Η EΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ Erasmus+ "All for one, one fore all" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "All for one, one for all" που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα της Τουρκίας από τις 21 έως τις 27 Αυγούστου 2023 και συγκέντρωσε 30 νέους συμμετέχοντες από 5 χώρες – Γερμανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.
Σκοπός της ανταλλαγής ήταν 30 νέοι από διαφορετικές κουλτούρες να συζητήσουν τις έννοιες που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κατανοήσουν την σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να μάθουν την σχέση μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και youth work. 

Η Δανάη, η Αθανασία, ο Ιάκωβος, η Μαρίνα, ο Χρήστος και η Νεφέλη μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

'Αυτη ηταν η πρωτη μου εμπειρια σε erasmus plus project και μπορω να πω πως θα μου μεινει αξεχαστη και θα την αναπολω για ολη μου την ζωη.
Μέσα στο πρόγραμμα εξερευνησαμε τις πτυχες των ανθρωπινων δικαιωματων μεσα απο την σκοπια 5 χωρων (Ελλαδα, Τουρκια, Γερμανια,Ρουμανια,Ισπανια) και μπορω να πω πως ολη η αναλυση και τα activities που εγιναν ηταν σε πολυ καλο επιπεδο.
Η Sinem ως facilitator για πρωτη της φορα ηταν εκπληκτική καθής σε έκανε να ενταχθείς πολύ ομαλά, ηταν πολύ φιλικη και ηταν ενας απο τους λογους που το προγραμμα ηταν καλυτερο.
Ειμαι πολυ ευτυχισμενος που ταξιδεψα στη Τουρκια και συγκεκριμενα στην Σαμψουντα και χαρη στην ευρωπαικη ενωση μπορεσα να εξερευνησω τις κουλτουρες τον υπολοιπων χωρων,να ανταλλαξω αποψεις με συνομιλικους μου και να μαθω τι επικρατει στις χωρες τους σε φλεγοντα ζητηματα και να δημιουργησω ισχυρους δεσμους και φιλιες με τα μελη των υπολοιπων χωρων.
Το μονο που θα ηθελα να πω σε καποιον ο οποιος δεν εχει συμμετασχει σ ενα τετοιο προγραμμα να μην διστασει, να εκμεταλλευτει την ευκαιρια που του δινετε και να παρει την πρωτη πτηση προς την διευρυνση των οριζοντων του και των εμπειριων του.
Ευχομαι αυτο το προγραμμα μου να ηταν ενα απο τα πολλα που θα ακολουθησαν γιατι πραγματικα η αισθηση της κοινωνικοποιησης με αλλα ατομα και "το κατι διαφορετικο" ειναι πραγματικα αναντικαταστατη.'
Ιάκωβος

"Η DreamΤeam και ο International Youth Quest Organisation μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχω στην ανταλλαγή νέων "All for one, one for all" με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαμψούντα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και ιδέες με νέους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, εμβαθύνοντας την κατανόησή μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ενασχόληση με πρακτικές προκλήσεις και περιπτώσεις με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα με έκανε να αναθεωρήσω και να ενισχύσω τις πεποιθήσεις μου. Η αγαπημένη μου δραστηριότητα ήταν για τις πράξεις ενίσχυσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά χώρα. Επίσης, η αλληλεπίδραση με κατοίκους και η εξερεύνηση του πολιτισμού της Σαμψούντα προσέθεσαν αξέχαστες διαστάσεις στην εμπειρία μου. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή νέων αναμφίβολα εμπλούτισε την καθοδήγησή μου προς μια πιο ανοικτή, συνειδητή και διεθνή προοπτική στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Dreamteam, τον International Youth Quest Organisation και την facilitator μας , Σινέμ , για αυτή την υπέροχη εμπειρία!"
Δανάη 
"Αναμφίβολα οι εμπειρίες που αποκόμισα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν πολυποίκιλες, και συνέβαλαν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων μου. Πιο συγκεκριμένα, διεύρυνα τις γνώσεις μου γύρω από το -καθοριστικής σημασίας- ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ενημερώθηκα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται άλλες χώρες. Επιπρόσθετα, κατάφερα να βελτιώσω ορισμένες ατομικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία με ανθρώπους της αλλοδαπής, η συνεργασία, και η ενσυναίσθηση, καθώς και το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας.
Ταυτόχρονα γνώρισα εξαιρετικά παιδιά με τα οποία περάσαμε αξέχαστες στιγμές, και οικοδομήσαμε βαθιές, και συμπεριληπτικές σχέσεις. Όλες οι χώρες προσέφεραν τα μέγιστα, και οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, και την κουζίνα του τόπου καταγωγης. Με αυτόν τον τροπο, ορισμένοι λαοί της Ευρώπης, όπως ο ελληνικός, ο ισπανικός, ο ρουμάνικος, ο γερμανικός, και ο τουρκικός ηρθάν πιο κοντά, και επιτεύχθηκε η διαπολιτισμική αλληλεπίδραση.
Αναμφισβήτητα η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ευεργετική, και θα συνιστούσα σε κάθε νέα, και νέο να λάβει μέρος στις ανταλλαγές νέων."
Χρήστος
"Το ταξίδι μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε και μπορώ να πω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία. Δεν είχα ξαναβρεθεί σε παρόμοιο πρόγραμμα και ένιωσα άνετα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες εξαρχής. Έμαθα πολλά μέσα σε αυτήν την εβδομάδα που έμεινα εκεί, όπως ότι από όποιο μέρος του κόσμου και αν ερχόμαστε όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και προσπαθεί ο καθένας μας , με τον τρόπο του, να τα λύσει. Ήρθα σε επαφή με τις συνήθειες και τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου και έμαθα να μην φοβάμαι να ανοίγομαι και να εκφράζομαι. Όσο οι μέρες περνούσαν και κάναμε νέες δραστηριότητες ένιωθα να έχω περισσότερες ιδέες και όρεξη να συμμετέχω. Ξέρω ότι γύρισα διαφορετική, ίσως βελτιωμένη. Η πρώτη μου σκέψη όταν γύρισα ήταν να συμμετέχω ξανά σε κάτι παρόμοιο. Αυτό προτείνω και στον καθένα, να δοκιμάσει το Erasmus+ γιατί πέρα από τις γνώσεις που θα αποκτήσει πάνω σε πολύ σημαντικά θέματα, θα αποκτήσει και όμορφες φιλικές σχέσεις που πιστεύω θα κρατήσουν."
Μαρίνα
"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Eramsus+ "All for One, One for All" είναι μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία που θα με συντροφεύει από εδώ και μπρος στο υπόλοιπο της ζωής μου. Ήταν το πρώτο Erasmus+ πρόγραμμα που συμμετείχα και ως εκ τούτου δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα και δεν ήξερα τι να περιμένω από το πρόγραμμα και την εμπειρία γενικότερα. Φυσικά και εξεπλάγην θετικά. Η συνύπαρξη μια εβδομάδα με ανθρώπους από 5 διαφορετικές χώρες, με τους οποίους δεν γνωριζόμασταν, ήταν τόσο όμορφη και μου άρεσε τόσο πολύ το ποσό γρήγορα δέσαμε σαν ομάδα και η τρομερή χημεία που είχαμε. Η ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και κουλτούρας με έκανε να γυρίσω στην Ελλάδα ακόμα πιο γεμάτη, με διευρυμένους ορίζοντες και απόψεις για τον κόσμο γύρω μου.
Το θέμα του προγράμματος, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν ένα θέμα που με ενδιέφερε ανέκαθεν αλλά μέσω του προγράμματος αυτού απέκτησα γνώσεις τις οποίες δεν θα είχα αποκτήσει αλλιώς. Ήταν τόσο ενδιαφέρον το να βλέπεις κάθε ομάδα να παρουσιάζει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της χώρας της πάνω σε αυτό το αντικείμενο και να μαθαίνεις από πρώτο χέρι πως οι πολίτες κάθε τόπου επηρεάζονται. Κατά την άποψή μου όμως όταν δουλεύαμε σε μικτές ομάδες και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά, ήταν ακόμα καλύτερα, καθώς βλέπαμε ότι ανεξάρτητα του τόπου καταγωγής μας είχαμε τόσα κοινά και πραγματικά είχαμε αναπτύξει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Ήταν μια πολύ όμορφη συνένωση ιδεών και απόψεων. Ακόμη η όλη διαδικασία της παρουσίασης με βοήθησε προσωπικά στο public speaking, κάτι που γενικά με φέρνει σε αμηχανία, και πολλές φορές κατάφερα να ξεπεράσω τα όρια μου και να αντιμετωπίσω το social anxiety μου, βλέποντας πόσο όμορφο και υποστηρικτικό ήταν το όλο κλίμα.
Μπορεί αυτό να ήταν το πρώτο Erasmus+ πρόγραμμα που συμμετείχα αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Οι άνθρωποι που γνώρισα, οι φιλίες που δημιούργησα και οι γνώσεις που απέκτησα κάνουν αυτή την εμπειρία ανεκτίμητη."
Νεφέλη 

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμέν@ στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Σεπτεμβρίου 18, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad