Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ “Infocitizen", GYUMRI, ARMENIA

Η Ανταλλαγή Νέων "Informed Citizens Via Media Literacy Exchange” (InfoCitizen)  πραγματοποιήθηκε στο Gyumri της Αρμενίας 13 με 24 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν 50 νέοι από Αρμενία, Εσθονία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία. 

Στόχος της ανταλλαγής ήταν η εξάπλωση του Media Literacy (Γραμματισμός στα Μέσα) στους νέους μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και των γειτονικών χωρών και στην αύξηση της συμμετοχής των νέων μέσω αυτού, εξοπλίζοντας τους νέους με πρακτικές ικανότητες, ευαισθητοποιώντας τους, ενεργώντας ως παράγοντες αλλαγής και ενεργά μέλη της κοινωνίας τους μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης.

H Αναστασία, ο Γιώργος, ο Κωνσταντίνος, η Φρειδερίκη, ο Δημήτρης και ο Χριστόφορος αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα μας και την ομάδα μας. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα μας αφηγούνται την εμπειρία τους:

"Το πρόγραμμα στην Αρμενία μου άρεσε πολύ και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μάθαμε πολλά πράγματα για τα media και τη χρήση τους, δημιουργήσαμε τα δικά μας προσωπικά άρθρα, αλλά και συνεργαστήκαμε σε ομάδες για να φτιάξουμε μια σύντομη ραδιοφωνική παραγωγή και ένα βίντεο, σχετικά με κάποιο κοινωνικό πρόβλημα των ημερών μας. Κάθε μέρα είχαμε πολλά πράγματα να κάνουμε και το πρόγραμμα ήταν γεμάτο. Γνώρισα πολλά άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης και συζητήσαμε αρκετά για τις ζωές μας, τις χώρες μας, τα προβλήματά μας, αλλά είχαμε και πολλές στιγμές γέλιου και διασκέδασης...
Το πρόγραμμα αυτό μου άρεσε πολύ, με γέμισε αναμνήσεις και όμορφες εικόνες! Γύρισα πίσω στην Ελλάδα έχοντας μάθει πράγματα, έχοντας κάνει νέους φίλους και με πολλές όμορφες στιγμές, που θα τις θυμάμαι για πάντα!"
Χριστόφορος

"Το πρόγραμμα ήταν μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για πολλούς και διάφορους λόγους. Γενικά το κλίμα σε όλη την διάρκεια ήταν πολύ φιλικό και άνετο και σε αυτό συνέβαλε κυρίως η καλή διάθεση  των trainers και των facilitators, οι οποίοι άκουγαν ότι πρόβλημα ή ανάγκη και πρότειναν λύσεις .  
Προσωπικά ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και πιστεύω ότι ήταν ένα πέρα πολύ καλό ξεκίνημα  για να γνωρίσω τον κόσμο του ερασμους+ . 
Ξεκινάς ένα ταξίδι σχετικά μόνος σου χωρίς να έχεις κάποια ιδέα για το τι να περιμένεις και μετά από το πρόγραμμα φεύγεις με πολλές εμπειρίες και καινούργιους φίλους στις αποσκευές αλλά και στην καρδιά σου."
Φρειδερίκη
"Έχοντας συμμετάσχει σε μερικά προγράμματα Erasmus+, συνειδητοποιώ πλέον, πως κάθε project έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να επιδρά πάνω μας. Κάθε φορά, γυρνώντας από ένα πρόγραμμα, νιώθω πως κάτι έχει αλλάξει σε εμένα. Παρατηρώ, πως έστω και λίγο, αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, το πως βλέπω τον εαυτό μου και το πως θέλω να συνεχίσω με τη ζωή μου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρώ πως ήταν μια ιδιαίτερα έντονη εμπειρία για εμένα για διάφορους λόγους. Καθώς, δεν έχω ξαναταξιδέψει "εκτός Ευρώπης", για εμένα ήταν πολύ σημαντικό το ότι ήρθα σε επαφή με μια χώρα πολύ διαφορετική από τη δική μας. Από το πιο αδιάκριτο και παραξενεμένο ύφος των ντόπιων κατοίκων μέχρι τα χαμόσπιτα και τις φτωχικές γειτονίες του Γκιουμρί, όλα αποτελούν ανεκτίμητες εικόνες για εμένα και τα υπόλοιπα παιδιά. Οπότε, ναι, θεωρώ πως η συμμετοχή σε προγράμματα που διοργανώνονται σε πιο εναλλακτικές χώρες, είναι τεράστιο πλεονέκτημα."
Αναστασία
Image may contain: 2 people, people playing sports, sky, shorts, beard, shoes, cloud, outdoor and nature
"Tο πρόγραμμα ήταν απίστευτο. Πιστεύω πως ήταν η καλύτερη είσοδος στα Youth Exchange που θα μπορούσα να έχω. 
Το θέμα ήταν και σημαντικό και ενδιαφέρον και πιστεύω αφιερώθηκε σε αυτό ο χρόνος που αρμόζει, πράγμα που όπως άκουσα από παιδιά με περισσότερη εμπειρία από εμένα, δεν γίνεται πάντα. 
Πιστεύω πως υπήρξε ισορροπία ανάμεσα στο training και την διασκέδαση, καθώς όλοι μας διδαχτήκαμε αρκετά πράγματα και συμμετείχαμε σε πλήθος δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών και μη, αλλά παράλληλα είχαμε ελευθερία στην διασκέδαση μας, πάρτι κλπ."
Δημήτρης
"Τα πολύ ενδιαφέροντα sessions που κάθε μέρα περιλάμβαναν ένα διαφορετικό κομμάτι από το χώρο των media. Κληθήκαμε να φτιάξουμε βίντεο, ραδιοφωνική εκπομπή, να γράψουμε όρθρο και τόσα άλλα, γεγονός που μου φάνηκε ιδιαίτερα δημιουργικό. Σε αυτό συνυπολογίζεται και η βοήθεια των διοργανωτών που πάντα έδιναν τις κατάλληλες υποδείξεις και πληροφορίες μέσα από μια non formal approach."
Γιώργος - team leader

"Η ιδέα του προγράμματος δεν ήταν κακή. Ωστόσο όχι ιδανικό για να κάνεις ένα πρόγραμμα. Αυτό που αποφάσισαν να κάνουν έμοιαζε αρκετά με training. περιείχε αρκετά sessions στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στα οποία συζητάγαμε και αναλύαμε κάποια θέματα και κάποιες έννοιες. Κατά την γνώμη μου τα καλύτερα σημεία του προγράμματος είναι αυτά στα οποία οι διοργανωτές σε φέρνουν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό/πραγματικότητα, όπου εκμεταλλεύονται το ένα και σημαντικότερο πλεονέκτημα τους, την επαφή τους με τον τόπο τους και στο μεταδίδουν."
Kωνσταντίνος

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!




Οκτωβρίου 15, 2018 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad