Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ERASMUS+ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Make the first step" ΣΤΟ ΤΡΕΒΙΖΟ, ΙΤΑΛΙΑ

 

H Aνταλλαγή Νέων "Make the first step" πραγματοποιήθηκε από 3  έως 9 Απριλίου 2022 στο Τρεβίζο της Ιταλίας και οργανώθηκε από τον εταίρο μας ETV Eurotreviso. Στην ανταλλαγή συμμετείχαν 25 νέοι από την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τον Λίβανο και την Ιταλία.
"Η υγεία της δημοκρατίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους νέους και τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, αφού αποτελούν τον «μεγάλο πνεύμονα» της κοινωνίας". Με αυτή την απλή πρόταση θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε αυτή την ανταλλαγή νέων Erasmus+ που είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο σύγκρισης, ανταλλαγής και διαλόγου εμπειριών σχετικά με το θέμα της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατία.

H Σοφία, η Εύη, η Αλεξάνδρα, ο Γρηγόρης, ο Στρατής ήταν η  ελληνική dreamteam που ταξίδεψε μέχρι το Τρεβίζο της Ιταλίας και συμμετείχε στο πρόγραμμα. Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Με μία ματιά το πρόγραμμα στο Τρεβίζο της Ιταλίας ήταν ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις κι ευχάριστες εμπειρίες. Το θέμα του προγράμματος ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, αρκετά επίκαιρα θέματα μέσω των οποίων μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε για το πολιτικό σύστημα όχι μόνο των άλλων χωρών αλλά και να ερευνήσουμε περισσότερα για την δική μας χώρα, την Ελλάδα. Οι δραστηριότητες ήταν τόσες ώστε να μην καταστούν ούτε πληκτικές αλλά και να σου προσφέρουν γνώσεις «απαραίτητες» στον καθένα από εμάς. Πέρα από τις παρουσιάσεις κάθε χώρας υπήρχαν και δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε όλοι μαζί έτσι ώστε να υπάρχει πολυπολιτισμικότητα και ανοχή στην διαφορετικότητα. 
Ο διοργανωτής κατάφερε να με κινητοποιήσει για περαιτέρω ενεργό δράση στα τεκταινόμενα της χώρας μου έτσι ώστε να είμαι στο μέγιστο δυνατό ενεργό πολίτης. 
Όμορφες αναμνήσεις σε τοπία που μοιάζουν σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος γέμισαν τις μπαταρίες μου και μου δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσω νέους φίλους από διαφορετικά μέρη του κόσμου!"
Σοφία, αρχηγός ομάδας
"Η εμπειρία στο Τρεβίζο της Ιταλίας μέσου του προγράμματος Erasmus+ ήταν τρομερή. Μέσω της ομάδας DreamTeam μας δόθηκε η ευκαιρία να περάσουμε 7 καταπληκτικές ημέρες παίρνοντας πολλές εμπειρίες, γνωρίζοντας παιδιά από διάφορες χώρες, γνωρίζοντας την κουλτούρα τους, δοκιμάζοντας γεύσεις των χωρών τους. Δημιουργήσαμε μία πολύ ωραία παρέα, όχι μόνο με αυτούς, αλλά και μεταξύ μας οι Έλληνες. 
Το θέμα (η δημοκρατία) ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και μάθαμε αρκετά για αυτήν και για το πως λειτουργεί στις χώρες οι οποίες συμμετείχαν το πρόγραμμα, καθώς υπήρχαν παρουσιάσεις από κάθε χώρα και ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Το κλίμα γενικότερα ήταν πολύ ευχάριστο και σε αυτό βοήθησε και ο Francesco (ο trainer) που ήταν πολύ οργανωμένος και γενικά μας βοηθούσε πολύ σε ότι χρειαζόμασταν. Όλα ήταν άψογα δεν υπάρχει κάτι αρνητικό. Η διαμονή ήταν ακριβώς στο κέντρο της πόλης και τα δωμάτια ήταν υπερβολικά άνετα και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και επίσης μας παρείχαν προμήθειες απο το σούπερ μάρκετ με ότι χρειαζόμασταν για πρωινό και βραδινό, καθώς το μεσημέρι τρώγαμε όλοι μαζι σε ένα εστιατόριο με τοπικές πεντανόστιμες γεύσεις. Από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και θα το ξαναέκανα χωρίς δεύτερη σκέψη."
Στρατής
"Η συμμετοχή μου στο project Make the first step, στο Treviso της Ιταλίας με εξέπληξε θετικά καθώς όχι μόνο απέκτησα πολλές γνώσεις αλλά γνώρισα και καταπληκτικούς ανθρώπους. Κατά την διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήσαμε πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως την δημιουργία ενός podcast και μάθαμε πολλά πράγματα για το πως αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών την δημοκρατία.
Σε γενικές γραμμές, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον απο όλους, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας, δεχτήκαμε ο καθένας την γνώμη του άλλου και διασκεδάσαμε πολύ. Οι διοργανωτές έκαναν τα πάντα για να είμαστε άνετα, μας ξενάγησαν στο Treviso και εννοείται ότι πήραμε μια γεύση από παραδοσιακή ιταλική κουζίνα."
Αλεξάνδρα
"Το youth exchange, Make the first step, που πραγματοποιήθηκε στο Treviso της Ιταλίας ήταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Το project αυτό εστίαζε στην έννοια της Δημοκρατίας και στην αξία της ύπαρξης της. Μέσω του διαλόγου και των debates εκφραστηκαν ποικίλες γνώμες καθως και παρουσιαστηκαν οι πολιτικες καταστασεις των χωρων που συμμετείχαν. Οι χώρες που συμμετείχαν, εκτός απο την δική μας, ήταν ο Λίβανος, η Αλβανία και η Ουγγαρία. Το κλίμα μεταξύ των ομάδων ήταν πολύ θερμό και η συνεργασία κύλησε ομαλά. Το πρόγραμμα ήταν καλά οργανωμένο σε ροή και τόσο ο χώρος διαμονής όσο και η διατροφή ήταν εξαιρετικά. Οι διοργανωτές μας υποδέχτηκαν απο την αρχή με χαρά και μας υποστήριξαν/καθοδηγησαν καθ' όλη την διαμονή μας στην Ιταλία. Συνοψίζοντας, το Make the first step ήταν ενα πολύ ωραίο πρόγραμμα και μια αξέχαστη εμπειρία."
Εύη
"Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία μέσα από το πρόγραμμα εκφράσαμε τις απόψεις μας για την δημοκρατία. Η οργάνωση του προγράμματος ήτανε πολύ καλή και ότι χρειαστήκαμε μας το παρείχανε. Οι σχέσεις μας με τις άλλες ομάδες ήτανε πολύ καλές και κάναμε καινούργιους φίλους."
Γρηγόρης

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!


Απριλίου 19, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad