Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "DemCom through Civic Journalism", Gyumri, ARMENIA

Image may contain: text
Η ανταλλαγή νέων "DemCom through Civic Journalism" πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου, 2019 στo Gyumri, Αρμενία και συμμετείχαν 40 νέοι από 6 χώρες: Αρμενία, Γεωργία, Εσθονία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενισχύσει τις ικανότητες των νέων πάνω το θέμα του Civic Journalism με στόχο την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της ενεργής συμμετοχής στα κοινά.
Οι στόχοι του έργου ήταν:
1. Να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με βασικές δεξιότητες δημοσιογραφίας ώστε να επωφεληθούν από τα νέα μέσα ενημέρωσης.
2. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και της πολιτικής συνείδησης της νεολαίας για ότι ακούνε και διαβάζουν.
3. Ενθάρρυνση των νέων να γίνουν ενεργοί πολίτες.
4. Διευκόλυνση της δικτύωσης και της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η Kατερίνα, η Αναστασία, ο Κωνσταντίνος Β., ο Κωνσταντίνος Γ., η Βίκυ (team leader)  και η Μαρία αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το πρόγραμμα στο Gyumri της Αρμενίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Ενώ δεν είχα κάποια σχέση με το θέμα, βρήκα μεγάλο ενδιαφέρον σ’ αυτό, κυρίως μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες αλλά και από τις πληροφορίες που συνεχώς παίρναμε από την κύρια διοργανώτρια. 
Η οργάνωση ήταν αρκετά καλή και η τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος ξέφυγε ελάχιστες φορές. Βέβαια υπήρχαν κάποιες δραστηριότητες που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν αρκετά εποικοδομητικές, στις οποίες θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν  που μας δόθηκε. 
Αυτά που θα μου μείνουν αξέχαστα από την εμπειρία αυτή είναι οι άνθρωποι που γνώρισα και περάσαμε μαζί 10 πολύ όμορφες μέρες, οι γνώσεις που απέκτησα σε ένα θέμα που δεν είχα ιδιαίτερη επαφή και φυσικά η Αρμενία και όλα όσα έμαθα γι’ αυτήν."
Κατερίνα 
Image may contain: 7 people, people smiling, people standing and indoor
"11 μέρες στην Αρμενία, με συμμετέχοντες από 6 διαφορετικές χώρες, γεμάτες γνώση, δραστηριότητες, sessions, energizers, παρουσιάσεις και όλα αυτά στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας.
Αυτό ήταν  που μας πρόσφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω της DreamTeam. Μια εμπειρία μοναδική. Εικόνες, αναμνήσεις, γνωριμίες που θα κρατήσω για πάντα. Ξεχώρισα όμως τα όσα έμαθα για την κάθε χώρα χωριστά. Γεγονότα και καταστάσεις που δεν ακούστηκαν στα ΜΜΕ και τα οποία με άφησαν άναυδη, όπως επίσης και το πως τα άτομα κάθε χώρας λαμβάνανε και εξηγούσανε το οτιδήποτε- επηρεασμένος ο καθένας από την δική του κουλτούρα, νοοτροπία-κάτι αρκετά εμφανές αλλά και ενδιαφέρον. Αυτό ήταν και το σπουδαίο ταυτόχρονα!
Η αποδοχή, η κατανόηση άλλων σκέψεων τελείως διαφορετικών από σένα, το οποίο βοήθησε στις συνεντεύξεις που πήραμε από τους ντόπιους ή στα άρθρα που γράψαμε και στο πως να είμαστε τελείως αντικειμενικοί, χωρίς να κρίνουμε. Οι facilitators συνέβαλλαν σε αυτό, καθώς και στην όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα που υπήρχε και το αποτέλεσμα ήταν κάτι πέρα από ικανοποιητικό. Σε αυτό το όμορφο ταξίδι και αυτή την ευχάριστη διαμονή, συνέβαλλε και ο χώρος που μέναμε που ξεπερνούσε κάθε προσδοκία, όπως και οι εγκαταστάσεις που κάναμε τις συναντήσεις μας. Αυτό που θα θυμάμαι πάντα, είναι τα όσα περάσαμε όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά άτομα μεταξύ μας και θα είναι κάτι το οποίο θα συζητάω για πολύ καιρό!"
Aναστασία
Image may contain: 5 people, people standing
"Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Βεργώνης , πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω με τη βοήθεια της “dream team “ σε πρόγραμμα Erasmus + στο Gyumri της Αρμενίας . Θα ήθελα να ευχαριστώ όλους τους οργανωτές  δ,ότι όλα ήταν πολύ οργανωμένα, το ξενοδοχείο ήταν φανταστικό, οι υπεύθυνοι είχαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μέσω κάποιων δραστηριοτήτων ανακαλύψαμε την πόλη αλλά και την κουλτούρα της Αρμενίας. 
Πήραμε παρά πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα του project. Η ελληνική ομάδα ήταν φανταστικοί, όπως και η ομάδα των Ιταλών που ήρθα πιο κοντά. Γενικότερα, όλες οι ομάδες ήταν υπέροχες, ανέπτυξα πολλές φιλίες, κατάλαβα το ποσό διαφορετικοί και το ποσό ίδιοι είναι όλοι οι λαοί μεταξύ τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την dream team που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία , αλλά και όλους τους ανθρώπους που έκαναν αυτές τις 15 μέρες μαγκιές."

Κωνσταντίνος Β.
Image may contain: 3 people, indoor
"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα "Demcom though Civic Journalism" θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μου. 
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου project, είχαμε την ευκαιρία όλοι οι συμμετέχοντες να δοκιμάσουμε τα όρια μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με καινούριες προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο γεγονός ότι μάθαμε να διαχειριζόμαστε καταστάσεις, αλλά και να φέρνουμε εις πέρας απτά και συνάμα επιθυμητά αποτελέσματα σε περιορισμένο χρόνο, σχετικά με αντικείμενα που οι περισσότεροι δεν είχαμε εμβαθύνει στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να τονίσω οτι οι συντονιστές (facilitators) του προγράμματος ήταν ηλικιακά πιο κοντά στην πλειονότητα των συμμετεχόντων, γεγονός που υποσυνείδητα δημιουργούσε ένα κλίμα πιο φιλικό και άνετο ακόμα και για τα πιο κλειστά άτομα. Παράλληλα, οφείλω να ομολογήσω ότι μέσω της συμβίωσης και της καθημερινής τριβής για 11 συναπτές ημέρες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, ήρθαμε σε επαφή με τις καθημερινές τους συνήθειες και γνωρίσαμε καλύτερα τον τρόπο ζωής τους. 
Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η διοργάνωση των βραδιών που ήταν αφιερωμένες σε κάθε συμμετέχουσα χώρα ξεχωριστά (γνωστές ως culture nights). Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω οτι ο χώρος φιλοξενίας και οι παροχές των εγκαταστάσεων ήταν άριστα οργανωμένοι, καθώς επίσης ότι υπερπήδησαν τις προσδοκίες αν όχι όλων μας των περισσότερων από εμάς. Τέλος, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να παρακινήσω τους νέους να συμμετάσχουν και εκείνοι σε παρεμφερή προγράμματα, έτσι ώστε να αποκομίσουν αξέχαστες και ασύγκριτες εμπειρίες."
Κωνσταντίνος Γ.
Image may contain: one or more people, people standing, sky and outdoor
"Δεν έχουμε πολλές μέρες που επιστρέψαμε από την μακρινή Αρμενία και το μυαλό μου είναι ακόμα εκεί! Μόλις φτάσαμε στο Gyumri, κατάλαβα αμέσως πως θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή καθώς δεθήκαμε αμέσως με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και γίναμε αμέσως μια ομάδα. Αυτό βοήθησε πολύ καθώς το θέμα της ανταλλαγής ήταν κάπως απαιτητικό (πολιτική δημοσιογραφία) και το γεγονός ότι ήμασταν όλοι μια ομάδα έδωσε χώρο στον καθένα να εκφραστεί. Κατά την διάρκεια  της ανταλλαγής κληθήκαμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι ρεπόρτερς και να γράψουμε το δικό μας άρθρο σχετικά με την πόλη που φιλοξενούσε το πρόγραμμα αλλά και να δημιουργήσουμε βίντεο για την ευαισθητοποίηση πάνω σε κοινωνικά θέματα!"
Βίκυ, team leader
"Τι συμβαίνει όταν συναντιούνται για 11 μέρες μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης, μία της βαλτικής, δύο της Μεσογείου και δύο της Ευρασίας; Αναμφίβολα το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, μαγικό και ανεπανάληπτο, αδυνατώντας να το χαρακτηρίσεις με μια μόνο λέξη. Έξι διαφορετικές  χώρες (Πολωνία, Εσθονία, Ιταλία, Ελλάδα, Γεωργία και Αρμενία) με 37 περίπου συμμετέχοντες και τρεις υπέροχες facilitators, βρέθηκαν όλοι μαζί στο Gyumri της Αρμενίας στο πλαίσιο του Erasmus+ για μία ανταλλαγή νέων με θέμα «Civic Journalism».
Όντας μόνο το δεύτερό μου πρόγραμμα, δεν ήμουν σίγουρη τι πρόκειται να αντιμετωπίσω, κι όμως από τις πρώτες στιγμές, ειδικότερα μετά τη γνωριμία μου με την Emma, την Ani και την Azganush, τις 3 facilitators, όλες οι αμφιβολίες μου εξαφανίστηκαν. Και οι τρεις τους ήταν πρόθυμες να μας βοηθήσουν , να ανταλλάξουν ιδέες μαζί μας, με διάθεση και πολλές γνώσεις παρά το νεαρό της ηλικίας τους.  Διαμόρφωναν το ημερήσιο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της ομάδας, οργανώνοντας όμως διαφορετικά sessions, energizers και παρουσιάσεις, πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατίας, της δημοσιογραφίας και της ομαδικότητας, με αποτέλεσμα να αναπτύξουμε ή να βελτιώσουμε τις ανάλογες δεξιότητες και ικανότητες, πέρα πάντα των αγγλικών.
Όσον αφορά την Αρμενία ως χώρα κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι κατέχει άλλη χάρη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και πόσο μάλλον την Ελλάδα. Περπατώντας όχι μόνο στο Gyumri αλλά και στην πρωτεύουσα το Yerevan, ο καθένας μπορεί να διακρίνει τα ίχνη της Σοβιετικής Ένωσης μέσω της αρχιτεκτονικής, του σεισμού που κατέκλυσε τη χώρα μία εικοσαετία πριν αλλά και της «βελούδινης επανάστασης» του ’18 που δε καλύφθηκε κατά τη γνώμη μου από τα παγκόσμια ΜΜΕ όσο θα έπρεπε. 
Έτσι, και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όντας και στο πλαίσιο του θέματός του, μου επέτρεψε να μάθω για γεγονότα που δεν καλύφθηκαν από τα τοπικά ή παγκόσμια  ΜΜΕ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τις διαφορετικές οπτικές πλευρές ατόμων από ξεχωριστές χώρες,. Η καθημερινή αλληλεπίδραση με ανθρώπους επηρεασμένους από τόσο διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες, μου επέτρεψαν να γνωρίσω τη κάθε χώρα ξεχωριστά, να έρθω πιο κοντά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες  αλλά πάνω απ’ όλα να κατανοήσω ότι αυτά που μας ενώνουν παραμένουν περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, για το λόγο αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συμμετείχα.
Αναμφισβήτητα, ο χρόνος μου στην Αρμενία χαρακτηρίζεται από εικόνες, αναμνήσεις κι εμπειρίες που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μου αλλά και από καινούριες γνωριμίες και φίλους  από διαφορετικές πλευρές του πλανήτη που δε πρόκειται να ξεχάσω."
Μαρία
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!
Join the dream! Join Erasmus+!
Δεκεμβρίου 09, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad