Η EΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ ERASMUS+ "Europe for all" ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ 'Europe for all' που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία 23 Οκτωβρίου - 1η Νοεμβρίου 2023.
 
Kύριος στόχος της ανταλλαγής ήταν η ισότητα των φύλων και οι ίσες ευκαιρίες στην Ευρώπη. Μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με την αυτοέκφραση, τη συνεργασία και τον προβληματισμό, η ομάδα εργάστηκε πάνω στα στερεότυπα και την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις σαφείς διαφορές στην εργασιακή, κοινωνική και πολιτιστική αντιμετώπιση πολλών ομάδων-στόχων.

Ο Στάθης, η Σπυριδούλα, ο Σπύροςη Γεωργία, η Ελισσάβετ, και η Μαρία συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπροσωπώντας τον φορέα μας και την χώρα μας. Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Ολόκληρη η εμπειρία του «Europe for all» ήταν ένα βήμα έξω από το comfort  zone μου. Απολύτως αυθεντική. Κατάφερα να ξεπεράσω το “εμπόδιο” της εσωστρέφειας και να συμμετέχω σε δραστηριότητες που προωθούσαν την αυτοέκφραση και τη συμμετοχικότητα. 
Γνώρισα άτομα που σίγουρα έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους, καθένας με διαφορετικό τρόπο. Το κλίμα που δημιουργήσαμε όλοι μαζί ενέπνεε απόλυτη ασφάλεια, έναν χώρο όπου κανείς δεν κρίνει ή κρίνεται. Η επαφή με τη φύση, τα ζητήματα φύλου και οι δραστηριότητες γύρω από αυτά ήταν κάτι για το οποίο ανυπομονούσα καθημερινά. Είχα την ευκαιρία να πάρω πρωτοβουλίες, να συζητήσω, να ακούσω με προσοχή διαφορετικές ιστορίες ζωής, να ανταλλάξω ιδέες, να διαφωνήσω και να συμφωνήσω με ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, κουλτούρες και αντιλήψεις που όμως, στο τέλος, συνειδητοποίησα πόσες κοινές εμπειρίες “κουβαλάμε”.  Ειλικρίνεια, διαφάνεια, ζωντάνια και δημιουργικότητα είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που θα περιέγραφαν αυτές τις 10 μέρες. Φυσικά, αυτό το ταξίδι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη Μαριάννα και όλα τα μπισκότα που τρώγαμε καθημερινά, την Υρώ και τη συνδρομή της στις γαλλικές κοτσίδες, τα πεζοπορικά outfit της Ελισάβετ, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Σπύρου και τον εξαίσιο ικαριώτικο του Στάθη. "
Γεωργία
"Το πρόγραμμα πέρασε πάρα πολύ ευχάριστα. Αρχικά οι διοργανωτές ήτανε πολύ κοινωνικοί και μας προσέγγισαν κατευθείαν. Οι δραστηριότητες ήταν δημιουργικές και μας έβαλαν σε βαθιές σκέψεις. Υπήρχε πειθαρχία σχετικά με την τήρηση του προγράμματος και τα ωράρια των δραστηριοτήτων αλλά ο χρόνος που είχαμε μετέπειτα για να γνωριστούμε καλύτερα οι συμμετέχοντες μεταξύ μας ήταν αρκετός. Όσον αφορά τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με κάποιους ήρθαμε πιο κοντά λόγω κοινών εμπειριών και απόψεων αλλά με όλους υπήρχε η επαφή και η επικοινωνία. Έχουμε κρατήσει επαφές με τους περισσότερους και φυσικά με την Ελληνική ομάδα."
Σπυριδούλα
"Μέσα από το ταξιδι μου στην Ισπανία στα πλαίσια του προγράμματος "Europe for all" αποκόμισα πολλές εμπειρίες και δεξιότητες που σίγουρα θα με βοηθήσουν στην καθημερινή μου ζωή, αλλά και στα επόμενα προγράμματα που επιθυμώ να συμμετάσχω. Όσον αφορά τις δραστηριότητες, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικες με πολλά σκετσακια, θεατρικά και πολύ ποιοτική συζήτηση με τα παιδιά από τις άλλες χώρες. 
Όσον αφορά τις δεξιότητες που απέκτησα, διεύρυνα τη κριτική μου σκέψη και απέκτησα διαφορετική οπτική μέσα από τις συζητήσεις περί του θέματος (equal opportunities). Η διαμονή και το φαγητό ήταν εξαιρετικό, καθώς και η συμβίωσή με τους άλλους συμμετέχοντες, η σχέση μου με τα παιδιά από την Ελλαδα ήταν εξίσου καλή και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα."
Σπύρος
"Είμαι πολύ ευγνώμων που συμμετείχα στο πρόγραμμα της DreamTeam '' Europe for all - Youth experiences in equal opportunities '' στο Bescano της Girona στην Καταλονία καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω νέα μέρη, την κουλτούρα της Καταλονίας αλλά κυρίως συνομηλίκους μου από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης με τους οποίους μοιραζόμαστε ως επί το πλείστον κοινές αρχές και προβληματισμούς. 
Οι δραστηριότητες του προγράμματος ήταν κυρίως διαδραστικές, απαιτούσαν τη συνεργασία μας κάτι που με βοήθησε ιδιαίτερα στο να κοινωνικοποιηθώ, να επικοινωνήσω πιο εύκολα από την πρώτη στιγμή με άτομα που γνώριζα πρώτη φορά μέχρι και να προτείνω/ οργανώσω μια ομαδική δραστηριότητα! Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο τέλος κάθε δραστηριότητας αφιερώναμε χρόνο στο να εκφράσει όποιος ήθελε τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του σχετικά με το θέμα που είχαμε συζητήσει προηγουμένως, θέματα που αφορούσαν κοινωνικές διακρίσεις κ τον ενεργό μας ρόλο ως νέοι στην αντιμετώπισή τους. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω την αντιμετώπιση που έχουν στην κοινωνία ευαίσθητες ομάδες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να συζητώ πάνω σε αυτό με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι δραστηριότητες που περιελάμβαναν θέατρο και η επίσκεψή μας στον κοινωνικοπολιτιστικό χώρο Ateneu Popular στο Salt.
Ήταν μια πολύ όμορφη πρώτη εμπειρία προγράμματος erasmus+ για εμένα και μακάρι να συμμετέχω και σε επόμενα τόσο προσεγμένα.
Ελισσάβετ
"
Ήταν μια ξεχωριστή και ενδιαφέρον εμπειρία. Οι διοργανωτές μας καλωσόρισαν ,ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας και μας βοήθησαν σε ότι και αν χρειαστήκαμε .
Μέσω των δραστηριοτήτων μπορέσαμε να γνωριστούμε καλύτερα με  όλα τα παιδιά του προγράμματος και να ανταλλάξουμε τις διαφορετικές εμπειρίες  και απόψεις που έχουμε συγκριτικά με τις άλλες χώρες . Όσο αναφορά την ελληνική ομάδα ήταν όλοι πολύ καλοί , ταιριαξαμε παρά πολύ σαν παρέα και συνεχίζουμε να κρατάμε επαφή και μετά το πρόγραμμα. Η πρώτη μου εντύπωση σχετικά με τα Erasmus+ ήταν πολύ καλή και θα ήθελα  να ξαναπάω στο μέλλον . "
Μαριάννα
"Απο τις 23 Οκτωβρίου έως τις 1 Νοέμβρη συμμετείχα στην ανταλλαγή νέων στην Χιρόνα στην Ισπανία. Το θέμα του προγράμματος ήταν οι ίσες ευκαιρίες για όλους και ειδικότερα για την ισότητα των φίλων. Οι διοργανωτές μας συμπεριφέρθηκαν με σοβαρότητα και ευγένεια και μου άρεσε αρκετά η στάση τους στις δραστηριότητες καθώς προσπαθούσαν να είναι όσο πιο ίσοι με μας γινόταν στα πλαίσια του προγράμματος. Η διαμονή και η διατροφή ήταν καταπληκτική. Γνώρισα άτομα απο πολλές διαφορετικές χώρες και έμαθα αρκετά για διάφορες κουλτούρες αλλά περισσότερο για την ισπανική καθώς την εβδομάδα του προγράμματος διεξάγη το ετήσιο φεστιβαλ της Χιρόνας και είχαμε την τύχη να δουμε αρκετά εντυπωσιακά έθιμα."
Στάθης, αρχηγός ομάδας

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμέν@ στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Νοεμβρίου 15, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad