Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "No Hype for Stereotype", Vilnius, LITHUANIA

No photo description available.
Η ανταλλαγή νέων "Νo Hype for Stereotype" πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 15 Mαρτίου, 2020 στην Λιθουανία και συμμετείχαν 36 νέοι από 6 χώρες: Λιθουανία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η βελτίωση των γνώσεων των συμμετεχόντων σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, να σπάσουν τα στερεότυπα των φύλων μεταξύ των συμμετεχόντων, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ισότητας των φύλων και να προσδιορίσουν τα βήματα που οδηγούν στην ισότητα των φύλων στην κοινωνία.


Η Άννα, η Ειρήνη, ο Διονύσης, η Ζέτα, ο Σίμος και ο Στέφανος αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Αν και πίστευα ότι οι γνώσεις μου πάνω στο αντικείμενο ήταν πάρα πολλές, τελικά το πρόγραμμα μου δίδαξε πολλά καινούργια πράγματα χάρη στις συζητήσεις, τις δραστηριότητες και τα υπέροχα άτομα που γνώρισα. 
Το πρόγραμμα βασίστηκε κυρίως στην λεγόμενη σωκρατική μέθοδο. Μέσα από συζήτηση και καθοδήγηση της υπεύθυνης δίναμε εμείς οι ίδιοι απαντήσεις στα ζητήματα που ερχόμασταν αντιμέτωποι. Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα. Η αλληλεπίδραση μου με τις υπόλοιπες χώρες ήταν άψογη και κάθε άτομο που γνώρισα μου έδωσε και κάτι διαφορετικό."
Άννα
Image may contain: 3 people, people playing sports, people standing, sky, mountain, child, outdoor and nature
"Οι δραστηριότητες που αφορούσαν τις ανισότητες μεταξύ των δύο φίλων ήταν πολύ καλές καθώς μας έβαζαν σε συνεχείς σκέψεις όσον αφορά την επίλυση διάφορων προβλημάτων σχετικά με το θέμα μας. Προσωπικά με βοήθησαν αρκετά να καταλάβω πως σκέφτονται άλλοι άνθρωποι και να βρίσκω τρόπους να συνδυάζω τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Γενικά το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες όλων των χωρών ήταν φανταστικά. Η γενική εικόνα που μου άφησε το πρόγραμμα είναι υπέροχη και ανυπομονώ να ξανακάνω κάτι τέτοιο! Και πάλι ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή!"
Ειρήνη
Image may contain: 3 people, people standing
"Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό, ωστόσο το επίπεδο των συμμετεχόντων στα θέματα που έπρεπε να προβληθούν ήταν πολύ χαμηλό. Οι δραστηριότητες, ωστόσο, βοήθησαν τους περισσότερους να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις ιδέες τους. Προσωπικά, θεωρώ οτι δεν απέκτησα γνώσεις πάνω στην ισότητα των φύλων ή στην εξάλειψη των στερεοτύπων. Ωστόσο, κατάφερα να εκφράζω την αποψή μου σε κοινό, να ανταλλάζω απόψεις με τον πιο διαλλακτικό τρόπο και να συμβιβάζομαι."
Διονύσης
Image may contain: 5 people, people standing, shoes and beard
"Για μένα ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε πρόγραμμα ανταλλαγής οπότε δεν έχω εμπειρία έτσι ώστε να μπορέσω να συγκρίνω καταστάσεις. Αλλά νομίζω πως το πρόγραμμα αυτό ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. 
Θεωρώ πως ήταν πολύ εποικοδομητικό, μέσα από όλες τις συζητήσεις που είχαμε, και πως κατάφερε να με κάνει να αναθεωρήσω πολλά πράγματα πάνω στο θέμα "ισότητα των φύλων". Προσωπικά απολάμβανα περισσότερο τα κομμάτια της ημέρας στα οποία ο καθένας εξέφραζε την άποψή του και μοιραζόταν τις γνώσεις του πάνω στο θέμα και γι'αυτόν τον λόγο ίσως να προτιμούσα οι συζητήσεις να είναι περισσότερες. Γενικά όλες οι δραστηριότητες ήταν ενδιαφέρουσες και είχες να αποκομίσεις κάτι από τη καθεμιά ξεχωριστά. Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων θεωρώ πως ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να γίνουμε όλοι μια παρέα και ακόμα και εγώ που χρειάζομαι παραπάνω χρόνο για να νιώσω οικεία με καινούρια άτομα δεν δυσκολεύτηκα στιγμή να κάνω γνωριμίες και να αναπτύξω φιλίες.
Σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία που θα ήθελα πολύ να επαναλάβω και ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να την πραγματοποιήσω."
Zέτα
Image may contain: 5 people, people standing
"Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον, η Ugne και ο Utzc που έτρεχαν το πρόγραμμα ήταν πολύ πρόσχαροι και έδωσαν όλο τους τον εαυτό. Η αλληλεπίδραση μου με τις υπόλοιπες ομάδες μέσω της υγιούς λογομαχίας με βοήθησε να αναθεωρήσω κάποιες απόψεις μου και να κερδίσω μια πιο σφαιρική εικόνα του θέματος. Κατάλαβα καλύτερα ορολογίες όπως glass ceiling, gender κτλ ενώ έμαθα άλλες χώρες πως διαχειρίζονται το πρόβλημα της ανισότητας των φύλων, γενικά ήρθα πίσω με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες από ότι πήγα.
Σε γενικές γραμμές ήταν ένα επιτυχημένο project, περάσαμε πολύ όμορφα και νιώθαμε ασφάλεια."
Σίμος

"Αυτό το πρόγραμμα ήταν το 4 μου, αλλά ήταν ιδιαίτερο και ξεχωριστό για μένα. Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα θέμα (Gender Equality) το οποίο με ενδιαφέρει πολύ, με την διεξαγωγή του προγράμματος έμαθα πολλά που δεν ήξερα πάνω στο θέμα τα οποία με βοήθησαν να σχηματίσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι επικρατεί στην κοινωνία μας όπως και σε χώρες του εξωτερικού(κυρίως Ε.Ε.).
Γνώρισα κόσμο από άλλες χώρες με άλλη νοοτροπία και κουλτούρα. Η συνεργασία μου τόσο με τα άτομα της χώρας μου όσο και με τα παιδιά από τις υπόλοιπες χώρες κύλισε ομαλά με όλους να προσφέρουν πράγματα και να υπάρχει όρεξη για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών."
Στέφανος 

Image may contain: 11 people, people standing, sky, cloud, outdoor and nature
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!

Μαρτίου 26, 2020 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad