τόση φύση,αρχιτεκτονικές, ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς.
Και εμένα μου φαίνεται παράξενο που αναφέρομαι στο δεύτερο πρόσωπο, που λες.
Αλλά τώρα αισθάνομαι πως μιλάω σε μένα, που σαν και σένα, έχω βρεθεί να διαβάζω κείμενα σαν και αυτό για να αποφασίσω αν θέλω να συμμετάσχω σε προγράμματα σαν και τούτο που σου ανέφερα. Εγώ λοιπόν βρέθηκα εκεί και το έζησα.  Εσύ; "
Άρης, team leader

Image may contain: one or more people, people sitting, child, table and outdoor

"Το ταξίδι για την Τιμισοάρα ξεκίνησε με εφτά διαφορετικούς ανθρώπους, άγνωστοι μεταξύ τους, και τελείωσε με μια παρέα που πλέον μοιράζεται πολλές όμορφες στιγμές. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα που συμμετείχα και δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το πώς λειτουργεί ούτε για το τι μπορεί να σου προσφέρει.
Οι πρώτες μέρες επικεντρώθηκαν πλήρως στο δέσιμο της ομάδας γεγονός που βοήθησε στα μέγιστα στο να κυλίσει ομαλά το πρόγραμμα. Έχοντας συνηθίσει τον  ακαδημαϊκό τρόπο εκπαίδευσης είχα στην αρχή πολλούς ενδοιασμούς για την non formal προσέγγιση του προγράμματος. Ωστόσο, όσο περνούσαν οι μέρες, συνειδητοποιούσα  πως όλες οι δραστηριότητες που κάναμε ήταν σημαντικές και καλά προγραμματισμένες. Στο τέλος της ημέρας, ένιωθα ότι μάθαινα πράγματα ενώ παράλληλα διαρκώς μας έδιναν τα κατάλληλα ερεθίσματα  για περαιτέρω προσωπική έρευνα. Οι δραστηριότητες ήταν ευφάνταστες απαιτούσαν ομαδική δουλειά και δημιουργικότητα ενώ παράλληλα επέτρεπαν ακόμα και στους πιο ντροπαλούς να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν. Στην προσπάθεια τους να μας κινητοποιήσουν και να μας δώσουν τον χώρο να δημιουργήσουμε οι διοργανωτές έθεταν όσους λιγότερους περιορισμούς γινόταν, βγάζοντας εν τέλει πολύ καλά αποτελέσματα. Κατά κύριο λόγο έγινε μια προσπάθεια να εστιάσουμε στο Active Citizenship στην κριτική σκέψη με απώτερο σκοπό να καταλήξουμε στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Ορισμένα workshops ήταν απαιτητικά αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Ο ελεύθερος χρόνος σε τέτοιου είδους προγράμματα είναι στην κυριολεξία ό,τι καλύτερο μπορούν να σου προσφέρουν. Οι συζητήσεις και η γενικότερη αλληλεπίδραση που υπήρχε μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν τόσο έντονη  που κάθε μέρα που περνούσε ένιωθα πως ήμουν πνευματικά πλουσιότερος. Στο πρόγραμμα αυτό είχαμε τη χαρά να έχουμε παιδιά από όλο τον κόσμο, κάθε συζήτηση μια νοητική βόλτα στις πιο όμορφες γωνίες του πλανήτη. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε οι ομοιότητες που παρουσίαζαν οι λαοί και πόσο ανοιχτοί ήταν όλοι στην διαφορετικότητα. Η αλληλεπίδραση αυτή και το καλό κλίμα που επικρατούσε με έκανε να δω τον κόσμο πιο αισιόδοξα και αυτό νομίζω ήταν το μεγαλύτερο εφόδιο που πήρα από το πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική αποστολή. Όλα τα παιδιά, με πρώτο τον αρχηγό μας τον Άρη, ήταν εξαιρετικά και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα. Η ελληνική αποστολή αν και είχε τον μεγαλύτερό αριθμό συμμετεχόντων προσπαθούσε διαρκώς να ενεργοποιήσει και τα μέλη από τις υπόλοιπες χώρες και να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των συμμετεχόντων που δεν ήταν τόσο άνετοι στο να γνωρίζουν νέα άτομα. Η ελληνική ομάδα ποτέ δεν αναλώθηκε σε συζητήσεις που αφορούσαν μόνο την Ελλάδα και βοήθησε στα μέγιστα στο δέσιμο του συνόλου, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τις υπόλοιπες ομάδες του προγράμματος.
Το ταξίδι αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μέσα από όλο αυτό το πρόγραμμα είδα πράγματα για τον εαυτό μου και γενικότερα για την κοινωνία που ως τώρα δεν είχα προσέξει. Πήγα στην Ρουμανία σεβόμενος τη διαφορετικότητα και επέστρεψα πίσω αγαπώντας την. Γύρισα πίσω πιο motivated από ποτέ και με διάθεση να γίνω ακόμα πιο ενεργό μέλος στη κοινωνία μας. Πήγα στη Ρουμανία με εφτά αγνώστους και γύρισα πίσω με εφτά νέους φίλους και άλλους πολλούς σκόρπιους στον όμορφο αυτό κόσμο. Για οποιοδήποτε που αμφιταλαντεύεται για το εάν πρέπει να συμμετάσχει σε τέτοια προγράμματα μια είναι η απάντηση « δεν έχεις ιδέα τι χάνεις!".
Διονύσης
"Το πρόγραμμα ''Take Action'' αποδείχθηκε για μένα μια ξεχωριστή εμπειρία. Μέσα από τις δραστηριότητες που κάναμε σε αυτές τις 10 μέρες γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος μιας καταπληκτικής ομάδας.
Το θέμα του προγράμματος αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και οι οργανωτές ήταν συνεχώς δίπλα μας να βοηθήσουν με οποιοδήποτε ζήτημα προέκυπτε. Η συνεργασία με άτομα από διαφορετικές χώρες μου έδειξε πόσα κοινά έχουμε ακόμα και αν υπάρχει τεράστια γεωγραφική απόσταση μεταξύ μας. Το κυριότερο όμως που πήρα μαζί μου πίσω στην Ελλάδα ήταν μια καλύτερη κατανόηση της έννοιας της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και η επιθυμία να ξανασυμμετάσχω σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα στο μέλλον."
Μαρία
"Being a first time participant in a youth exchange but very used to travel for many other types of conferences and seminars, at first it was not what I expected I guess I even found it a bit boring as there was no challenge for me. 
After a few days though I started to understand the importance of the whole experience. It was the freedom that I felt when after a few days I had formed friendships within the group and for the rest of the project had such an amazing time getting to know them. The freedom that the actual EU gave me to be able to be in a noncompetitive environment where I can be creative and share my experiences and my thoughts with a group of people from different backgrounds and lives. People that in other circumstances we would not have been able to meet and have the opportunity to interact. So for me for the first time in my life it was not the actual workshops or the different projects that we had to do that actually mattered, but the how we as a group managed to accomplice them. It was so weird at first when I realized that I actually did not want the project to finish because of the people that I met from my national team Aris, Aigli, Dionisis, Maria and Danai to all the other participants. 
Bodo village will never be the most extravagant place that I have ever been in but it will always be for me the most important one and to this time in my life the only one that through the things that I lived managed to change the way that I think and appreciate the world around me. All the things that I will write in this small text are never going to be enough to express my feelings what I can say for sure is that I will always treasure and miss those amazing ten days in Bodo village."
Μαριέττα
"Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι βρέθηκα στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα που συνάντησα για πρώτη φορά μερικά από τα παιδιά και ύστερα στο Bodo και την υπόλοιπη ομάδα. Την επόμενη κιόλας μέρα αρχίσαμε λίγο πιο χαλαρά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στην γνωριμία μας μέσω ανάλογων δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια το πρόγραμμα έπαιρνε τις κανονικές του διαστάσεις χωρίς να είναι πιεστικό, σε αυτό συνέβαλαν και οι facilitators που δεν περιορίζονταν μόνο σε θεωρητικά μέσα, αλλά τα περισσότερα task που μας ανέθεταν βασιζόταν στην συζήτηση μεταξύ μας. Έπειτα είχαμε όλο τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστούμε και συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις. 
Επίσης το μέρος ήταν κατάλληλο γα τέτοιου είδους προγράμματα, ευρύχωρο και μες την φύση. Γενικότερα κατά την γνώμη μου η οργάνωση ήταν εξαιρετική (φαγητό, εγκαταστάσεις και πρόγραμμα). Σίγουρα δεν φανταζόμουν ότι θα δεθώ με όλα τα παιδιά μέχρι το τέλος του project, αφού δεν είμαι τόσο κοινωνικό άτομο. Παρόλα αυτά ζήσαμε μαζί 11 ολόκληρες μέρες και νιώσαμε σαν οικογένεια. Ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσα η συναναστροφή με τόσα διαφορετικά άτομα, ειδικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση που δεν ήταν όλοι από ευρωπαϊκές χώρες (Μογγολία, Ίνδία, Ν. Αφρική και Συρία). Ακόμα, αυτό ήταν η τέλεια ευκαιρία να νιώσω πιο άνετα μιλώντας με άλλα άτομα και στην αγγλική γλώσσα. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε κάτι τέτοιο και λέω με σιγουριά ότι δεν ήταν η τελευταία. Κέρδισα μια μοναδική εμπειρία, νέους φίλους και γνώσεις!"
Δανάη
Image may contain: 2 people, shoes and indoor
"Αρχικά δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να πάω στο πρόγραμμα αυτό. Έχω ξαναπάει Ρουμανία, έχω ξαναπάει σε πρόγραμμα με θέμα τις ευρωεκλογές και την ενεργό συμμετοχή, αυτό σκεφτόμουν. Τώρα, λίγες μέρες αφ’ ότου γύρισα, είμαι ειλικρινά ευγνώμων που έκανα στον εαυτό μου αυτό το δώρο.
Είναι από τα λίγα προγράμματα από τα οποία επέστρεψα και με αληθινούς φίλους, και με γνώσεις ουσιαστικές και πολύ χρήσιμες για τη ζωή μου, και με αναμνήσεις που δε θα ξεχάσω ποτέ... Τις απίστευτες κουβέντες και debate που είχα καθημερινώς με μερικά άτομα, κυρίως τις αγαπημένες μου Ana και Huda,
Τις αμέτρητες νύχτες που πηγαίναμε για ύπνο τα χαράματα, εξουθενωμένοι από το χορό, τα γέλια,
Το debate στο οποίο η Μαρία παραδέχτηκε πως αλλάζουν τελικά οι άνθρωποι,
Τα όσα έμαθα για τη Συρία και τη Νότια Αφρική από πρώτο χέρι,
Τα memes που φτιάξαμε με τα οποία γελάμε όλοι ακόμα,
Την τρίωρη κουβέντα με τον Victor που μ΄έκανε να ανακαλύψω τον εαυτό μου πιο βαθιά,
Τη νύχτα που αποχαιρετιόμασταν και γνώριζα ότι ποτέ ξανά δε θα είχα την ευκαιρία να είμαι με τόσο ιδιαίτερους ανθρώπους σ ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος…
Η οργάνωση, από τον Andrei και τον Victor, μέχρι τον Dan που μας ξενάγησε στην Timisoara και τον Daniel που ήταν υπεύθυνος του χώρου, ήταν εξαιρετική. Μας ρωτούσαν συνεχώς αν θέλουμε κάτι παραπάνω, και ότι χρειαζόμασταν, σε λογικά πλαίσια, τρέχαν να το ικανοποιήσουν. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο σφιχτό, σε κάποιες στιγμές ήταν υπερβολικά χαλαρό, νοιώθω δηλαδή πως θα μπορούσα να έχω κερδίσει ακόμη περισσότερα πράγματα και ότι θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει πιο έντονα, αλλά τουλάχιστον τα όσα κάναμε με άφησαν πολύ ικανοποιημένη.
Το μέρος επίσης ήταν πολύ καλό, εκτός από το νερό (αβάσταχτη μυρωδιά!), για το οποίο όμως δεν μπορούσε να γίνει κάτι παιρετέρω οπότε δεν το μετράω σαν αρνητικό. Γενικώς πολύ κατανόηση από τα παιδιά της οργάνωσης, και πολλή διάθεση να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να είμαστε όσο καλύτερα γίνεται!
Εν κατακλείδι, τρομερό πρόγραμμα, από όλες τις απόψεις!"
Αίγλη

"Το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικό και εκπαιδευτικό με διαδραστικό τρόπο και τα μαθήματα είχαν λογική συνοχή. Το θέμα τους, η σημασία της ενεργής συμμετοχής στα κοινά. Βρεθήκαμε στην θέση να φιλοσοφήσουμε και να ανταλλάξουμε οπτικές ως προς ένα θέμα αφηρημένο αλλά ουσιώδες με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης. 
Οι πολιτισμικές βραδιές ήταν ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος, μάθαμε πληροφορίες, γευτήκαμε εδέσματα, γνωρίσαμε χορούς.. Το επίπεδο της ομάδας ήταν εκπληκτικό, συνεργαστήκαμε πολύ καλά και τα περάσαμε ακόμη καλύτερα. Οι facilitators μας σεβάστηκαν πάρα πολύ, αφουγκράστηκαν καθημερινά το feedback του αρχηγού μας.
Εν κατακλείδι, αισθάνομαι πολύ τυχερός που πήρα μέρος στο πρόγραμμα"
Θωμάς

Image may contain: one or more people, sky, cloud, tree and outdoor

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!




Μαΐου 27, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad