Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "YOUTH HERITAGE STORY", AZORES, PORTUGAL

H ανταλλαγή νέων "Υouth Heritage Story" πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 15 Oκτωβρίου 2021 στις Αζόρες της Πορτογαλίας και συμμετείχαν  40 νέοι από όλη την Ευρώπη.

Η Ελένη, η Αλεξάνδρα, ο Δημήτρης, η Κέισι, ο Αντρέας και ο Θάνος (αρχηγός ομάδας) αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησαν την ομάδα μας και τη χώρα. 

Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Γυρίζοντας πίσω στην Αθήνα μετά από 16 ημέρες στην όμορφη Πορτογαλία, μόνο υπέροχες αναμνήσεις μπορώ να έχω. Φτάνοντας στο νησί του Sao Miguel, στην μέση του Ατλαντικού ύστερα από 3 πτήσεις, η περιπέτεια του Erasmus ξεκινάει. Μοναδικά εξωτικά τοπία, η άγρια όψη του Ατλαντικού ωκεανού, ο ασταθής καιρός, και η παρουσία όλων των συμμετεχόντων αποτελούν το πλαίσιο γύρω από το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η ανταλλαγή. Μία εμπειρία ζωής που αποτελεί τον κοινό παρονομαστή άγνωστων μέχρι πριν λίγες μέρες ανθρώπων, που τώρα είναι δεμένοι με αξέχαστες αναμνήσεις με άρωμα Πορτογαλίας. "
Ελένη

"Σε κάθε πρόγραμμα Erasmus+ Youth Exchange που πηγαίνω, στόχος μου είναι να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου αλλά και να αναγνωρίσω περαιτέρω την ευρωπαϊκή ταυτότητα μου. Έτσι, και στο πρόγραμμα "Youth Heritage Story" που πραγματοποιήθηκε στο Sao Miguel, νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών Azores της Πορτογαλίας, είχα την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθώ με το θέμα της πολιτισμικής κληρονομιάς, ένα θέμα που τείνει να αδιαφορεί η νέα γενιά.
Το θέμα αυτό ήταν και το πιο κατάλληλο για να έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το νησί, καθώς αρκετές από τις δραστηριότητες περιτρυγυρίζονταν από την εξερεύνηση του νησιού (πεζοπορία, ανακάλυψη χλωρίδας και πανίδας σε όλο το νησί, εξερεύνηση του νησιού μέσα από τις ιστορίες των ντόπιων).
Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, με την οποία χτίστηκε γρήγορα οικειότητα και καταφέραμε να απολαύσουμε την εμπειρία του προγράμματος, συνεισφέροντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων του. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις που δημιουργήσαμε με τα παιδιά από τις άλλες χώρες που συμμετείχαν, αποτέλεσαν υπενθύμιση της ενότητας που θέλει να προωθήσει ο θεσμός του Erasmus+ μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε."
Θάνος, αρχηγός ομάδας

"Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό έφτασε στο τέλος του, αλλά θα οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μου. 
Μέσω των δραστηριοτήτων και των κινητοποιήσεων που κάναμε καθημερινά, αλληλεπιδράσαμε με τόσα πολιτισμικά κέντρα, όπως μουσεία, εκκλησίες, τοπικά παραδοσιακά κέντρα παραγωγής προϊόντων, ανταλλάξαμε απόψεις με ντόπιους και μάθαμε για την καθημερινότητά τους.

Προσωπικά, για το λόγο ότι, είναι το πρώτο project (και σίγουρα όχι το τελευταίο) στο οποίο συμμετέχω, η χαρά μου κι ο ενθουσιασμός μου είναι διπλάσιος. Εκτός, των τοπίων που επισκεφθήκαμε, το σημαντικότερο για μένα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και της Ελληνικής αποστολής. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχε πολύ καλή συνεννόηση, κατανόηση, σεβασμός και αλληλοϋποστήριξη. Θυμάμαι μόνο  ευτυχή γεγονότα, ούτε μια παρεξήγηση μεταξύ μας, πράγμα το οποίο είναι άξιο προσοχής, αν αναλογιστεί κανείς ότι, πρακτικά συνυπήρχαμε 40 άγνωστοι για 10 μέρες σε ένα ξένο τόπο."
Δημήτρης


"Μεταξύ 5-15 Οκτωβρίου έλαβα μέρος στο πρόγραμμα "Youth Heritage Story", στα νησιά Αζόρες στην Πορτογαλία το οποίο είχε ως στόχο την εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών αυτών στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του backpack journalism. 
Παράλληλα, έμεινα ικανοποιημένος από τα διάφορα workshop τα οποία έγιναν από διάφορους συμμετέχοντες του προγράμματος, και πραγματικά βοήθησαν στην εμπλούτιση των γνώσεων μου σε θέματα όπως η φωτογραφία και η διαχείριση των social media. Ιδιαίτερα μου άρεσε το workshop σχετικά με τη δυναμική του Instagram καθώς και τη διαχείριση του ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αξιοπρόσεκτο λογαριασμό για την προώθηση του προγράμματος. Πάνω απ΄όλα ωστόσο, θεωρώ πως το σημαντικότερο ρόλο σε τέτοια προγράμματα τον έχουν οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν, από τους διοργανωτές μέχρι τους συμμετέχοντες, καθώς εμείς οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Και η άποψη μου για αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισα στο πρώτο μου πρόγραμμα ανταλλαγής νέων είναι εξαιρετική και θέλω να τους ευχαριστήσω για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που μου προσέφεραν. 
Γνώρισα, δέθηκα και διασκέδασα με ανθρώπους διαφορετικών χωρών οι οποίοι έκαναν το πρόγραμμα πιο ευχάριστο και με βοήθησαν να έρθω σε επαφή με ξένες κουλτούρες. Τέλος, Φύγαμε από την Ελλάδα ένα σύνολο 7 ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους και επιστρέφουμε πίσω ως μια καινούργια παρέα που έδεσε από την πρώτη στιγμή έχοντας στις αποσκευές μας καινούργιες γνώσεις, εμπειρίες και πολύ όμορφες αναμνήσεις να μας συνοδεύουν στο μέλλον. Σίγουρα, θα ήθελα να συστήσω την συγκεκριμένη εμπειρία σε νέους ανθρώπους, γιατί μέσα από αυτά τα προγράμματα του Erasmus+ αποκτάς καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες διευρύνουν τους ορίζοντές σου."
Ανδρέας

"Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν ανάμεικτη. Πέρασα υπέροχα και νιώθω ότι βγαίνω από αυτό το ταξίδι αλλαγμένη προς το καλύτερο. 
Θα ξεκινήσω με τα θετικά: η τοποθεσία ήταν απίστευτη και είδαμε μέρη τα οποία θα μας μείνουν αξέχαστα. Τα παιδιά της ομάδας ήταν ένα προς ένα όλα εξαιρετικά, και ο team leader μας ήταν ιδανικός, μας συντόνιζε και μας βοηθούσε, δεν ήταν ποτέ αγχωμένος και μετέδιδε γενικότερα μια σιγουριά. 
Ενώ το θέμα είχε να κάνει με τη πολιτιστική κληρονομιά, δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να μιλήσουμε με ντόπιους, οι οποίοι γενικότερα ήταν φιλικοί και πολύ πρόθυμοι να μιλήσουν. Ευτυχώς που ένα από τα μέλη της πορτογαλικής ομάδας ήταν από τις Αζόρες, και μας έδωσε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και οργάνωσε πολλές από τις εξορμήσεις στο νησί. 
Παρ' ολα αυτά ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία, που με βοήθησε σίγουρα να εξασκήσω τις ικανότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μου, και σίγουρα με έπεισε να επανέλθω στο μέλλον στο κόσμο του erasmus +, το οποίο πιστεύω ότι είναι ένα πολύτιμο αγαθό στα χέρια κάθε νεαρού ατόμου στην Ευρώπη. "
Αλεξάνδρα

"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής Youth Heritage Story, στις πανέμορφες Αζόρες, με βοήθησε πραγματικά να καταλάβω ποιες ικανότητες χρειάζονται για την επιτυχή οργάνωση και συντονισμό μιας ομάδας νέων τέτοιου μεγέθους. 
Παρατηρώντας τον τρόπο εφαρμογής των δραστηριοτήτων από τους facilitators, και κάποιων αδυναμιών κατά την διάρκεια τους, έγινε φανερή η σημασία της αποτελεσματικότητας και πρόβλεψης των διαδικασιών που επιλέγονται. 
Πέρα από αυτό το κομμάτι, σημαντική ήταν η σύνδεση που είχαμε ως ελληνική συμμετοχή και ειδικά με τον αρχηγό της ομάδας μας, τον Θάνο, ο οποίος μας βοήθησε πολύ στην ροή της συμμετοχής μας και αποτέλεσε και πολύτιμη βοήθεια για τους οργανωτές πολλές φορές. Συνολικά, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, δεδομένη και της απίστευτης φυσικής ομορφιάς του προορισμού και της σύνδεσης με πολλά άτομα στο πρόγραμμα, με μόνο μειονέκτημα τις αδυναμίες στην οργάνωση από πλευράς των facilitators. "
Κεϊσάντα


Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Οκτωβρίου 26, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad