Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Youth Workers for Community Development" ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ


To εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εrasmus+ "Youth Workers for Community Development" πραγματοποιήθηκε από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2022 στην Εσθονία και συμμετείχαν 26 youth workers από 8 χώρες: Εσθονία, Αρμενία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γεωργία και Λετονία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στην ουσιαστική συμμετοχή, στην ανάλυση αναγκών (τόσο για τους νέους ατομικά όσο και της κοινότητας), στην καθοδήγηση και την κοινωνική ένταξη, τα οποία όλα θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενεργών νέων στις τοπικές τους κοινότητες και θα καταστήσουν αυτές τις ομάδες βιώσιμες.

Η Αναστασία, ο Κωνσταντίνος και η Ειρήνη αποτέλεσαν την ελληνική dreamteam που εκπροσώπησαν την ομάδα και τη χώρα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Δεν ξέρω πως θα βιώσω τις επόμενες εμπειρίες μου σε Erasmus+ προγράμματα αλλά σαν πρώτη εμπειρία πιστεύω ήταν αρκετά έντονη και θέλω χρόνο για να αφομοιώσω τις πληροφορίες που έλαβα. Αρχικά είχαμε συμμετοχές από χώρες που δεν ήξερα καν στον χάρτη και δεν είχα συναναστραφεί ποτέ στη ζωή μου. Έμαθα για τις κουλούρες τους τη θρησκείες τους τα έθιμά τους και κατάλαβα πόσο κοντά είναι στη δική μου κουλτούρα χώρες πιο νότιες στο χάρτη, και πόσα καινούρια ερεθίσματα είχα να πάρω από χώρες πιο βόρεια από εμάς. Ήταν πολύ εύκολη η αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες και δεν φοβόσουν να κάνεις κάποιο λάθος στα αγγλικά, σαν να υπήρχε ένα ασφαλές περιβάλλον που δεν σε άγχωνε η ύπαρξη της κατάκρισης. 
Οι trainers ήταν πολύ φιλικοί και ευπρόσιτοι μου έδωσαν συμβουλές για το πως να εκμεταλλευτώ τις ικανότητές μου και μου είπαν και για άλλα είδη προγραμμάτων και ευκαιριών στο εξωτερικό που δεν είχα ξανακούσει. Η διαμονή ήταν σε απίστευτη τοποθεσία τύπου σαλέ που δε νομίζω πως θα μπορέσω να παρευρεθώ ξανά. Η οργάνωση του όλου training course δεν περίμενα πως θα κυλούσε έτσι, ήταν μια ενδοσκόπηση των αρχικών στόχων μας, των δεξιοτήτων και ικανοτήτων μας και μας βοήθησε στην επαναπροσδιόριση καινούριων, εμπνευσμένων πλέον, σκοπών. Εν κατακλείδι, πέρασα υπέροχα και δεν θα άλλαζα τίποτα (ίσως αύξανα τις μέρες του προγράμματος για ευνόητους λόγους...). Είναι μια εμπειρία που σίγουρα έχω σκοπό να βιώνω ακόμα συχνότερα και σε ακόμα πιο ριψοκίνδυνους προορισμούς!!" 
Αναστασία


"Το πρόγραμμα “Youth Workers for Community Development “που διεξήχθη στη μαγευτική Εσθονία μου πρόσφερε μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μου. Αρχικά, ήταν μια πολύ καλή εύκαιρα να έρθω σε επαφή με νέους πολιτισμούς και κουλτούρες απομακρυσμένες και πολύ διαφορετικές από αυτή των Ελλήνων. Μέσω των συζητήσεων και της αλληλεπίδρασης με τους νέους από τις χώρες συμμετοχής ήρθε αβίαστα αφενός η βελτίωση και η εξέλιξη των γνώσεών μου σε γλώσσες περαν της αγγλικής και αφετέρου η ελευθερία έκφρασης μπροστά στον κόσμο χωρίς ντροπή. 
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω ότι αυτές τις 10 μέρες συμμετοχής μου έμαθα να αναλύω προβλήματα σε ηλεκτρονικά γραφήματα, ώστε να προβώ στην ευκολότερη επίλυσή τους, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε σεβασμός προς το περιβάλλον λόγω της προσπάθειας για μείωση χαρτιού στο ελάχιστο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, η ορθή διαχείριση χρόνου ήταν απαραίτητη, έτσι βελτίωσα την ανταπόκρισή μου στα εκάστοτε αναγκαία χρονικά πλαίσια και τον σωστό καταμερισμό του χρόνου. Η ανταλλαγή νέων που έλαβε χώρα μέσα στο παραμυθένιο δάσος στην Elva της Εσθονίας έδωσε την δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει νέες δεξιότητες, να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, αλλά και να υπερνικήσει κάθε του αρνητική σκέψη απέναντι στο διαφορικό. Μέσω της συνεργασίας σχεδόν 25 ατόμων κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι ο καθένας ξεχωριστά να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε να επικρατεί ένα υγιές και ομαδικό πνεύμα."
Κωνσταντίνος


"Το πρόγραμμα για κάποιον σαν εμένα που δεν έχει ξανά πάει σε  πρόγραμμα Erasmus ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Οι Trainers ο Αρμάν και η Έμμα ήταν δίπλα μας σε ότι και αν χρειαστήκαμε στην πορεία του  προγράμματος ενώ ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακοί και μας έκαναν να  νιώσουμε άνετα από την πρώτη στιγμή. Οι δραστηριότητες του  προγράμματος κράτησαν το ενδιαφέρον μου μέχρι το τέλος του, ενώ  μέσα από αυτές αποκτήσαμε διαφορές δεξιότητες όπως είναι η επίλυση προβλημάτων με ‘’problem tree analysis’’ , η αποδοχή και  η ένταξη ανθρώπων που είναι ή νιώθουν διαφορετικοί, διαφόρους τρόπους επικοινωνίας με άτομα που δεν μιλάνε την ιδία γλωσσά μεταξύ τους, μεθόδους προσωπικής εξέλιξης ενώ και η εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας ήταν κάτι που εξελίχθηκε κατά την διάρκεια του προγράμματος.  Επιπλέον, ακόμα μερικά θετικά που προσκόμισα από την εμπειρία μου  είναι άνεση κατά το ‘’public speaking’’ και η βελτίωση της ικανοτήτων δουλεύοντας σε ομαδικό πνεύμα. Πολύ βοηθητικό ήταν επίσης ότι πριν  από κάθε ομαδική δουλειά που καλούμασταν να κάνουμε, δινόταν αναλυτικά παραδείγματα και είχε προηγηθεί σωστά η ανάλυση του κάθε  θέματος ώστε να μην αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ένα αρνητικό για  εμένα ήταν η έλλειψη ελευθέρου χρόνου μέσα στην ημέρα αλλά και πάλι  δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς ότι κάναμε κάθε ώρα διατηρούσε το ενδιαφέρον μας. Υπήρξαν και δυο απογευματινές βόλτες  στο δάσος αλλά δυστυχώς με την πίεση του χρόνου. Για κάποιον σαν  εμάς, δηλαδή κάποιον που δεν έχει συνηθίσει ή δεν έχει ξανά δει από  κοντά τέτοια τοπία και δεν έχει έρθει σε επαφή με τόσο διαφορετική  κουλτούρα και συνήθεις η εμπειρία είναι μαγική. Η τοποθεσία δεν θα  μπορούσε να είναι καλύτερη, τα γεύματα ήταν ικανοποιητικά και το  κατάλυμα ότι χρειαζόμασταν! Ως πρώτη μου συμμετοχή σε ερασμους  πρόγραμμα η συγκίνηση στο τέλος ήταν μεγάλη και το δέσιμο με τους  υπόλοιπους συμμετέχοντες ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Μπορεί να υπήρχαν  διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο  να δημιουργηθούν νέες φιλίες και να ζήσουμε εμπειρίες ζωής. Η Εσθονία  πανέμορφη όμως χωρίς την ομάδα αυτή η εμπειρία μου δεν θα ήταν η  ίδια. Ευχαριστώ την Dream Team για την ευκαιρία και όλους όσους  συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τις αναμνήσεις και τις δεξιότητες που θα  μας συνοδεύουν."
Eιρήνη

.
Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Μαρτίου 08, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad