Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ THN ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ “Arts Without Borders", Larnaca, CYPRUS

No photo description available.

Ένα υπέροχο και συναρπαστικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο "Η τέχνη χωρίς σύνορα", διεξήχθη στην Λάρνακα της Κύπρου από τις 1 έως τις 10 Ιουνίου του 2019, φέρνοντας κοντά ομάδες πέντε ατόμων από τη Γεωργία, την Αρμενία, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS+.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να χρησιμοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο για την ενοποίηση των συμμετεχόντων προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι όλοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσα από τη γλώσσα της τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τοπικές ΜΚΟ στη πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Το Σπίτι Συνεργασίας, η Ένωση ΜΚΟ για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα, οι Peace Players Κύπρου και η Colive μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις δραστηριότητές τους, τα έργα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί γύρω από το θέμα της οικοδόμησης της ειρήνης μέσα στην Κύπρο. Κάθε χώρα υλοποίησε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για να μοιραστεί ορισμένες τεχνικές ζωγραφικής και κατασκευών.Αυτά τα εκπληκτικά εργαστήρια ακολουθήθηκαν από ακόμα πιο ευχάριστα πολιτιστικά δείπνα κατά τα οποία οι χώρες που είναι γνωστό ότι έχουν συγκρούσεις συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν πιάτα και ποτά από την παραδοσιακή τους κουζίνα. Ξεκινώντας από τα ιταλικά ζυμαρικά και το ελληνικό τζατζίκι, ακολούθησε η Τουρκική σούπα Ezogelin και το Αρμενικό πιλάφι από σιτάρι, το Γεωργιανό Lobio και το Ρωσικό Akroshka. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τις ξένες κουζίνες και εκτίμησαν αυτές τις χώρες και από μαγειρική άποψη.


H Εrlinda (team leader), η Κωνσταντίνα, o Tάσος και ο Maxim μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Κάθε πρόγραμμα ανταλλαγής αποτελεί μία μοναδική εμπειρία ζωής που κάθε νέος αξίζει να τολμήσει! Η συγκεκριμένη ανταλλαγή ήταν για εμένα η 5η μου συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus+ ωστόσο για μία ακόμη φορά ήταν τόσο διαφορετική από όλες τις προηγούμενες! Για 9 μέρες είχα την ευκαιρία να ζήσω μαζί με νέους από την Γεωργία, την Αρμενία, την Ρωσία, την Τουρκία και την Ιταλία οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια αγάπη με εμένα για τις τέχνες! Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του project συνεργαστήκαμε δουλεύοντας ομαδικά, ανταλλάξαμε ιδέες, γνωρίσαμε τις παραδοσιακές μορφές τέχνης της κάθε χώρας ενώ στον ελεύθερο χρόνο μας γίναμε μία μεγάλη παρέα, κουβεντιάσαμε μεταξύ μας, γελάσαμε, χορέψαμε, κολυμπήσαμε στα όμορφα νερά της Κύπρου και νοικιάσαμε ποδήλατα εξερευνώντας τις γωνιές της! Οι ανταλλαγές νέων ενώνουν ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικά σημεία του χάρτη, ανοίγουν τους ορίζοντες σου, σου επιτρέπουν να βρεθείς σε ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφτεί ξανά, να κάνεις νέες φιλίες και να ζήσεις υπέροχες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη σου για πάντα! Νιώθω ευγνώμων που ήμουν κι εγώ μέρος αυτού του όμορφου ταξιδιού και ευχαριστώ τον οργανισμό DreamTeam που με επέλεξε και μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτή την μοναδική εμπειρία!"
Κωνσταντίνα

"This program was my first Erasmus experience and definetely not my last one. I loved it and and the way it helped me change my mindset and my point of view. It seems to me so hard and delightful, at the same time, to understand that we are all different people by any means but at the same time we have so many similarities. Six countries grouped together for this project. All of the countries were involved in some conflict some time in the past. But I never felt that vibe of war and intrigue during the program. We all worked as team lived by the same roof for 10 days and made some pieces of art and experiences that we will never forget. 

All in all , I higly recommend anyone to pursue and apply for programs like this one because in just 10 days your life is utterly filled with new experiences impossible to witness on normal circumstances."
                                                      Tassos
"It has been a great opportunity to take part in "Art without borders" project in Larnaka, Cyprus. The efforts of facilitators and sending organizations coupled with the contribution of participants resulted in an amicable and entertaining environment. Most of activities were planned well and done with enthusiasm involving each and everyone with their creative input. Art workshops: Mona Liza painting, bracelet manufacturing, T-shirt and carpet painting showed how creative one could be even without an artistic background. 
In between workshops and sessions restful and on time breaks were organized so as to sip a coffee and chat with participants about the works performed. In conclusion, it's been an experience worth living."
Μaxim

Ήταν δέκα μέρες που φάνηκαν σαν μια και που θα ήθελα να διαρκούσαν δέκα χρόνια. Το Αrt without borders, ένωσε νέους που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν άγνωστοι. Μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις κουλτούρες τους και μέσα από τη τέχνη να αγαπήσουμε τις διαφορές αλλά και να αντιληφθούμε πως είμαστε όμοιοι και διαφορετικοί παράλληλα. Κάνοντας τον απολογισμό θα πω πως δεν έμεινε καμία πικρή γεύση και πως είμαι ευγνώμον για τα άτομα και τις γνώσεις που έβαλα στην βαλίτσα του μυαλού μου φεύγοντας! Θα τα κουβαλάω μαζί μου!
Erlinda


"Ήταν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που αντιπροσωπεύε στο έπακρο τον τίτλο και το περιεχόμενο του. Ήταν αυτό κάθε αυτό τέχνη. Διασκέδασα κάθε ώρα και στιγμή των δραστηριοτήτων καθώς μπορούσα συνεχώς να δημιουργώ καλλιτεχνικά αλλά και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου. Για παράδειγμα η ζωγραφική πάνω στο νερό... Ενθουσιαστηκαμε όλοι και στην αρχή μας φάνηκε μαγικό και θέλαμε να προσπαθήσουμε όλοι σαν τα μικρά παιδιά. Ήμασταν όλοι μια ομάδα, είχαμε επικοινωνία, συνεργασία και φυσικά χαμόγελο. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε αυτό το πρόγραμμα εκπληρώθηκε κάθε στόχος που είχα. Γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, γέμισα με όμορφες αναμνήσεις και κέρδισα φίλους. Είδα και γνώρισα την Κύπρο. Ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η έκπληξη που όλοι οι συμμετέχοντες μου έκαναν για τα γενέθλιά μου! Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Βεβαία μέσα σε καθετί όμορφο υπήρξαν και τα απρόοπτα. Αυτά ήταν το <<κακό>> φαγητό και η έλλειψη σε εξωτερικές δραστηριότητες. Επίσης δεν κάναμε καμία ξενάγηση στην Λάρνακα η και γενικά στην Κύπρο μέσα από το πρόγραμμα. Παρόλαυτα το ξενοδοχείο ήταν πολύ καλό και άνετο, ειδικό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δραστηριοτήτων μας.
Ευχαριστώ πολύ που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να ζήσω αυτήν την τόσο μεγάλη και συγκλονιστική εμπειρία. Και πραγματικά εύχομαι κάθε νέος να έχει επίσης την ευκαιρία να ζήσει κάτι αντίστοιχο!!!"
Αngie

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!



Ιουνίου 20, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad