Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Youth Is Healthy", Timisoara, ROMANIA

 

H ανταλλαγή νέων "Υouth is healthy" πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ρουμανία και συμμετείχαν  νέοι από όλη την Ευρώπη. Στόχος της ανταλλαγής ήταν η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μέσω φυσικών δραστηριοτήτων και διατροφής καθώς και άλλων βιώσιμων πρακτικών.

Η Βιργινία, η Δήμητρα, ο Κώστας, η Εβελίνα και ο Άρης (αρχηγός ομάδας) αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησαν την ομάδα μας και τη χώρα. 

Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Το  youth exchange "Youth is healthy" στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη! Αυτό οφείλεται κυρίως στον διοργανωτή και facilitator του μεγαλύτερου μέρους το προγράμματος. Ο Victor έχει εξαιρετικές ικανότητες στο να κατευθύνει τις δραστηριότητες και να εμβαθύνει στον απολογισμό τους (reflection) , με αποτέλεσμα να οξύνει τη σκέψη μας και την κριτική μας ικανότητα. Χάρη σε αυτον έμαθα να αξιολογώ πάντα τις πράξεις μου και τις διαφορές καταστάσεις που εμπλέκομαι, ώστε να μπορώ να μαθαίνω απ'αυτές και να εξελίσσομαι ατομικά. Ακόμα, μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες ήταν η συζήτηση που κάναμε πάνω για τα Bad Habits (από εθισμούς μέχρι θέματα ψυχικής υγείας). Έπειτα σε επόμενη φάση, αναφερθήκαμε στο φιλόσοφο Marcus Aurelius και τη φιλοσοφία του στοϊκισμού, ως εργαλείο επιβολής προσωπικής πειθαρχίας (self discipline). Η διαδικασία ήταν αρκετά απαιτητική και δύσκολη, αλλά τα κέρδη που τελικά αυτη εφερε ήταν τεράστια και μοναδικά! Τέλος, ο διοργανωτής ήταν ιδιαίτερα διαλλακτικος και συζητησιμος όσον αφορά το καθημερινό πρόγραμμα και τις δραστηριότητες. Μάλιστα, μας ενθάρρυνε πάντα να μοιραστούμε με την ομάδα κάποια δική μας ικανότητα (skill) , κυρίως στο αθλητικό κομμάτι. Έτσι, είχα την ευκαιρία να γίνω εγώ η ίδια facilitator σε αθλητικές δραστηριότητες όπως stretching τα πρωινά και ενδυνάμωση στα γήπεδα! Αυτό βελτίωσε τις ικανότητες μου στο να δίνω οδηγίες και να καθοδηγώ μια ομάδα, και μάλιστα στα αγγλικά. Αξέχαστη εμπειρία που μάλιστα μπορεί να εφαρμόσω και στις σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία. 

Επίσης, δε θα μπορουσα να παραλειψω τη δραστηριότητα του μαγειρεματος του δειπνου, με facilitator τον leader μας και chef, Άρη, η οποία εμπλουτίσε τις γευστικές και μαγειρικές μου ικανότητες, ιδιαίτερα σε vegan και vegetarian πιάτα. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως το δυναμικό της ελληνικής ομάδας ήταν εξεραιτικο και ανυπομονώ να βρεθουμε παλι όλοι μαζί συντομα!"
Βιργινία
"Γενικά ήταν μια μοναδική εμπειρία και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς γύρισε ως μια καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Στο πρόγραμμα μάθαμε μέσα από ομαδικές εργασίες και ατομική έρευνα για τα προτερήματα του υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και τους πρακτικούς τρόπους για να έχουμε μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα. Μια από τις καλύτερες δραστηριότητες ήταν αυτή της ομαδικής μαγειρικής όπου κάθε χώρα αναλάμβανε να διδάξει στους υπόλοιπους την vegetarian εκδοχή κάποιων παραδοσιακών της πιάτων.
Η οργάνωση ήταν άψογη και το πρόγραμμα γεμάτο με δραστηριότητες και αθλήματα. Ήταν πολύ βοηθητικό για το δέσιμο της ομάδας το γεγονός ότι στα δωμάτια μέναμε με άτομα από άλλες χώρες. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα sessions περισυλλογής όπου η ομάδα συζητούσε τι πήγε καλά και τι όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τρόπους βελτίωσης. Σε αυτή την ανταλλαγή νέων συνεργαστήκαμε με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, ανταλλάξαμε απόψεις και καταφέραμε να γίνουμε μια παρέα από την πρώτη κιόλας μέρα"
Δήμητρα
"Φέτος τον Σεπτέμβριο συμμετείχα σε πρόγραμμα Erasmus+ Youth Exchange , με θέμα youth is healthy, που λάμβανε χώρα στην Τιμισοάρα. Για μένα η εμπειρία αυτή ήταν συγκλονιστική. Γνώρισα νέες κουλτούρες, έκανα νέους φίλους και δοκίμασα κουζίνες από κάθε χώρα. Χάρηκα πάρα πολύ με την συνεργασία που είχαμε μεταξύ μας οι ομάδες και στην μαγειρική καθώς και στις συζητήσεις. Σαν απολογισμό, θεωρώ με βοήθησε να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου."
Κώστας
"Το πρόγραμμα Youth is Healthy ήταν πολύ ιδιαίτερο για μένα. Έχω αρκετή εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά ήταν η πρώτη φορά που βοήθησα τόσο πολύ στο οργανωτικό κομμάτι.
Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα γεμάτη προκλήσεις, καθώς ο ρόλος μου στο πρόγραμμα ήταν τριπλός. 
Ήμουν υπεύθυνος στο μαγειρικό κομμάτι και να κατευθύνω τις μαγειρικές ομάδες ώστε να ταΐσουν όλη την ομάδα, να συμμετέχω ως αρχηγός της ελληνικής ομάδας, αλλά φυσικά και σαν συμμετέχοντας. Θεωρώ πως αυτό μου προσέφερε μια μεγάλη ευκαιρία για προσωπική ενδυνάμωση και παραπάνω εμπειρία ώστε να συνεχίσω να το κανω σε επόμενα προγράμματα, που ίσως και εγώ γράψω.
Κλείνοντας, κοιτώ πίσω και μπορώ να πω πως ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα, από το οποίο έμαθα πολλά σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Εστίασα πολύ μέσα μου και ανακάλυψα πράγματα και θεωρώ πως από εκεί πηγάζει όλη η αρχή για μια αλλαγή, με θετικό πρόσημο, στη ζωή του καθενός, όποτε για αυτό είμαι ειλικρινά ευγνώμων." 
Άρης, αρχηγός ομάδας

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Οκτωβρίου 14, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad