Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ERASMUS+ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Folk It" ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

H Aνταλλαγή Νέων "Folk It" πραγματοποιήθηκε από 10-28 Mαϊου 2022 στην πόλη Murzasichle της Πολωνίας.

Ο Κυριάκος, ο Σταύρος, η Ειρήνη, ο Δηγμήτρης, η Σταυρούλα και ο Γιώργος ήταν η  ελληνική dreamteam που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το Youth Exchange "Folk It" πρόγραμμα, ήταν μακράν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο πανέμορφο χωριό Murzasichle, να μάθω χορούς άλλων παραδόσεων, παρόλο που ο χορός δεν ήταν εν τέλει το κύριο θέμα του προγράμματος, αλλά κυρίως για το γεγονός του ότι γνώρισα υπέροχα άτομα, μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες γνωριμίας, από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, τρόπους ζωής και αντιλήψεις. Η διαμονή ήταν πολύ άνετη και οργανωμένη και το γεγονός του ότι υπήρχε διαθέσιμο τζακουζι, πισίνα και σάουνα ήταν καταπληκτικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα άτομα που γνώρισα μέσω του προγράμματος και ελπίζω να μας ξανά δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε."

Ειρήνη 

"Κατά τη διάρκεια του project, αναπτύξαμε δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης και δημιουργήσαμε νέες φιλίες! Η κάθε εθνική ομάδα είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα της, να δείξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της μέσα από παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες και φυσικά τους παραδοσιακούς χορούς! Έτσι είδαμε και μάθαμε χορούς από διάφορες χώρες του κόσμου κι ακόμη μάθαμε για τη κουλτούρα και τον κάθε πολιτισμό που διαφέρει από το δικό μας! Οι συνθήκες διαμονής και η διατροφή ήταν πολύ ικανοποιητικές και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ήταν προσαρμοσμένο ώστε να να γίνονται οι δραστηριότητες με όρεξη και ενέργεια (ώρες, διαλείμματα κλπ). Η κάθε ομάδα είχε την ευχέρεια του χρόνου να προετοιμάσει τη δραστηριότητα της. Ακόμη, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αφιερώσουν μια ημέρα σε εξόρμηση στο βουνό, όπου κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας μέσα από συζητήσεις!
Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την επιλογή μου ως συμμετέχοντα, σκοπεύω μέσα από τα social media και όχι μόνο, να διαδώσω τη δράση τέτοιων αντίστοιχων προγραμμάτων ώστε να ζήσουν κι άλλοι μια τέτοια εμπειρία!"
Γιώργος
"Το Youth Exchange πρόγραμμα "Folk it" στο μικρό χωριουδάκι Murzasichle της Πολωνίας, ήταν η πρώτη μου erasmus εμπειρία και πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις εννέα ημερών, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, ήρθα σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθιμα και δημιούργησα φιλίες ζωής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ένιωθα ότι βρισκόμουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου μπορούσα να εκφραστώ ελεύθερα , με ειλικρίνεια και να είμαι ο πραγματικός εαυτός μου. Αισθάνομαι πλέον πιο ανεξάρτητη, απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μπορώ τώρα να μιλάω με ευκολία μπροστά σε αγνώστους. Η ελληνική ομάδα ήταν φανταστική, απο τους καλύτερους και πιο συνεργάσιμους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και ο αρχηγός μας ο Κυριάκος με βοήθησε σημαντικά κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του ταξιδιού. Το αγαπημένο κομμάτι της ημέρας ήταν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, τα οποία δεν ήθελα να τελειώσουν ποτέ.  Έμαθα χορούς από την Ιταλία, την Πολωνία, την Κολομβία, την Αλγερία, τη Ρουμανία και το Καζακστάν και με τη σειρά μου μετέφερα τις γνώσεις μου πάνω στους παραδοσιακους χορούς της Ελλάδας.
Όσον αφορά το θέμα της διαμονής, δεν έχω λόγια.  Το ξενοδοχείο ήταν πεντακάθαρο, τα γεύματα πλήρη , μας παρείχε όλες τις ανέσεις, ακόμα και πισίνα!
Αν άλλαζα κάτι, αυτό θα ήταν ο χρόνος που αφιερώσαμε στους χορούς , καθώς θεωρώ ότι δεν ήταν αρκετός. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που μπόρεσα να συμμετέχω σε αυτό το Youth Exchange και ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτή την καταπληκτική εμπειρία."
Σταυρούλα

"Έχοντας ήδη λάβει μέρος σε προηγούμενα προγράμματα Erasmus, μπορώ να επισημάνω - με βεβαιότητα πλέον - πως αυτή ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Οι ομάδες όλων των χωρών αποτελούνταν από εξαιρετικού ήθους άτομα τα οποία είχαν διάθεση να μοιραστούν στιγμές και χαμόγελα με όλους τους παρευρισκόμενους. Όσον αφορά την Ελληνική ομάδα, κανείς δεν μπορούσε να είχε ζητήσει καλύτερους συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι. Η συνεργασία και η συνύπαρξη με τα συγκεκριμένα παιδιά δημιούργησε δεσμούς φιλίας που αντέχουν στον χρόνο. Το μέρος στο οποίο περάσαμε αυτές τις οκτώ ονειρικές ημέρες ήταν ιδανικό για να στεγάσει αυτές τις αναμνήσεις. 

Το πρόγραμμα εκπλήρωσε διαφορετικούς προσωπικούς σκοπούς από αυτούς που είχα αρχικώς θέσει. Πρωτίστως, έκανα αίτηση για το πρόγραμμα στην Πολωνία με στόχο να μάθω παραδοσιακούς χορούς. Τελικώς; Κατέληξα να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το παιχνίδι "Snap chat" όπου έπρεπε να κλείσουμε τα μάτια μας και να εμπιστευτούμε τον συνεργάτη μας όπου αυτός μας καθοδηγήσει. Ήταν μια στιγμή η οποία έχει ήδη χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου. Οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό το πρόγραμμα. Μόνο μια φράση αρκεί: εις το επανιδείν! 

Γιώργο, Ειρήνη, Δημήτρη, Σταυρούλα και Κυριάκο! Αν ποτέ δείτε αυτό το μήνυμα, να ξέρετε ότι σας αγαπάω πάρα πολύ! Να μην χαθούμε ρε! "
Σταύρος
"Αυτές οι 8 μέρες στο Murzasichle της Πολωνίας ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου, αν όχι η καλύτερη. Το μέρος ήταν υπέροχο, ήσυχο, όμορφο και φιλόξενο. Ο χώρος διαμονής είχε οτιδήποτε θα μπορούσα να ζητήσω και παραπάνω, ωραία και φιλόξενα δωμάτια πολύ και καλό φαγητό, χώρους για δραστηριότητες και φυσικά πισίνα, τζακούζι και σάουνα. 
Τα παραπάνω αποτέλεσαν ένα εύφορο έδαφος, έναν κήπο στον οποίο όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να ριζώσουμε για ένα μικρό διάστημα και με έναν μαγικό τρόπο να ανθίσουμε τόσο γρήγορα αλλά όχι άτακτα και να βγάλουμε τους καλύτερους μας εαυτούς. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η συντονιστής μας η οποία μέσα από τις δραστηριότητες που μας έβαλε να συμμετάσχουμε μας βοήθησε με ωραίο και ουσιαστικό τρόπο να ανοιχτούμε και να έρθουμε πιο κοντά, μαθαίνοντας στην πορεία πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις κουλτούρες άλλων λαών αλλά και προσωπικά πράγματα ο ένας για τον άλλον. Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, μέσα από αυτήν την τριβή ήταν αυτές που έκαναν αυτήν την εμπειρία τόσο πολύτιμη. Στις 20 Μαϊου μπήκα σε ένα (περίεργο) λεωφορείο στην Κρακοβία με ~24 αγνώστους, στις 28 Μαϊου βγήκα από αυτό το λεωφορείο και αποχαιρέτησα ~24 φίλους, με κάποιους από τους οποίους ένιωσα πιο κοντά και πιο άνετα από ότι έχω νιώσει με άτομα που γνωρίζω όλη μου τη ζωή. Βγαίνοντας από αυτήν την εμπειρία εκτός από μια υπέροχη ανάμνηση, νιώθω ότι έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση γενικά, είμαι πιο άνετος στο να γνωρίζω καινούρια άτομα, νιώθω πιο άνετα με την ομιλία της αγγλικής γλώσσας αλλά και γενικά με το να μιλάω σε ένα γκρουπ ανθρώπων που δεν γνωρίζω τόσο καλά. Τέλος γνωρίζω πράγματα για άλλες χώρες για τα οποία δεν θα είχα ιδέα πριν το πρόγραμμα."
Δημήτρης
Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Ιουνίου 07, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad