Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Stop Bullying", Kaunas, LITHUANIA

 

Η ανταλλαγή νέων "Stop Bullying" πραγματοποιήθηκε από τις 29 Iουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2021 στην Λιθουανία και συμμετείχαν νέοι από 4 χώρες: Λιθουανία,  Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η βελτίωση των γνώσεων των συμμετεχόντων σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εκφοβισμό γύρω μας αλλά και στον κυβερνοχώρο, να καταλάβουν πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν μέσο για την καταπολέμησή του και να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν στην πρόληψη του εκφοβισμού (bullying).

H ελληνική DreamTeam αποτελούνταν από 9 άτομα τα οποία μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Λιθουανία ήταν μια νέα εμπειρία ζωής από πολλές απόψεις αφού επισκεπτόμουν πρώτη φορά τη συγκεκριμένη χώρα και πέρα από τα πανέμορφα τοπία που προσφέρει οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ήταν το ίδιο μοναδικοί κάτι που με συναρπάζει και συγκινεί ιδιαίτερα. Με τους συμμετέχοντες από σχεδόν όλες τις χώρες υπήρχε μια πολύ ζέστη σχέση παρόμοια με αυτή οικογένειας, καθώς και με τις δραστηριότητες του προγράμματος καταφέραμε να ανοιχτούμε και να κάνουμε διάφορες συζητήσεις που μας ανησυχούν και προβληματίζουν για το μέλλον μας. Δημιουργήσαμε όμορφες αναμνήσεις. Σε γενικές γραμμές η οργάνωση ήταν ελλιπής κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κάτι που το έκανε αρκετά πιεστικό με λίγο ελεύθερο χρόνο. Τέλος, στο πρόγραμμα έμαθα αρκετά νέα πράγματα σχετικά με το Βullying καθώς και ότι υπάρχει κοινή αρχή ασχέτως χώρας και πολιτισμού. Είναι ένα ζήτημα που εύκολα μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό αλλά δυστυχώς οι τρόποι αντιμετώπισης του είναι ακόμα περιορισμένοι και όχι τόσο αποτελεσματικοί."
Θανάσης

"Αυτό το πρόγραμμα του Erasmus+ ήταν μια από τις πιο έντονες εμπειρίες της ζωής μου. Καθώς ήταν το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στο οποίο συμμετείχα, αποκομίσα πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Μου  προσέφερε την δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσω και να συναναστραφώ, αλλά και να δημιουργήσω φιλίες με άτομα από χώρες με διαφορετική κουλτούρα, πιστεύω και αντιλήψεις. Σε αυτό συνέβαλε αρκετά και η πολυπολιτισμικότητα των συμμετεχόντων. Μέσα από τα activities δεθήκαμε σαν άτομα, μάθαμε ο ένας την ιστορία του άλλου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, βάλαμε τον εαυτό μας στην θέση του. Αυτά σε συνδυασμό με την κοινή μας αναποδιά, δηλαδή την ίωση την οποία βιώσαμε νιώθω πως μας έφεραν πολύ κοντά, γίναμε ένα  και δημιουργήσαμε σχέσεις οι οποίες πιστεύω θα κρατήσουν και μετά το τέλος του YE.
 Μέσω των δραστηριοτήτων και των παρουσιάσεων αναγκάστηκα να βγω πολλές φορές έξω από το comfort zone μου, προκειμένου να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου, εξερευνώντας έτσι νέες πτυχές του εαυτού μου. Επιπλέον βελτίωσα το επίπεδο των αγγλικών μου και τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες. Έμαθα πολλά για την κατάσταση και την βαρύτητα του bullying στις εκάστοτε χώρες και μέσω των συνεντεύξεων των οποίων πήραμε είδαμε από πρώτο χέρι την άποψη που έχουν οι ντόπιοι πάνω σε αυτό το θέμα.
 Συνοψίζοντας, νιώθω ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα και αυτό που έχω να πω σε αυτούς που έχουν μια δυσπιστία, είναι να  αδράξουν την οποιαδήποτε παρόμοια ευκαιρία και να αφεθούν πιστά πάνω σε αυτήν ώστε να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής."
Αντώνης

"Θέλοντας και μη όταν προετοιμάζεσαι για το πρώτο σου ταξίδι στο εξωτερικό μετά από αρκετούς μήνες καραντίνας, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Ο μεγαλύτερος μου φόβος ήταν αυτές οι προσδοκίες να μην εκπληρωθούν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα λίγο πριν ξεκινήσω το ταξίδι, να αφήσω πίσω όλο το πακέτο προσδοκιών που είχα στο μυαλό μου και να προσπαθήσω να αφήσω ελεύθερο τον εαυτό μου να ζήσω την κάθε στιγμή. 
Έχοντας πλέον επιστρέψει, θα μπορούσα να πω πως αυτή μου η απόφαση ήταν η καλύτερη που θα μπορούσα να λάμβανα. 
Όλοι μας επισκεπτόμασταν για πρώτη φορά τη χώρα της Λιθουανίας και η αλήθεια είναι πως οι γραφικές παλιές πόλεις και η αρχιτεκτονική των κατοικιών μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Πέρα όμως από τις πόλεις και τα τοπία, αυτό που μας έκανε να απολαύσουμε κάθε στιγμή του προγράμματος ήταν οι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που γνωρίσαμε μέσα σε αυτό. Το να ακούς ιστορίες ανθρώπων τόσο διαφορετικών από εσένα σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με μια τελείως άλλη ματιά και αμέσως αισθάνεσαι άνετα και θες να μοιραστείς δικές σου ιστορίες. Το θέμα του προγράμματος ήταν “Stop bullying” επομένως το να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να εμπιστευθείς τους συνομιλητές σου εξιστορώντας τη δίκη σου προσωπική εμπειρία ήταν ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας. Κατά την προσωπική μου άποψη το ζήτημα αυτό στέφθηκε με επιτυχία. 
Δεν θα κρύψω ότι αναποδιές υπήρξαν όμως για ακόμα μια φορά δεν ήταν αρκετές ώστε να καταφέρουν να μας χαλάσουν τη διάθεση και να ταυτίσουν την εμπειρία με αρνητικό πρόσημο. Παρά τις τροφικές δηλητηριάσεις, τις γαστρεντερίτιδες, τον βροχερό καιρό και το (στην καλύτερη) περίεργο φαγητό, καταφέραμε να επιβιώσουμε και να δημιουργήσουμε αξέχαστες εμπειρίες."
Νίκος

"Συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, δεν περίμενα πως θα αποτελέσει μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου! 
Βρεθήκαμε σε μια πανέμορφη ευρωπαϊκή πόλη, το Κάουνας, που μάλιστα έχει οριστεί ως πολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 και γνωρίσαμε νέους σχεδόν από όλο τον κόσμο που ζουν στην Ευρώπη. Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε σχετικά με το θέμα του bullying και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά. Δημιουργήσαμε μια πολύ υποστηρικτή ομάδα στο πλαίσιο της οποίας αισθανθήκαμε ασφάλεια και μοιραστήκαμε προσωπικά βιώματα. Έτσι κατάλαβα πως αν και προερχόμαστε από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, όλοι βιώνουμε παρόμοιους φόβους και προβληματισμούς και πως μόνο όταν τους μοιραζόμαστε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Αισθάνθηκα πραγματική αποδοχή και αγάπη. Ήταν εντυπωσιακό πως άνθρωποι που γνωριζόμασταν μερικές μόνο μέρες μας καταλάβαιναν βαθύτατα και δεθήκαμε δημιουργώντας πραγματικά ισχυρές φιλίες! Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που γνώρισα όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μου!"
Αφροδίτη-Ηλιάνα

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε να ολοκληρώσει μια πολύ ιδιαίτερη σεζόν της ζωής μου και μπορεί εύκολα να παρομοιαστεί με τα happy end των χολιγουντιανών κομεντί. 
Αν και ο συγκεκριμένος προορισμός την καλοκαιρινή περίοδο δε φαντάζει κάτι το ιδανικό, αυτό το Erasmus+ project αποτελεί ακλόνητο παράδειγμα ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που μετατρέπουν τις στιγμές σε μνήμες, κάτι που πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτήρων και προσωπικοτήτων που είχαν οι συμμετέχοντες. 
Τα activities μας έδωσαν από την πρώτη στιγμή την δυνατότητα να ανοιχτούμε και να δεθούμε με τους υπόλοιπους και να δημιουργήσουμε φιλίες και επαφές που δύσκολα θα τις φθείρει ο χρόνος. Όπως σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου υπήρχαν και κάποια challenges όπως η στομαχική ίωση και οι συνθήκες στο εστιατόριο όπου ξεπεράσαμε ομαδικά, ωστόσο αυτά τα ατυχεί συμβάντα μας έδεσαν περισσότερο, σε κάθε περίπτωση ο ένας βοηθούσε τον άλλον , πονούσε ο μεν βοηθούσε ο δε. 
Με την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση σε διαφορετική γλώσσα από την μητρική μου τα Αγγλικά το πρόγραμμα με βοήθησε να ανανεώσω και να εμβαθύνω τις γνώσεις μου σε αυτήν τη γλώσσα, καθώς και με τη ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες του προγράμματος μέσω παρουσιάσεων ή και καταθέσεων ψυχής με βοήθησε να εξοικειωθώ με το public speaking και με το να ανοίγομαι σε ξένα άτομα (δηλαδή να βγω από το comfort zone μου). Αναλογίζοντας τώρα όλες αυτές τις γεμάτες με ενδιαφέρουσες εμπειρίες μέρες που πέρασα στο πρότζεκτ αυτό, ένα είναι το μόνο σίγουρο, θα το ξανά έκανα κάτω από τις οποιαδήποτε συνθήκες με τα ίδια ή και με διαφορετικά άτομα, όποτε ναι αν θα έπρεπε να μοιραστώ την εμπειρία μου με μια φράση θα έλεγα «Άξιζε, και σου προτείνω να συμμετάσχεις και εσύ» μην αφήνεις ελεύθερες τέτοιες ευκαιρίες δεν θα είναι για πάντα διαθέσιμες."
Στάθης

"Το πρόγραμμα στο Κάουνας ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για μένα. Στα θετικά μπορώ να συμπεριλάβω την ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων μου (public speaking and project presentation). Διεύρυνα επίσης τις γνώσεις μου όσον αφορά το bullying το οποίο και ήταν η κύρια θεματική του training course. Οι facilitators από τη μεριά τους ήταν εξαιρετικοί, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα και ταυτόχρονα γνώριζαν σε βάθος το θέμα. Στα αρνητικά μπορώ να συμπεριλάβω την έλλειψη χρόνου για εξερεύνηση της πόλης του Κάουνας, η οποία είναι πραγματικά πανέμορφη και γραφική. Σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένος και θα ήθελα να ξανασυμμετασχω σε αντίστοιχο πρόγραμμα γιατί πέρα από τους αμέτρητους φίλους και κουλτούρες που γνώρισα , πιστεύω ότι γνώρισα και λίγο καλύτερα τον εαυτό μου."
Θοδωρής

"Η εμπειρία μας στο Kaunas θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη. Αρχικά, για όλους τους ανθρώπους που γνώρισα που με έκαναν πλουσιότερη μοιράζοντας μαζί μου τις εμπειρίες τους. Θεωρώ ότι βελτίωσα πολύ σημαντικά τις προσωπικές μου δεξιότητες καθώς παρατήρησα ότι δεν περιορίστηκα στον εαυτό μου και ανοίχτηκα στους υπόλοιπους, έγινα πιο κοινωνική, δραστήρια και δημιουργική. 
Η οργάνωση ήταν πολύ καλή ωστόσο κάποιες φορές το πρόγραμμά μας ήταν υπερβολικά πιεσμένο με αποτέλεσμα να εξαντλούμαστε. Οι δραστηριότητες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και μέσω αυτών μάθαμε περισσότερα για το θέμα του bullying και ταυτόχρονα κάναμε ο καθένας προσωπική δουλειά με τον εαυτό του πάνω στο ζήτημα.
Σαν ένα γενικό συμπέρασμα θέλω να αναφέρω ότι το σημαντικότερο κομμάτι για μένα ήταν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που με έκαναν να νιώσω σαν να βρίσκομαι με την οικογένεια μου."
Μαρία

"Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και αισθάνομαι πολύ τυχερός που την έζησα. Πιστεύω ότι η καλή διάθεση ήταν το κλειδί για να περάσουμε όλοι καλά και να αποκομίσουμε έστω και κάτι μικρό από το πρόγραμμα. Αναλυτικότερα: πρέπει να ομολογήσω ότι πέρα από την κατάσταση του bullying στις άλλες χώρες που μάθαμε, δεν ένιωσα ότι εμπλουτίζω ιδιαίτερα τις γνώσεις μου στο θέμα. Ωστόσο, κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε μου φάνηκαν πολύ όμορφες, όπως η αναπαράσταση περιστατικών μέσω φωτογραφιών που τραβήξαμε εμείς. Οι ανταλλαγές απόψεων και κουλτούρας με τις άλλες εθνικές ομάδες ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο και θεωρώ ότι η καλή μας χημεία έφερε την επιτυχία του προγράμματος που θέλαμε."

Μάριος


Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!


Αυγούστου 17, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad