Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ “Make Your Voice Heard!", Bodo Village, ROMANIA

Image may contain: text

Η Ανταλλαγή Νέων "Make Your Voice Heard" έφερε κοντά 42 νέους από 6 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι μέσα από δράσεις και εργαστήρια με τη μέθοδο της μη τυπικής μάθησης συνεργάστηκαν και απέκτησαν γνώσεις πάνω στο θέμα του εθελοντισμού, της κοινωνικής ένταξης των νέων, του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ανταλλαγή εμπειριών.

Ο Γιώργος (team leader), ο Γιάννης, η Έρικα, ο Θάνος, η Θέμις, η Αναστασία και ο Κωνσταντίνος αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας. 

"Αρχικά πρέπει να ξεκινήσω με το ότι γύρισα Ελλάδα με ελαφριά μορφή κατάθλιψης κάτι που μετά από δύο προγράμματα συνειδητοποιώ ότι είναι το πιο θετικό feedback γιατί δεν ήθελα να γυρίσω ακόμα και όσα βίωσα εκεί πραγματικά με άγγιξαν.Έμαθα πολλά όσο ήμουν εκεί όπως τη σημασία του να είσαι μέρος μιας τόσο πολυπολιτισμικής ομάδας και να καταφέρνεις να συνεργάζεσαι μαζί τους μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο για ζητήματα που συναντάς μέχρι και στην γειτονιά σου. Το ποσό σημαντικό είναι να μην έχουμε προκαταλήψεις ο ένας για τον άλλο και να βοηθούμε όσο μπορούμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους και λιγότερο τυχερούς από εμάς. 
Μου άρεσε που επιτέλους ασχολήθηκα με τη φωτογραφία και έμαθα πώς να χρησιμοποιώ film camera και που η δουλειά μου εκεί προβλήθηκε και εκτιμήθηκε με όμορφο τρόπο. Γενικά μου άρεσαν και οι δραστηριότητες και το πως ήταν δομημένο το πρόγραμμα καθώς μας κρατούσαν αρκετά απασχολημένους. Τέλος τόσο οι διοργανωτές όσο και ο Γιώργος στα καθήκοντα τους ήταν άψογοι και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους και δεν το λέω επειδή τον γνώριζα. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε εύχομαι να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον!"
Θάνος

"Σε γενικές γραμμές μου άρεσε πολύ το πρόγραμμα. Έμαθα κάποια πράγματα σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση, τα οποία θεωρητικά τα ήξερα ήδη, απλά μιλήσαμε για συγκεκριμένες έννοιες. Έμαθα κάποια πράγματα για το πώς στήνεται μια θεατρική παράσταση ( επέλεξα το θέατρο από τα workshops) . Το πιο σημαντικό που έμαθα ήταν πληροφορίες για τις κοινωνίες των ξένων χωρών που συμμετείχαν , λίγα πράγματα για την ιστορία τους, την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους και τον τρόπο ζωής τους. Μου άρεσαν πολύ τα intercultural nights , όχι μόνο για τα φαγητά, αλλά κυρίως γιατί η κάθε χώρα παρουσίαζε τη χώρα της και μοιραζόταν μαζί μας μια ιστορία, έναν θρύλο πολύ γνωστό στη χώρα της ή μας έδειχνε παραδοσιακούς της χορούς."
Θέμις
"Σε αυτό το πρόγραμμα Erasmus+ μάθαμε πολλά πράγματα σχετικά με την ενσωμάτωση νέων στην κοινωνία, τι σημαίνει  ενεργή συμμετοχή, καθώς και πως μπορούμε εμείς να την πετύχουμε με την βοήθεια της τέχνης. Εγώ προσωπικά διάλεξα σαν τρόπο ενεργής συμμετοχής το θέατρο. Μου άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι αντί για trainer στη συγκεκριμένη ανταλλαγή είχαμε σαν καθοδηγητή μας έναν άνδρα από τον χώρο του θεάτρου, ο οποίος εργάζεται σαν ηθοποιός τόσο σε ταινίες, όσο και στο θέατρο. Ο Ivo λοιπόν από την Βουλγαρία, ο ηθοποιός, μας δίδαξε ασκήσεις μέσα από τις οποίες προετοιμάζουμε την φωνή μας προκειμένου να μπορούμε να βγούμε στην σκηνή. Επιπλέον μας άφησε πολλά περιθώρια ελευθερίας, μιας και απλά μας κατεύθυνε και μας έδινε κάποιες ιδέες. Αυτό οδήγησε στο να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια θεατρική παράσταση για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι και μέσα από την οποία μάθαμε πως να ενσωματωθούμε στην μικρή κοινωνία του χωριού Βodo." 
Γιάννης
"Το ταξίδι στη Ρουμανία μέσω του προγράμματος ήταν μία καταπληκτική εμπειρία! Πέρασα πάρα πολύ ωραία, έμαθα πολλά πράγματα αλλά και γνώρισα πάρα πολλά άτομα με τα οποία φαίνεται ότι θα κρατήσουμε επαφή και γιατί όχι ίσως να ξαναβρεθούμε! Στην αρχή μου φάνηκε λίγο υπερβολικό ότι η διαμονή μας σε ένα χωριό θα ήταν τόσες μέρες αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι άξιζε και ήταν μια μοναδική εμπειρία αφού στο τέλος όλοι αποχαιρετισθήκαμε με δάκρυα. Αυτό ήταν λογικό αφού μέναμε και περνάγαμε όλη την ημέρα όλοι μαζί! Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι είχαμε energizer exercises και μέσω αυτών ξυπνάγαμε όσο λίγο και αν είχαμε κοιμηθεί! Τα καλύτερα λόγια έχω να πω για όλους( trainers,  facilitators, organizers). Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από το πρόγραμμα και ανυπομονώ να ξανασυμμετέχω σε ένα τέτοιο project! Ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία που μου δόθηκε."
Έρικα
"Καθώς ήταν η πρώτη μου επαφή με πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, δεν μπορώ να το συγκρίνω με προηγούμενες εμπειρίες μου. Ωστόσο, θεωρώ πως ήταν πετυχημένο σε περισσότερους από έναν τομείς. Αρχικά, απόλαυσα πολύ την παρέα τον περισσότερων νέων οπότε δεν ένιωσα στιγμή να βαριέμαι. Οι διοργανώτριες ήταν πάντα φιλικές και φαίνονταν να έχουν όρεξη για αυτό που κάνουν κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό. Αν και το πρόγραμμα ήταν αρκετά απαιτητικό, δεν ένιωσα κάποια στιγμή πολύ πνευματικά κουρασμένη. 
Ήταν δέκα μέρες σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη πραγματικότητα. Σε ένα μικροσκοπικό χωριό, με τριάντα πέντε τελείως αγνώστους δημιούργησα αναμνήσεις για μία ζωή. Ευχαριστώ που μου δώσατε αυτή την ευκαιρία!"
Αναστασία
"Το συναίσθημα που είχα καθώς γυρνούσα Αθήνα, ήταν νοσταλγικό. Ήταν 10 μέρες με αρκετά γεμάτο πρόγραμμα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις. Όπως ανέφερα και πολλές φορές στους διοργανωτές, ήμουν έκπληκτος από το πόσο καλά είχαν οργανώσει το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες. Τις περισσότερες ώρες της μέρας ήμασταν απασχολημένοι με κάτι. Ένοιωσα ότι όντως έμαθα κάποια πράγματα μέσα από τις παρουσιάσεις τους και μέσα από τις δραστηριότητες που είχαμε να κάνουμε. Συμπερασματικά, θα μου μείνει ως μια πολύ καλή εμπειρία λόγω των ατόμων που γνώρισα και της εμπειρίας που απέκτησα."
Γιώργος - team leader

"Το πρόγραμμα αυτό ήταν το πρώτο μου project erasmus + και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που φανταζόμουν. Έμαθα να συνεργάζομαι με παιδιά από άλλες χώρες, να συζητώ με ηρεμία και προωθώντας τον διάλογο και να αναπτύσσω την επινοητικότητα μου. Συνολικά, ήταν μια πολύ καλή διοργάνωση και ελπίζω να ζήσω και άλλη αντίστοιχη! Σας ευχαριστώ πολύ που με επιλέξατε!"
Κωνσταντίνος-Ιάσονας

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!



Οκτωβρίου 07, 2018 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad