Η EΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ Erasmus+ "Participate Green" ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "Participate Green" που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία από τις 21 έως τις 29 Αυγούστου 2023.

Σκοπός της ανταλλαγής ήταν η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων με εστίαση στην περιβαλλοντική διαχείριση και τις δημοκρατικές αξίες που περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση των νέων προκειμένου να συνεισφέρουν ενεργά στις κοινότητές τους και να οικοδομήσουν πιο πράσινες κοινωνίες.

Η Δανάη, ο Σπύρος, ο Παντελής, ο Γιάννης, η Μιχαέλα, η Αναστασία και η Νικολέτα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"This project was very special and dear to me, because of the people I got the chance to meet. We managed to make bonds with everyone since day one, it just came naturally. The place and location were nice, and both day trips were really great, thank you for this. As for the facilitators they did an exceptional job, all of them understanding and there for our every need (thank you so much Anyaaaaaa). I gained so much from this, I will treasure these memories"
Δανάη
"Participate Green" was a great Erasmus+ program implemented in Murzasichle, an amazing countryside area in the southern part of Poland. The topics covered included the environment, recycling and awareness, democracy and dialogue especially among young people who are the future of our society. By using videos and photography, playing role games, taking part in workshops and presentations, and handmade products that were given in the local community, this one week, we tried to spread the idea of green life and realise that the change starts from ourselves and our habits. 
I enjoyed a lot of the multicultural background of the participants and the opportunity that I had to change mentality or learn more about their cultures and lifestyles. Also, the hotel facilities made the days that we spent there even more amazing.  As a group leader, I had the chance to lead and guide the Greek team, something both interesting and challenging."
Σπύρος, group leader
"Ένα απίστευτο πρόγραμμα που θα μου μείνει αξέχαστο σε όλη μου τη ζωή. Νέες εμπειρίες, νέοι φίλοι, νέες γνωριμίες και νέες περιπέτειες ήταν το ελάχιστο που μπορώ να αναφέρω από αυτή την μαγευτική εβδομάδα που ζήσαμε στο Murzasichle της Πολωνίας. Η ομάδα που χτίσαμε τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και στο σύνολο των συμμετεχόντων ήταν απίστευτη.
Μου άρεσε πολύ που συζητήσαμε για τις πολυπολιτισμικές διάφορες με τις άλλες χώρες μέσα σε ένα κλίμα υγειούς επικοινωνίας και αναζήτησης.
Οι διοργανωτές ήταν ευχάριστοι, φιλικοί, δραστήριοι και έκαναν αυτό το πρόγραμμα ξεχωριστό για όλους μας. Οι δραστηριότητες που μας παρουσίασαν είχαν πολύ ενδιαφέρον και μας έδωσαν τη δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα. Η διαμονή και το φαγητό που μας παρείχαν σ ένα όμορφο ξενοδοχείο στην εξοχή ήταν όλα υπέροχα.
Κρατάω σαν ανάμνηση αυτής της ανταλλαγής την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από διάφορες χώρες και να εξασκήσω δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας και διαλλακτικότητας.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να συμμετέχει να μη διστάσει γιατί μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει. Σας ευχαριστώ πολύ όλους που κάνατε αυτό το πρόγραμμα ξεχωριστό!!!"
Παντελής 
"Στις 21 Αυγούστου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για το Murzasichle της Πολωνίας, για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα "Participate Green". Εμείς, η ελληνική ομάδα 7 ατόμων καθώς και άλλες 5 ομάδες από την Πολωνία, την Ιταλία, την Γεωργία, την Ιορδανία και το Λίβανο θα περνούσαμε μαζί 7 ημέρες προκειμένου να γνωριστούμε μεταξύ μας, να μάθουμε για την κουλτούρα της κάθε χώρας αλλά και για πρακτικές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Άτομα από διαφορετικές χώρες, ηλικίες και κουλτούρες, βρήκαμε κοινά την αγάπη για τα ταξίδια, το περιβάλλον, τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα και μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλον.
Κάναμε workshops, πεζοπορίες, εργασίες με θέμα το περιβάλλον και καλές πρακτικες. Μάθαμε πως η διαφορά της κουλτούρας και της θρησκείας και ο διαφορετικός τρόπος ζωής δεν μας χωρίζει, αλλά αντίθετα μας φέρνει πιο κοντά.
Ο χώρος, οι υπεύθυνοι αλλά και όλη η διοργάνωση γενικά μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αναμνήσεις και φίλους που θα κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά μας. 
Το Erasmus+ είναι μια εμπειρία που θα έπρεπε όλοι να δοκιμάσουν!" 
Νικολέτα
"H εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα Participate Green δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι λιγότερο απο μοναδική. Η ανάμειξη ανθρώπων από διαφορετικές χώρες με βοήθησε να αποβάλω στερεότυπα που πιθανώς να είχα, να γνωρίσω νέες κουλτούρες και να δω διαφορετικούς τρόπους ζωής, να δω την ομορφιά των ανθρώπων και όλα αυτά που μας χώριζαν δεν είναι παρά γεωγραφικά σύνορα χωρίς καμία σημασία. 
Τα Workshops που διαδραματίστηκαν ήταν η σπίθα μεταξύ μας για την ανάπτυξη ουσιαστικών επικοινωνιών και την δημιουργία φιλιών που ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά με το πέρας του προγράμματος. Την εμπειρία αυτή την πλαισίωσε η πανέμορφη φύση της Πολωνίας με τα μαγευτικά τοπία, όσο στον χώρο που διαδραματιζόταν το Project, στο χειμερινό θέρετρο Murzasichle, όσο και η παραμυθένια εκδρομήστο Morskie Oko. Από την επαφή με αυτό το μεγαλείο της φύσης το επόμενο είναι να αναπτύξεις αισθήματα οικολογικής συνείδησης με σκοπό την διατήρηση αυτών που  προσφέρει η φύση απλόχερα στο έπακρο. Συνοψίζοντας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα άξιζε περισσότερο από ταξίδι σε 6 χώρες μαζί (όσες οι χώρες που συμμετείχαν) και  ανυπομονώ  για το επόμενο!!!"
Mιχαέλα 
"Η εμπειρία μου στο Participate Green σίγουρα θα με συνοδεύει στην υπόλοιπη μου ζωή σαν μια αξέχαστη περιπέτεια βγαλμένη από κάποια άλλη πραγματικότητα.
Μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους που σε πρώτη φάση είχαμε την εντύπωση ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα με τα Workshop και όλες τις δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα “'έσπασε ο πάγος” και μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε ουσιαστική επικοινωνία και να καταλάβουμε ότι τελικά δεν διαφέρουμε όσο νομίζουμε.
Αυτές οι σχέσεις που αναπτύξαμε (ίσως φανεί αστείο και υπερβολικό για κάποιον που δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο) κατέληξαν σε αποχαιρετισμούς με δάκρυα στα μάτια καθώς και σε υποσχέσεις οτι θα βρεθούμε πάλι στο μέλλον.
Η δραστηριότητα που θα ξεχώριζα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την εκδρομή στο Μοrskie Oko, ένας περίπατος συνολικά 16 χλμ σε ένα παρθένο δάσος της Πολωνίας που η μοναδική αυτή διαδρομή κατέληγε σε μια πανέμορφη λίμνη. Οι εικόνες ενός τέτοιου τοπίου είναι αδύνατον να μην σου γεννήσουν ή υπενθυμίσουν την ανάγκη ότι είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την Φύση αλώβητη για να μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να εισπράξουν τις ίδιες εικόνες-εμπειρίες."
Γιάννης
"Είχα την ευκαιρία να αποτελέσω μέρος της ανταλλαγής Participate green, στο Murzasichle της Πολωνίας, ανάμεσα σε μία ομάδα 37 συμμετεχόντων από 6 χώρες. 
Μέσω της  διαπολιτισμικής αυτής ανταλλαγής και από την αλληλεπίδρασή μου με παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες, απέκτησα καινούριες γνώσεις και ενισχύθηκε το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας. Επιπλέον, το θεματικό πλαίσιο της ανταλλαγής που αφορούσε τη δημοκρατία και τις πράσινες πρακτικές θεωρώ πως ήταν πολύ ενδιαφέρον και πως οι facilitators έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να μας προβληματίσουν, να μας προσδώσουν νέες οπτικές γωνίες αλλά και να μας απασχολήσουν σε δημιουργικές δραστηριότητες. Οι facilitators ακόμη επέδειξαν μεγάλη ευελιξία στο πρόγραμμα, επιτρέποντάς μας να εντρυφήσουμε περισσότερο στις δραστηριότητες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, ενώ εκτίμησα πολύ την ένταξη των εκδρομών στις γύρω περιοχές."
Αναστασία

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμέν@ στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Σεπτεμβρίου 22, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad