Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ERASMUS+ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Dawn of Modern Slavery, Dusk of Human Rights" ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

H oμάδα της DreamTeam συμμετείχε στην Erasmus+ Ανταλλαγή Νέων "Dawn of Modern Slavery, Dusk of Human Rights" που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία από 14 έως 22 Ιουνίου 2022.
Η ελληνική αποστολή μας μεταφέρει την εμπειρία της:

"Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα και δεν έχω άλλο μέτρο σύγκρισης νιώθω ότι έμαθα αρκετά πράγματα σχετικά με την σύγχρονη δουλεία. Ακόμη, στις βιωματικές ασκήσεις συνειδητοποίησα πως σε πολλές περιπτώσεις οι σύγχρονη δουλεία υπάρχει παντού γύρω μας απλά σε πιο "απαλή" μορφή την οποία όμως δεν συνειδητοποιούμε διότι έχουμε συνηθίσει σε αυτήν. 
Οι διοργανωτές ήταν αρκετά κοντά με τους συμμετέχοντες και υπήρχαν αρκετές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις που μας έφεραν κοντά με τις υπόλοιπες εθνικότητες και πραγματοποιήθηκαν εκτός ξενοδοχείου με όλες τις διαδρομες πληρωμένες. Το φαγητό προσωπικά μου άρεσε καθώς περιελάμβανε πιάτα από την τσεχική κουζίνα!"
Κωνσταντίνα
"Στα μέσα περίπου Ιουνίου, 14-22/06, είχα την ευκαιρία να είμαι μέλος της ελληνικής ομάδας στην ανταλλαγή νέων στην Ορλοβά της Τσεχίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύγχρονη σκλαβιά.
Στο πρόγραμμα υπήρχαν συμμετέχοντες από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως συμβαίνει στις ανταλλαγές νέων, έτσι και εδώ, ήρθα σε επαφή με νέους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, μοιράστηκα γνώσεις και ιδέες και αναθεώρησα μερικές απόψεις μου.
Πολύ ενδιαφέρον μέρος του προγράμματος και σχετικό με το θέμα, ήταν η επικοινωνία που κανόνισαν οι διοργανωτές με 2 ανθρώπους/θύματα της σύγχρονης κοινωνίας που καταπατήθηκαν τα δικαιώματα τους. Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, όλοι από όλους, πληροφορηθήκαμε για τις συνθήκες σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, πώς εξελίχθηκε η σκλαβιά και πώς αρχίζει σιγά σιγά να αναδύεται η σύγχρονη. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές λοιπόν, απέκτησα νέες γνώσεις και μου δόθηκαν κίνητρα να αναζητήσω πληροφορίες για πράγματα που δεν γνώριζα.
Δεν ήταν το πρώτο πρόγραμμα που συμμετείχα, ωστόσο για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκα ότι αυτά τα προγράμματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθείς σαν άνθρωπος και να εξελιχθείς. Ανακαλύπτεις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου, διαμορφώνεις την προσωπικότητα σου και έστω για λίγο νιώθεις πολίτης της Ευρώπης."
Κατερίνα, αρχηγός ομάδας
"Το πρόγραμμα “Dawn of modern slavery – Dusk of Human Rights” αποτέλεσε προσωπικά την πρώτη μου επαφή με τον κόσμο των Erasmus+. 
Έχοντας ακούσει τα καλύτερα για αυτού του είδους τις δραστηριότητες – ταξίδια ήμουν προετοιμασμένος για τα πάντα και φυσικά το πρόγραμμα δε με απογοήτευσε. Αρχικά, η ομάδα “Dream Team”, ευτυχώς, φρόντισε έτσι ώστε να ξεκινήσουμε το ταξίδι πλήρως προετοιμασμένοι, γεγονός που προσέφερε ένα μεγάλο αίσθημα ασφάλειας στην όλη διαδικασία. Η group leader μας φρόντισε εξαρχής ώστε να απολαύσουμε στο έπακρο το πρόγραμμα, με φυσικό επακόλουθο να αποτελέσουμε, και οι πέντε dream team-ers που ταξιδέψαμε, μια πολύ δεμένη ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος. 
Εν συνεχεία, η πρώτη μας επαφή με τους διοργανωτές – Pavel και Karel – ήταν επίσης ενθαρρυντική καθώς φανήκαν εξαρχής διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες του καθενός. Παράλληλα, ήδη με τις πρώτες δραστηριότητές τους, κατάφεραν να ενοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό όλες τις ομάδες μαζί.  
Ως προς τις δραστηριότητες συνολικά θεωρώ πως υπήρχε χώρος για πολλές ακόμη, έτσι ώστε να έρθουμε σε καλύτερη κατανόηση επί του θέματος του προγράμματος. Καταληκτικά, αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση από το πρόγραμμα ήταν τα intercultural nights, καθώς προσέφεραν τον καλύτερο δυνατό τρόπο επαφής με τους άλλες διαφορετικές κουλτούρες. 
Ως γενική εμπειρία αποτέλεσε μια “εθιστική διαδικασία”, που σίγουρα θα ξανά-προτιμήσω."
Ορέστης Κουζ.
"Με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα μπόρεσα να ακούσω και να μάθω πώς λειτουργούσε η δουλεία τόσο στο παρελθόν αλλά και στη σύγχρονη ζωή μας. Η συναναστροφή με άτομα από διαφορετικές χώρες με βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντές μου πάνω στο θέμα με βιωματικό τρόπο. 
Οι εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς ανακαλύψαμε περισσότερο την περιοχή στην οποία βρισκόμασταν φυσικά με τη βοήθεια των διοργανωτών που ήταν ντόπιοι. 
Οι διοργανωτές γενικότερα ήταν πολύ ευγενικοί και φιλικοί και προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων. Η Κατερίνα ως team leader μας βοήθησε πολύ με την εμπειρία της κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μας έκανε να αισθανθούμε ως ομάδα. Μου άρεσε πολύ σαν εμπειρία και φυσικά θα ήθελα να συμμετάσχω ξανά σε προγράμματα Erasmus+."
Ορέστης Καρ.
"Το πρόγραμμα που παρευρέθηκα στην Ορλοβά της Τσεχίας ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Έμαθα πράγματα τα οποία μπορώ να αξιοποιήσω στο μέλλον μου, όπως ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για το περιβάλλον στο οποίο θα δουλεύω ώστε να μην γίνω υποχείριο ενός αφεντικού. Έμαθα ήθη και έθιμα από λαούς που δεν ήξερα αλλά και γνώρισα άτομα από διαφορετικές χώρες και ακόμα και αν έχει περάσει καιρός που τελείωσε το πρόγραμμα, εμείς επικοινωνούμε ακόμα! 
Μεγάλη έκπληξη ήταν όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε σε διάφορες περιοχές εκτός από αυτήν που μέναμε, είδαμε πολλές διαφορετικές περιοχές και πήγαμε ακόμα και σε διαφορετική χώρα! 
Η Κατερίνα σαν team leader μας ήταν καταπληκτική και ήταν εκεί για εμάς συνεχώς ό,τι και να χρειαζόμασταν."
Λαμπρινή 
.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

 

Ιουλίου 05, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad