Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Investigate our past, build our future" ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

H oμάδα της DreamTeam συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "Investigate our past, build our future" που πραγματοποιήθηκε στην Φουερτεβεντούρα από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2023.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η εμπέδωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και κουλτούρας σαν μέσο προώθησης της συμμετοχής των νέων.

Η ελληνική αποστολή μας μεταφέρει την εμπειρία της: 

"Προσωπικά , αυτή σαν πρώτη εμπειρία erasmus θα μείνει αξέχαστη. Από τις δραστηριότητες που κάναμε όπως περιμετρικές εκδρομές σε κοντινά χωριά, μαγειρεύοντας με τους κατοίκους , μαθαίνοντας παραδόσεις και κουλτούρες , μέχρι τα workshops που γινόντουσαν στον τόπο διαμονής και οι απλές συζητήσεις είναι  κάτι αξέχαστο. Επίσης η σύνδεση με τους υπόλοιπους, κάθε χώρας και της ίδιας ήταν πολύ ευχάριστη και βοήθησαν σε όλη την εμπειρία να γίνει όσο πιο καλή γινόταν. Αποκτήσαμε αρκετές δεξιότητες , τόσο στα γαστρονομικά, όσο και στην γλώσσα και τοπικές συνήθειες (πολεμικές τέχνες, χορούς ) και οι leaders μας εντάχθηκαν σαν όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, παίρνοντας τις σωστές πρωτοβουλίες όποτε χρειαζόταν."
Μάνος
 
"Η εμπειρία από την ανταλλαγή νέων στην Φουερτεβεντούρα ήταν ξεχωριστή! Το νησί ήταν πολύ όμορφο και είχε απίστευτα τοπία. Η διαμονή μας στο χωριό Casillas del Angel, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ντόπιους, να μας μυήσουν στις καθημερινές τους συνήθειες και να μοιραστούν μαζί μας τα γαστρονομικά τους μυστικά. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να ψήσουμε τοπικό ψωμί σε παραδοσιακό φούρνο με τους ντόπιους, να μάθουμε κάπιους απ’ τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά και να συμμετάσχουμε σε μια μικρή γιορτή. Και εμείς με τη σειρά μας φυσικά, μοιραστήκαμε μαζί τους ένα κομμάτι της δικιάς μας κουλτούρας. Μου άρεσε πολύ η αλλθλεπίδραση με τους ντόπιους και η επαφή με την δική τους πραγματικότητα, είναι ένα από τα πράγματα που θα μου μείνουν αξέχαστα!"
Βάσω
"What an experience this was! Thirty people from Greece, Portugal Turkey and Spain ended up in the Canary islands and for a week we did things I would have never imagined. Learning about the archaeology of the Fuerteventura island and visiting all kinds of different museums (with the salt museum being my favorite) was really interesting.
The food was also really delicious and we had the opportunity to taste local dishes like puchero.
Swimming in the Atlantic was a dream coming true and visiting the desert of Fuerteventura left me speechless."
Γιάννης
"Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Φουερτεβεντούρα μου αφήνει ένα μεγάλο χαμόγελο. Μάθαμε την τοπική κουζίνα και ήρθαμε κοντά με την κοινότητα του νησιού, καθώς μαγειρεύαμε μαζί αλλά και τρώγαμε μαζί. Ο κόσμος ήταν πολύ θερμός και φιλικός και μας "αγκάλιασε" από την πρώτη στιγμή. Παρακολουθήσαμε workshop για την ιστορία της γαστρονομίας, καθώς επίσης επισκέφτηκαμε μουσεία, όπως του αλατιού και του gofia."
Χριστίνα
"Η εμπειρία ήταν υπέροχη σαν εμπειρία καθώς και τα παιδιά που γνώρισα. Με την ελληνική ομάδα πιστεύω πως ταιριάξαμε και δέσαμε καλά σε γενικά πλαίσια, σίγουρα υπήρχαν διαφωνίες όπως είναι και το λογικό, αλλά όχι κάτι το σπουδαίο. Με τις άλλες χώρες όλα ήταν μια χαρά, καθώς μιλούσαμε και επικοινωνούσαμε εύκολα με τα παιδιά που ήξεραν αγγλικά. Ακόμη και να μην ήξεραν όμως βρίσκαμε τρόπο να συνεννοηθούμε. Το κάθε τι που τρώγαμε από το πρωινό μέχρι και το τελευταίο γεύμα ήταν υπέροχο."
Γεωργία
"Έχοντας ήδη αρκετή εμπειρία με erasmus projects η ανταλλαγή νέων στη Fuerteventura ξεχώρισε. Η φιλοξενία που ένιωσα ήταν πραγματικά μοναδική. Ήταν λες και γύρισα στο σπίτι μου. Το φαγητό ήταν απίθανο και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ποικιλία παραδοσιακών πιάτων. Επίσης, οι οργανωτές πολλές φορές μαγείρεψαν και έδειξαν τις μαγειρικές τους ικανότητες. Ακόμα, είχε οργανωθεί πληθώρα πολιτιστικών επισκέψεων σε μουσεία και παραδοσιακά μαγειρικά σπίτια."
Στέφανος
Στα τέλη Ιανουαρίου είχα την τύχη και τη χαρά μαζί να επιλεγώ από την DreamTeam και να συμμετάσχω σε ένα Youth Exchange πρόγραμμα στη Fuerteventura των Καναρίων Νήσων. Το θέμα αφορούσε στη γαστρονομία και πώς μπορεί αυτή να συνδυαστεί με τη μουσειολογία. Γευτήκαμε τοπικά φαγητά, συμμετείχαμε στη διαδικασία ζύμωσης ψωμιού με την ιδιαίτερη ζύμη που φτιάχνουν οι άνθρωποι από τη Fuerteventura, είδαμε πώς φτιάχνεται το τυρί και γενικά είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε την καθημερινότητα των ντόπιων, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο και το ωραιότερο χαμόγελο. Επισκεφθήκαμε το μουσείο του Gofio - είδος αλεύρου των Καναρίων Νήσων που παρασκευάζεται από καβουρδισμένους κόκκους ή άλλα αμυλώδη φυτά - και το μουσείο αλατιού. Σε αυτά τα μουσεία μάθαμε όλη τη διαδικασία παραγωγής του gofio και του αλατιού.
Έχοντας δει τους ντόπιους να παρασκευάζουν διάφορα παραδοσιακά γλυκά, φαγητά και τυριά μάς δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσουμε το δικό μας μουσείο με χειροτεχνίες. Η δική μου ομάδα ανέλαβε να φτιάξει το μουσείο του τυριού. Μέσω όλων αυτών λάβαμε ποικίλες γνώσεις και αναπτύξαμε πολλές από τις δεξιότητες μας.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους, να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και να κάνουμε φιλίες, να δω και να γνωρίσω την κουλτούρα ενός πανέμορφου νησιού και να ζήσω μια υπέροχη εμπειρία. Οι facilitators μας παρείχαν αρκετές γνώσεις, έλυναν προβλήματα που προέκυπταν, μας εξυπηρετούσαν στο θέμα μεταφοράς μας με τα αυτοκίνητα τους, έκαναν τη διαμονή μας ευχάριστη με το κέφι και το μεράκι τους και γενικά φρόντισαν να μην μας λείψει τίποτα. Οι δε αρχηγοί μας μάς βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση του ταξιδιού και κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν δίπλα μας για ότι χρειαζόμασταν, γι’ αυτό και είμαι ευγνώμων."
Χρυσάνθη
.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένη/ος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Φεβρουαρίου 06, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad