Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Aiming for Equ(ALL)ity", Vila Nova de Tazem, PORTUGAL


Η ανταλλαγή νέων "Aiming for Equ(ALL)ity" πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 10 Mαρτίου, 2020 στην Πορτογαλία και συμμετείχαν 35 νέοι από 7 χώρες: Oυγγαρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γεωργία, Λιθουανία, Δανία και Πορτογαλία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν  να προωθηθεί η ισότητα των φύλων, η κοινωνική ένταξη

και η διαπολιτισμικότητα στη νεολαία μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων που επιτρέπουν την προώθηση νέων πρωτοβουλιών και τη δυνατότητα αλλαγής των κοινωνικών συμπεριφορών.

Η Ελένη, η Τζωρτζίνα, η Ελένη, ο Νίκος και ο Στέλιος αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν οι πιο όμορφες μέρες του 2020 έως τώρα. Κατά την διάρκεια του youth exchange, γνώρισα απίστευτα ενδιαφέροντα άτομα, άκουσα ιστορίες που μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης, γέλασα, μοιράστηκα πράγματα, ένιωσα ευγνώμων για αυτά που έχω καθώς δεν είναι τίποτα δεδομένο στην ζωή. Τα activities ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, μεταξύ πολλών άλλων περάσαμε χρόνο στην φύση, επισκεφτήκαμε ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο και δημιουργήσαμε κι εκεί κάτι όμορφο. Επισκεφτήκαμε ένα οινοποιείο και ένα τυροκομείο, παίξαμε παιχνίδια στα intercultural nights, περάσαμε πολλές ώρες τα βράδια χορεύοντας και διασκεδάζοντας.

Κέρδισα πολύ όμορφες εμπειρίες μέσω αυτού του youth exchange και θέλω να ευχαριστήσω την Dreamteam για την ευκαιρία αυτή που μου έδωσε."
Ελένη Τσαουση 
"Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής στην Πορτογαλία ήταν μία μοναδική εμπειρία από πολλές απόψεις· όλοι επισκεπτόμασταν τη χώρα για πρώτη φορά και εκτός από τα όμορφα τοπία μας συγκίνησαν και οι όμορφοι άνθρωποι. Με τους συμμετέχοντες από τις υπόλοιπες χώρες κάναμε πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε διάφορα θέματα, τόσο κοινωνικά όσο και προσωπικά μας. Επομένως, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι όλοι φύγαμε με όμορφες αναμνήσεις αλλά και προβληματισμένοι για θέματα που αφορούν τον κόσμο μας.
Παρά τη γενικότερη έλλειψη οργάνωσης τόσο στη δομή του προγράμματος όσο και στις λεπτομέρειες που αφορούσαν τη διαμονή μας, όλοι οι συμμετέχοντες καταφέραμε να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη εμπειρία, να φέρουμε πολλές σκέψεις πίσω αλλά και να δεθούμε πολύ μεταξύ μας. Τέλος, η πιο πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε όλοι ήταν ότι, παρόλο που ζούμε σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικό υπόβαθρο τρόπο ζωής, μπορούμε κάλλιστα να λειτουργήσουμε σαν μία ομάδα που είναι και το βασικότερο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενωμένη Ευρώπη."
Τζωρτζίνα
"Το πρόγραμμα αυτό ήταν για εμένα εμπειρία ζωής που αξίζει να ακουστεί πολλές φορές, καθώς έζησα εκεί αμέτρητες στιγμές χαράς, ευγνωμοσύνης και συγκίνησης. Μπόρεσα να ακούσω πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα θέματα τις ισότητας και τι αντιλήψεις επικρατούν τόσο στην Πορτογαλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες ήρθαν συμμετέχοντες. 
Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες ήρθα ψυχικά πιο κοντά με τους περισσότερους ανθρώπους του προγράμματος και συνειδητοποίησα πως αν και μίλια μακριά, όλοι φτάναμε στο ίδιο συμπέρασμα:  Η ισότητα είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και κανείς δεν πρέπει να το αμελεί, μιας και πραγματικά όλοι είμαστε ίσοι! Κάτι ακόμη που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμένα είναι πως μέσω αυτού του προγράμματος κατάφερα να γνωρίσω πάρα πολλά άτομα και κυρίως την ελληνική ομάδα με τους οποίους νιώθω πλέον σαν να τους ξέρω μια ζωή κι ας είναι μερικές εβδομάδες μόνο. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται πλέον για μένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου και μου προσέφεραν αμέτρητες γνώσεις και εμπειρίες. Δημιούργησα μια φιλία μαζί τους που εύχομαι να κρατήσει μια ζωή. Εξίσου σημαντικές φιλίες δημιούργησα και με άλλα άτομα από τις υπόλοιπες χώρες, με τα οποία ελπίζω να διατηρήσω επικοινωνία."
Ελένη Μαναράκη
"Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Όχι μόνο ήρθα σε επαφή με ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από εμένα και τους γύρω μου, αλλά γίναμε φίλοι. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μπορούσα να αισθανθώ κάποιον τόσο κοντά μου μέσα σε σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά έχουμε κρατήσει ακόμη επαφή και ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά. 
Παράλληλα όμως μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερα να βελτιώσω σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των Αγγλικών μου, όπως επίσης και να μάθω να λειτουργώ μέσα στο πλαίσιο μιας ομάδας. Μέσα από τις παρουσιάσεις που κάναμε βγήκα από την ζώνη ασφαλείας μου (comfort zone), αισθάνθηκα περισσότερη αυτοπεποίθηση και κατάφερα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των workshops. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην διαμονή μας στο σπίτι λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού, τα προβλήματα αυτά μας έκαναν να έρθουμε ακόμα πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να δεθούμε περισσότερο. Γενικότερα, όλο αυτό ήταν σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία και θα ήθελα πάρα πολύ να το ξαναζήσω.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν παροτρύνω κάθε νέο να δηλώσει συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα, καθώς μόνο κερδισμένος τόσο σε εμπειρίες όσο και σε φίλους μπορεί να βγει μέσα από όλο αυτό.
"
Νίκος
"Στα πλαίσια της ανταλλαγής νέων με θέμα την ισότητα των δυο φύλων στην Πορτογαλία επισκαφθήκαμε ένα σχολείο της περιοχής, όπου χωριζόμενοι σε διάφορες ομάδες συζητήσαμε για το θέμα με παιδιά ηλικίας 14-15 ετών. Η διαδικασία έγινε μέσω διαδραστικής δραστηριότητας όπου τα παιδιά μετακινούνταν προς κάποια πλευρά του χώρου ανάλογα αν συμφωνούσαν η διαφωνούσαν με τα στερεότυπα που διαβάζαμε. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να δω τις απόψεις των παιδιών σήμερα και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι το σχολείο πρέπει να δώσει παραπάνω έμφαση στο θέμα, καθώς η παιδεία είναι ακόμα ελλιπής. 
Με το ίδιο σκεπτικό έγινε και μια συζήτηση με φοιτητές πανεπιστημίου όπου ακούστηκαν εξίσου ενδιαφέρουσες απόψεις. Γενικά κέρδισα αρκετά σε “soft skills” καθώς χρειάστηκε να μιλήσω για το θέμα σε αρκετό κόσμο διαφορετικών ηλικιών και γενικά θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο κομμάτι της ανταλλαγής. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες ήταν εξίσου ενεργοί και συμπαθητικοί και γενικά υπήρχε καλή επικοινωνία μεταξύ μας.  Γενικά ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία!"
Στέλιος


Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!

Μαρτίου 20, 2020 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad