Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Digital transformation - a guide to digitalization and the future" ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "Digital transformation - a guide to digitalization and the future" που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία από 9 έως 16 Απριλίου 2024.

Κύριος στόχος της ανταλλαγής ήταν οι νέοι που συμμετείχαν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες ενώ παράλληλα να μάθουν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια, κυρίως στον τρόπο που χειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο Βαγγέλης, η Κατερίνα, ο Χρήστος, ο Νικόλας και ο Άγγελος αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησαν την ομάδα μας και τη χώρα και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Αρχικά να πω ευχαριστώ πολύ για την επιλογή ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ήδη μου λείπει. Δεν θα κρύψω ότι στην αρχή είχα κάποιους ενδιασμους ως προς την οργάνωση καθώς ήταν το πρώτο μου Erasmus+ πρόγραμμα. Όμως με το που πήγα και είδα το σπίτι κατάλαβα ότι θα περάσω πολύ ωραία.
Οι δραστηριότητες που κάναμε μου άρεσαν πολύ και με ώθησαν να κάνω πράγματα που διαφορετικα δεν θα έκανα. Πχ να φτιάξουμε μια ταινία 3 λεπτών, μια θεατρική σκηνή, να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής κλπ. Παρόλο που ήταν πολλές δραστηριότητες και κάποιες μέρες δεν είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο, οι δραστηριότητες μας έφερναν πιο κοντά με τα άλλα παιδιά. Επίσης μου άρεσε που χρησιμοποιήσαμε vr headset και 3d printer κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Κάποια από τα πράγματα που έμαθα και θα μου μείνουν είναι η συνεργασία και ομαδικότητα."
Χρήστος 
"Το πρόγραμμα αυτό ήταν το πρώτο Youth Exchange στο οποίο συμμετείχα και έχω να πω ότι ήταν ακόμα καλύτερο από ότι περίμενα. Η διαρκής επαφή με συνομηλίκους μου από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες άνοιξε τους ορίζοντες μου καθώς πέρα από την απέραντη διασκέδαση που είχα μαζί τους, ανοίξαμε και βαθιές συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις εκάστοτε χώρες μας. Η εμπειρία ενός Youth Exchange θεωρώ πως σε εξελίσσει και σου δίνει τη δυνατότητα να εξασκήσεις social & soft skills που θα σε βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή σου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τεχνολογίες που μέχρι τώρα ήξερα μόνο ονομαστικά (Virtual Reality, 3D Printing), ενώ μου δόθηκε και η δυνατότητα να εμπλακώ σε δημιουργικούς τρόπους προώθησης νέων τεχνολογιών (όπως δημιουργία ταινίας μικρού μήκους). Τέλος, μου έκανε εντύπωση το πόσο δεθήκαμε μεταξύ μας τόσο η ελληνική ομάδα όσο και όλοι οι συμμετέχοντες γενικά."
Άγγελος
"Ήταν μια πολύ ωραια εμπειρία σε ένα πανέμορφο χωριό της Τσεχίας και μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε πολλά outdoor activities που ήταν και τα αγαπημένα. Για παράδειγμα κάναμε ορειβασία, πήγαμε σε μια φάρμα που καλλιεργεί ντομάτες καθώς και σε μια υπέροχη πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Τσεχίας-Πολωνιας. Τα άτομα που γνώρισα σε αυτό το youth exchange ήταν πολύ ξεχωριστά και ελπίζω κάποια μέρα να τους ξανασυναντησω."
Κατερίνα

"Ηταν μια πραγματικά φανταστική εβδομάδα. Είχε πολλές γνωριμίες και πολλές από αυτές εξελίχθηκαν σε φιλίες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από άλλα σημεία της Ευρώπης και να καταλάβω πόσο ίδιοι και διαφορετικοί είμαστε ταυτόχρονα. Επίσης μπόρεσα να καταλάβω ότι η Ελλάδα είναι δίκαια μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν στερείται ιδιαίτερα σε κανέναν τομέα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ήτανε μια φανταστική εμπειρία και ταυτόχρονα ένα αξέχαστο ταξίδι.
Μου άρεσε πραγματικά η εξόρμηση που κάναμε στο βουνό, αλλά ακόμα περισσότερο η εκδρομή που κάναμε στη φάρμα και μετά κάναμε βόλτα στα σύνορα με Πολωνία. Αν άλλαζα βέβαια κάτι αυτό θα ήταν οι μερίδες στο φαγητό. Δυστυχώς δεν ήταν αρκετές. Επιπλέον, πολλές φορές μου φάνηκε ότι ο διοργανωτής το έκανε το πρόγραμμα από υποχρέωση και ότι του έλειπε αυτό το πάθος που θα το απογείωνε. Αλλά αυτά είναι μόνο λίγα αρνητικά τα οποία δεν μπορούν με τίποτα να επισκιάσουν το πόσο ωραίο ήταν το πρόγραμμα."
Νικόλας
"Άλλη μια απίστευτη εμπειρία έφτασε στο τέλος της, με τη συνηθισμένη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει ένα ακόμη προγράμμα Erasmus+ που ολοκληρώνεται.
Αυτή τη φορά, σε ένα απομονωμένο χωριό στα ανατολικά της Τσεχίας ονόματι Jablunkov, 5 νέοι εκπρόσωποι της ομαδάρας μας DreamTeamGr έλαβαν μέρος στο πρότζεκτ “Digital Transformation“ και καταπιάστηκαν μεταξύ άλλων με την ασφάλεια και προστασία δεδομένων, τους κινδύνους του διαδικτύου και την μετεξέλιξη της ανθρωπότητας σε ένα ψηφιακό κόσμο.
Εκεί λοιπόν, που για μια βδομαδα ο χρόνος πάγωσε, η πραγματικότητα αναστάλθηκε, τα άγχη εξαφανίστηκαν και τα προβλήματα της καθημερινότητας σταμάτησαν να υπάρχουν. Έστω και για λίγο.
Η γλυκόπικρη αυτή γεύση λοιπόν, θα μας συντροφεύει για πάντα, μαζί με τις γνώσεις που αποκομίσαμε, τις εμπειρίες που βιώσαμε και τις φιλίες που δημιουργήσαμε.
Η μαγεία των προγραμμάτων Εράσμους σε μερικές προτάσεις. Κάνε και εσύ τις αιτήσεις σου και πάρε την ευκαιρία να ζήσεις και εσύ το όνειρο!!"
Βαγγέλης, αρχηγός ομάδας

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμέν@ στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Απριλίου 29, 2024 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad