Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Road to Integration", ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Image may contain: text
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Road to Integration - Refugee in Labour Market" πραγματοποιήθηκε 21-27 Iανουαρίου 2020 στην Ισπανία. 
Σκοπός του προγράμματος ήταν να παρακινήσει τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας να εντάξουν πρόσφυγες στις καθημερινές τους δραστηριότητες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη μείωση των κενών στις μεταναστευτικές αγορές των προσφύγων.

Η Ιωάννα, ο Χρήστος και ο Γιώργος ήταν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που εκπροσώπησαν την DreamTeam και τη χώρα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:


"Όντας η πρώτη μου φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα στα πλαίσια του Erasmus+, η αγωνία μου ήταν μεγάλη. Όμως, τόσο τα παιδιά από τις υπόλοιπες χώρες όσο και η πολύ καλή διοργάνωση του προγράμματος δημιούργησαν το κατάλληλο και ιδανικό κλίμα ώστε η εμπειρία που απέκτησα, τελικά, να είναι μοναδική και αξέχαστη. Είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ και να συμβιώσω πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό με νέους από άλλες εθνικότητες και να ανταλλάξουμε ενδιαφέρουσες απόψεις και ιδέες και να καταλάβω ότι μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από όσα νόμιζα. Ακόμα, αισθάνομαι τυχερή που ανέπτυξα μια όμορφη σχέση με τους άλλους δύο συμμετέχοντες από την Ελλάδα με τους οποίους αισθάνθηκα οικειότητα από την πρώτη στιγμή. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος όχι μόνο αναπτύχθηκε ομαδικό κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να ενημερωθεί για ένα φλέγον ζήτημα της εποχής, αυτό των προσφύγων, και να αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια για να μπορέσει στο μέλλον να τρέξει μια crowdfunding καμπάνια και να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Επίσης, η αγωνία και το άγχος μου σχετικά με την επικοινωνία μου στα αγγλικά έχασαν το λόγο ύπαρξής τους γνωρίζοντας τα υπόλοιπα παιδιά και βλέποντας πόσο ανοιχτά ήταν για νέες γνωριμίες.  Με λίγα λόγια, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για εμένα καθώς μου προσέφερε πολλές γνώσεις και γνωριμίες με όμορφους ανθρώπους με τους οποίους θα επιδιώξω να κρατήσω επαφή. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την DreamTeam για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα καθώς και για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του προγράμματος."
Ιωάννα
"Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία για μένα. Αναφορικά με τις δραστηριότητες, θεωρώ ότι είχαν καθοριστικό ρόλο τόσο στο να έρθουμε πιο κοντά ήδη από την πρώτη μέρα και να γνωριστούμε καλύτερα με όλα τα μέλη των υπόλοιπων χωρών όσο και στο να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις και να εμβαθύνουμε πάνω στις θεματικές του προγράμματος. Χαρακτηριστικά, πιστεύω ότι οι έρευνες κάθε ομάδας πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και οι αντίστοιχες παρουσιάσεις για την κατάσταση που επικρατεί σε καθεμία από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υπήρξαν ιδιαίτερα διαφωτιστικές, όπως και κατά το δεύτερο σκέλος του προγράμματος μου φάνηκε αρκετά χρήσιμο το να μάθουμε πως να οργανώσουμε μια διαδικτυακή καμπάνια για κάποιο κοινωνικό σκοπό. Η αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες είχε ενδιαφέρον, ενώ πιστεύω ότι κατά την διάρκεια του interculture night ήρθαμε πιο κοντά και καταφέραμε να μάθουμε αρκετά πράγματα όχι μόνο για τις υπόλοιπες χώρες αλλά και για τα παιδιά που τις εκπροσωπούσαν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την DreamTeam για την ευκαιρία που μου έδωσε και για την αυτή την ευχάριστη εμπειρία."
Χρήστος
"Καλησπέρα Dream Team! Ευχαριστούμε για την εμπειρία που μας χαρίσατε! Όσον αφορά, τις δραστηριότητες, η πλειοψηφία είχε ενδιαφέρον και προκαλούσε εγρήγορση στους συμμετέχοντες. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία και φαντασία. Σχετικά με το κομμάτι της εκπαίδευσης, η αλήθεια είναι πως δεν αποκομίσαμε και πολλά στο θέμα της ένταξης των προσφύγων μέσω της αγοράς εργασίας.  Μιλώ πάντα ως youth worker σε προσφυγικό πληθυσμό.
Η αλληλεπίδραση με άλλους πληθυσμούς είναι αυτό που θα μείνει περισσότερο από το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, η διαφορετική κουλτούρα, η ενημέρωση σχετικά με ήθη- έθιμα και καταστάσεις σε άλλες χώρες σε συνδυασμό με την επικοινωνία, δημιούργησαν ένα πανέμορφο και δημιουργικό κλίμα."
Γιώργος

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Φεβρουαρίου 06, 2020 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad