Η EΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ Erasmus+ "Your way to health" ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "Your way to health" που πραγματοποιήθηκε στο Κάουνας της Λιθουανίας από τις 28 Ioυνίου έως τις 7 Ιουλίου 2023 και συγκέντρωσε νέους συμμετέχοντες από 4 χώρες – Λιθουανία, Ουγγαρία, Κροατία και Ελλάδα. Σκοπός της ανταλλαγής ήταν να αλλάξει τη συμπεριφορά και τη στάση απέναντι στην ψυχική υγεία και ταυτόχρονα να αυξήσει την κοινωνική ένταξη των συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες.

Τα άτομα που βρέθηκαν εκεί μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Η συμμετοχή μας στο Youth Exchange "Your Way to Health" ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Το θέμα του προγράμματος, η ψυχική υγεία, εξερευνήθηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως μέσω της γιόγκα, του meditation και του ημερολογίου (journaling). Δύο ειδικοί, μία ψυχολόγος και μία διατροφολόγος, πραγματοποίησαν μικρές διαλέξεις και δραστηριότητες για να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας.
Μέσα από αυτές τις μέρες αποκομίσαμε δεξιότητες που θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη ζωή μας. Πέρα από την κατανόηση της σημασίας της ψυχικής υγείας, δουλέψαμε επίσης με δεξιότητες όπως η αυτοφροντίδα, η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε το άγχος και η αυτοέκφραση μέσα από την καταγραφή των σκέψεών μας σε ημερολόγιο, ενώ δεν έλειψαν κι οι πιο αθλητικές, κινητικές δραστηριότητες που μπορούν να ωφελήσουν τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό.
Τέλος, το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερο και με έναν ακόμη τρόπο, αφού πραγματοποιήθηκε σε ένα μοναστήρι στο κέντρο του Κάουνας της Λιθουανίας. Πρόσφερε έτσι ένα μοναδικό και ηρεμιστικό περιβάλλον για την εξερεύνηση του θέματος, ενώ προς τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε και μια ενδιαφέρουσα οπερατική συναυλία ακριβώς μπροστά στην είσοδο του venue, που προσέφερε μία ακόμη νότα στην εμπειρία μας."
Άγγελος

"Δεν πιστεύω ότι τα λογια αρκούν για να μπορέσουν να περιγράψουν τα συναισθήματα μου και τις στιγμές που έζησα μέσα στις ημέρες της ανταλλαγής στο Κάουνας. Έχοντας ζήσει ακόμη ένα πρόγραμμα ήμουν προετοιμασμένη για τις δραστηριότητες και είχα μια εικόνα για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να ήμουν προετοιμασμένη για την ένταση των συναισθημάτων και το δεσιμο που ένιωσα με τους ανθρώπους που γνώρισα. Νιώθω υπερβολικά ευγνώμων που υπήρξα μέρος του συγκεκριμένου κύκλου ανθρώπων, που έζησα τις έντονες στιγμές μαζί τους, που μοιράστηκα προσωπικές ιστορίες και άκουσα δικές τους. Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια είχαν ποικιλία και μας δόθηκε ο χώρος να παρουσιάσουμε δικά μας workshop ή να οργανώσουμε δικες μας δραστηριότητες (πχ. Μαθήματα χορού) που αγαπάμε κάτι το οποίο εκτίμησα ιδιαίτερα και βοήθησε στην δημιουργικότητα μου αλλά και τόνωσε την συμμετοχή όλων. Συγκεκριμένα, το θεατρικό workshop που οργανώθηκε από την ελληνική ομάδα, ήταν για εμένα ένα από τα πιο αστεία, γαλήνια και όμορφα στιγμιότυπα του προγράμματος, στο οποίο γελάσαμε, παίξαμε παιχνίδια, γίναμε δημιουργικοί και νιώσαμε ακομα περισσότερο άνετα με όσους ήταν εκεί. Ταυτόχρονα, οι ασκήσεις για την ψυχολογία και οι συζητήσεις για την ψυχική μας υγεία υπήρξαν πολύ συναισθηματικές για μένα, και μου έμαθαν πως να εκφραζομαι, να εμπιστεύομαι και να ανοίγομαι ευκολότερα στους γύρω μου, και σε αυτό βοήθησε το συναίσθημα ασφαλείας και κατανόησης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ όλων μας. Μπορεί να υπήρξαν στιγμές αδυναμίας, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη της ψυχολόγου που είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλους μας, αλλά συνολικά με βοήθησαν να ανακαλύψω περισσότερα και βαθύτερα κομμάτια του εαυτού μου και μας έφεραν ακόμα πιο κοντά σαν ομάδα. Στην ανακάλυψη του εαυτό μου βοήθησε και επαφή με την φύση που είχαμε σε κάποιες ασκήσεις αλλά και καθημερινά στις βόλτες μας δίπλα από τον ποταμό στο μέρος που μέναμε. Το πιο αξέχαστο μέρος του προγράμματος όμως, υπήρξαν τα άτομα που γνώρισα και οι στιγμές που ήμουν τυχερή να ζήσω μαζί τους. Όλοι, και ειδικά η ελληνική ομάδα, μου προσέφεραν μια τεράστια και ασφαλή αγκαλια, και μια αγάπη για αυτό ακριβώς που είμαι που πάντα θα θυμάμαι. Με έκαναν να νιώσω τόσο αποδεκτή που έδωσα τον χώρο στον εαυτό μου να δείξω ποια πραγματικα είμαι καθόλη την διάρκεια και δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Τέλος, ήταν κάποιες από τις πιο υπέροχες μέρες της ζωής μου και νιώθω τυχερή που τις έζησα. Φεύγω με αξέχαστες αναμνήσεις και με καινούργιους πραγματικούς φίλους που πάντα θα έχω στην καρδιά μου."
Ειρήνη
"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Youth exchange 'Your way to health' που πραγματοποιήθηκε στο Κάουνας της Λιθουανίας σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μέσα από δραστηριότητες, αποκτήσαμε βασικές γνώσεις για την ψυχική υγεία και την σημασία της, μοιράστηκαμε τις εμπειρίες μας και, το βασικότερο, ευαισθητοποιηθήκαμε και ανακαλύψαμε τρόπους αυτοφροντίδας και αυτοβελτίωσης. Γνωρίσαμε και αλληλεπιδράσαμε με ανθρώπους διαφορετικών χωρών, με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, πάντοτε, όμως, με κοινό παρονομαστή τον σεβασμό και την εκτίμηση. Επιπλέον, μέσα από τις ομαδικές θεωρητικές, αλλά και πρακτικές, δραστηριότητες του προγράμματος καταφέραμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί βελτιώνοντας και εξασκώντας τα αγγλικά, ενώ δεν έλειπαν και οι πρακτικές, πιο ατομικές δραστηριότητες, που είχαν ως στόχο την προσωπική αυτοφροντίδα και βελτίωση, όπως η καταγραφή ημερολογίου, η γιόγκα και ο διαλογισμός. Τέλος, δεν έλειπε από το πρόγραμμα και μια μικρή ξενάγηση του Κάουνας, μέσα από την οποία γνωρίσαμε καλύτερα την πόλη, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία της."
Δήμητρα 
"Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως ήταν η πρώτη εμπειρία Erasmus για εμένα και σίγουρα αξέχαστη. Επέλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω του θέματος του, τη ψυχική και σωματική υγεία, που εμπίπτει άμεσα στα ενδιαφέροντα μου. Πλησιάζοντας οι μέρες σίγουρα ένιωθα άγχος για το ίδιο το πρόγραμμα και για τα νέα άτομα που θα γνώριζα, αν θα ταιριάζαμε σαν χαρακτήρες κι αν θα έβρισκα μια παρέα εκεί.
Απέκτησα γνώσεις για την κατάσταση των άλλων χωρών όσο αφορά θέματα ψυχικής υγείας, που φάνηκαν να είναι αρκετά πανομοιότυπα με της Ελλάδας. Επίσης, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω και να γνωρίσω άτομα της ηλικίας μου από άλλες χώρες και με παρόμοια ενδιαφέροντα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως το μέρος που διεξήχθη το πρόγραμμα έπαιξε σίγουρα θετικό ρόλο, μιας και ήταν μαγευτικά και καταπράσινα. Στην καρδιά του Κάουνας. Δεν κρύβω βέβαια, πως αρχικά το γεγονός πως θα μέναμε σε Μοναστήρι μας είχε δημιουργήσει περίεργα συναισθήματα , που φυσικά υποχώρησαν στην πορεία, μιας και φάνηκε να ήταν μια εναλλακτική και συνάμα πολύ καλή επιλογή." 
Αννα-Μαρία
"Αυτό μου έδειξε το πρόγραμμα πως θα μάθω να φροντίζω την ψυχική και σωματική μου υγεία και να συμβιώνω με ανθρώπους από άλλες χώρες και κουλτούρες . Με την ελληνική ομάδα δεθηκαμε πολύ και γίναμε κάτι παραπάνω από φίλοι. Με τις άλλες χώρες δεθηκαμε σαν κομμάτια παζλ που είχαν χαθεί. 
Το αγαπημένο μου session ήταν από μέλη της ελληνικής ομάδας της Σοφίας και του Χρίστου. Ήταν θεατρικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού τα οποία τα είχαμε συζητήσει πιο πριν και τα ήξερα αλλά δεν περίμενα να διασκεδάσουν τόσο και οι άλλοι και τα θεατρικά παιχνίδια της Σόφιας μου έβγαλαν όλα τα συναισθήματα χαρά και συγκίνηση. Εν κατακλείδι ήταν μια όμορφη εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ και ευχαριστώ πολύ για αυτή την ευκαιρία!"
Ειρήνη- Όλγα
"Η συνολική εμπειρία του προγράμματος ήταν πολύ όμορφη. Η τοποθεσία του μοναστηριού που μας φιλοξενούσε ήταν υπέροχη και έδινε τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες. 
Κάποιες από τις δραστηριότητες δεν ήταν καλά οργανωμένες ή παρουσίασαν προβλήματα (πχ συνάντηση με ψυχολόγο) αλλά οι περισσότερες ήταν ενδιαφέρουσες και δημιουργικές. Ειδικά τα sessions της yoga και γενικά οι εξωτερικές δραστηριότητες μου άρεσαν πολύ.  Μέσα από τις δραστηριότητες της yoga, του διαλογισμού και παρόμοιων ασκήσεων ανέπτυξα δεξιότητες συγκέντρωσης και χαλάρωσης που βρίσκω πολύ χρήσιμες. Συνολικά ευχαριστήθηκα πολύ την εμπειρία του Erasmus και τις σχέσεις που ανέπτυξα με τα άτομα που γνώρισα."
Αναστασία 
"Η συνολική εμπειρία μου από το εν λόγω πρόγραμμα ήταν μοναδική. Αρχικά, όσον αφορά το πρόγραμμα απόλαυσα πραγματικά όλες τις δραστηριότητες στη φύση όπως τα μαθήματα yoga και τα breathing sessions, καθώς ένιωσα έντονη σύνδεση με την φύση και θεωρώ ότι ειδικά το συγκεκριμένο μέρος ήταν το πιο κατάλληλο για τέτοιες δραστηριότητες. Κάτι άλλο για το οποίο είμαι ευγνώμων είναι οι γνωριμίες που έκανα με άτομα από τόσο διαφορετικά μέρη και η ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις, εμπειρίες, οπτικές καθώς και να συνεργαστώ με τόσα νέα άτομα. Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε ένα τόσο όμορφο μέρος όπως η Λιθουανία και να μάθω καινούρια πράγματα για άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες. Αν άλλαζα κάτι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ίσως θα προσέθετα περισσότερες δραστηριότητες -κυρίως έξω-, αλλά από την άλλη αυτός ο ελεύθερος χρόνος μας έδωσε την δυνατότητα να εξερευνήσουμε το μέρος και να περάσουμε περισσότερο χρόνο μεταξύ μας. Συνολικά, ένιωσα ότι υπήρχε μία όμορφη ατμόσφαιρα και κατανόηση από την πλευρά των διοργανωτών, οι οποίοι πήγαιναν περισσότερο με την "ροή" των πραγμάτων χωρίς να πιέζουν τα άτομα για το οτιδήποτε , κι αυτό το εκτίμησα πολύ. Αν έκλεινα κάπως αυτή την παράγραφο της αξιολόγησής μου, θα ήθελα να τονίσω το πόσο ευγνώμων νιώθω που μπόρεσα και είδα όλα αυτά τα μαγικά μέρη και όλη αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μπορείς να συνδεθείς πραγματικά με άτομα χωρίς να αποτελούν "εμπόδιο" η γλώσσα ή για παράδειγμα η διαφορετική νοοτροπία κλπ αρκεί να υπάρχει διάθεση και αλληλοσεβασμός. Είμαι σίγουρη ότι όλες αυτές οι μέρες θα μου μείνουν αξέχαστες και θα έχω για χρόνια να διηγούμαι ιστορίες και όμορφες στιγμές!"
Μαρία
"Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε πρόγραμμα erasmus plus. Χάρη στην άψογη οργάνωση της dreamteam, η διαδικασία να κλείσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια και να οργανώσουμε το ταξίδι από πριν, έγινε αρκετά εύκολη. Παράλληλα μας ανατέθηκε μία πολύ έμπειρη αρχηγός (Μυρτώ <3) η οποια στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή σε οτιδήποτε προέκυπτε. Από τη μεριά των διοργανωτών(Λιθουανία) μας παρείχαν πολύ καλές εγκαταστάσεις και φαγητό και αν και το πρόγραμμα (οι δραστηριότητες) έκανε κάποια  "νερά", δεθήκαμε τόσο πολύ το greek team μεταξύ μας όσο και με ομάδες άλλων χωρών ώστε να περνάμε υπέροχα.
Το ότι στο cultural night της Ελλάδας ντυθήκαμε έλληνες θεοί και μοιράζαμε  στεφάνια και σταφύλια θα μου μείνει αξέχαστο. Συνολικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μενα και σίγουρα θα ξαναδηλώσω."
Χρήστος

"Αν και η δυναμική του προγράμματος ήταν αρκετά ασθενής, με σειρά προβλημάτων και αναταραχών να αναβλύζουν ανά τις μέρες, αυτο που έμενε σταθερά ευχάριστο ήταν η παρέα της ελληνικής αποστολής. Η επιλογή της ομάδας ήταν πολύ επιτυχημένη και βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή αυτού του ταξιδιού. Ακόμα και σε καταστάσεις έντονης κρίσης εντός του προγράμματος η ομαδα κατάφερε να ανταπεξέλθει και να στηρίξει τα μέλη της. "
Σοφία
.
Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένη/ος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!



Αυγούστου 06, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad