Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Democracy: our past, our present, our future", Treviso, ITALY

No photo description available.
Η ανταλλαγή νέων "Democracy: our past, our present, our future" πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου, 2019 στo Tρεβίζο, Ιταλία και συμμετείχαν 25 νέοι από 5 χώρες: Αρμενία, Ελλάδα, Λιθουανία, Ουκρανία και Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να εμβαθύνουν στην έννοια της δημοκρατίας ώστε να προωθηθεί η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέοι παίρνουν τον τρόπο ζωής τους δεδομένο, αλλά στην πραγματικότητα αυτά είναι δυνατά μόνο εάν ζούμε σε δημοκρατικές χώρες και εντός της Ε.Ε. Γι 'αυτό το λόγο, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία, τις αξίες και τα θεμέλια της δημοκρατίας.
Η Δάφνη, η Ελένη (team leader), η Σταυρούλα, ο Πέτρος και ο Παναγιώτης αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:


"Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο θετικές εντυπώσεις μου άφησε! Κατ' αρχάς, οι δραστηριότητες του προγράμματος ήταν πλήρεις: οι συζητήσεις και τα διάφορα πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκαν είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μου παρείχαν τη δυνατότητα να "γνωρίσω" και να ακούσω απόψεις πολιτών από χώρες που προηγουμένως δεν είχα έρθει ποτέ σε επαφή, και φυσικά σε ένα αρκετά μείζον θέμα, όπως αυτό της δημοκρατίας. Φυσικά, δεν έλειπαν και εξωτερικές δραστηριότητες -από ξενάγηση μέχρι συνεντεύξεις σε κατοίκους της περιοχής!
Θεωρώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαιρετικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους, να συνομιλήσει με αυτούς και να μάθει για το κομβικό ζήτημα της δημοκρατίας."
Παναγιώτης
"Η εμπειρία μου από την ανταλλαγή νέων στο Τρεβίζο έχει θετικό πρόσημο! Αρχικά, οι διοργανωτές, ο Φρανσέσκο και η Ντάρια, ήταν πολύ φιλικοί και ενεργοί σε όλες τις διαδικασίες, κάτι που μας έκανε να νιώσουμε οικεία και μας ενθάρρυνε να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες με τον καλύτερο τρόπο! 
Οι δραστηριότητες ήταν πολύ αξιόλογες και ωφέλιμες, συμμετείχα σε όλες με μεγάλο ενδιαφέρον και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να ανταλλάξω σκέψεις με άτομα από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Όλη η διαδικασία θεωρώ πως συνέβαλλε στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων μου, στην απόκτηση γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της δημοκρατίας και της κουλτούρας άλλων χωρών της Ευρώπης και στην βελτίωση της ικανότητάς μου να επικοινωνώ στα αγγλικά και στα γαλλικά. Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από πολύ ενδιαφέροντα και ενεργά άτομα, κάτι που συνέβαλε στη θετική εμπειρία του προγράμματος. Το Τρεβίζο σαν προορισμός ήταν μαγικός, πολλά ποτάμια και γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια στα οποία μας ξενάγησαν οι διοργανωτές και μάθαμε την ιστορία του μέρους!  Συνοψίζοντας, ήταν μια εμπειρία που σίγουρα θα θυμάμαι και θα ήθελα να συμμετέχω ξανά σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα!"
Σταυρούλα
"Την εβδομάδα του erasmus+ στο Τρεβίζο της Ιταλίας, δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω με μία λέξη. Μία λέξη που ταιριάζει πολύ είναι η λέξη "μαγική". 
Ήταν το πρώτο πρόγραμμα erasmus στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω και δεν είχα πολλές προσδοκίες, ούτε ήξερα τι πρόκειται να αντιμετωπίσω. Από την πρώτη στιγμή εξαφανίστηκαν όλες μου οι αμφιβολίες, και σε αυτό συνέβαλαν οι εξαιρετικοί διοργανωτές του προγράμματος Francesco, Daria, Marco. Ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με εμάς, πανέξυπνοι άνθρωποι, με πολλές γνώσεις και διάθεση. Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που γνώρισα πολλούς, διαφορετικούς, υπέροχους ανθρώπους από διάφορες χώρες, και συζητήσαμε για καίρια και μη θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, και γελάσαμε, και παίξαμε και γνωριστήκαμε και γίναμε μία μεγάλη πολυπολιτισμική οικογένεια για μια εβδομάδα. Σίγουρα είναι άνθρωποι που δεν θα ξεχάσω και που θα ήθελα πολύ να ξανασυναντήσω στο κοντινό μέλλον! 
Το Τρεβίζο πίστευα ότι θα είναι ένα μικρό και αδιάφορο χωριό. Αντί αυτού αντίκρισα μία πανέμορφη και γραφική πόλη, με κίνηση-όση χρειάζεται- με πολύ ενδιαφέροντα σημεία και εξαιρετική αρχιτεκτονική. Θα κλείσω με ένα τεράστιο ευχαριστώ στην dreamteam και etv eurotreviso γι αυτή τη μοναδική ευκαιρία, στην απίστευτη ελληνική αποστολή αλλά και στα παιδιά από τη Λιθουανία, την Ουκρανία, την Αρμενία και την Ιταλία! Μακάρι να μπορούσαμε να ξαναπάμε πίσω.. !"
Δάφνη
"Αυτή η εβδομάδα στο Τρεβίζο, ήταν μια εβδομάδα που σίγουρα θα θυμάμαι με αγάπη! Αρχικά έμαθα για την δημοκρατία σε 4 διαφορετικές χώρες εκτός της δικής μου, την ιστορία και πως την αντιλαμβάνονται άλλα άτομα της ηλικίας μου από διαφορετικές χώρες. Σε δεύτερο επίπεδο γνώρισα κάποιους φανταστικούς ανθρώπους τόσο από τη χώρα μου όσο και από άλλες, πέντε διαφορετικούς πολιτισμούς και μία υπέροχη χώρα. Τέλος οφείλω να πω ότι η διοργάνωση ήταν φανταστική καθώς μας έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη διαμονή και τη διατροφή όσο και στις δραστηριότητες. Γενικά διαμόρφωσαν τις τέλειες συνθήκες για να αρχίσω το ταξίδι μου στον κόσμο του Εrasmus+"
Πέτρος
"Το πρόγραμμα στην Ιταλία με θέμα την δημοκρατία ήταν το πιο ενδιαφέρον που έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα. Αρχικά, μέναμε σε μια πανέμορφη πόλη στην βόρεια Ιταλία με πλακόστρωτους δρόμους και κτίρια που στους τοίχους τους υπήρχαν ακόμα οι ζωγραφιές και η διακόσμηση από τον μεσαίωνα. Μοναδικό! 
Κατά την διάρκεια του προγράμματος δεν υπήρξε μια στιγμή που να μην νιώθω ενδιαφέρον, παρόλο που το θέμα ήταν θεωρητικό και απαιτούσε πολλές συζητήσεις. Οι οργανωτές είχαν καταφέρει να μας βάζουν σε καταστάσεις διαφορετικές όπου πάντα όμως πραγματευόμασταν το ίδιο θέμα. Μετά το τέλος του προγράμματος, μπορώ να πω πως το πρόγραμμα ήταν σαν ένα ταξίδι, εννοώντας πως τις πρώτες μέρες αναλύσαμε την δημοκρατία από πολλές πλευρές, μετά μιλήσαμε σχετικά με άλλα καθεστώτα και δημιουργήσαμε θέματα που απαιτούσαν διαπραγμάτευση. Την τελευταία μέρα βρέθηκα με γνώσεις για την δημοκρατία που έλαβα μέσα από την αντίθεση των συζητήσεων μας αλλά και από την συμπεριφορά την δικιά μου και των άλλων συμμετεχόντων ανάλογα το θέμα και το κλίμα που μας είχαν θέσει. Ξεκινήσαμε με δημοκρατία, μετά δημιουργήθηκαν αντιθέσεις και συζητήσεις για εναλλακτικά πολιτεύματα, γυρνώντας στο τέλος πίσω στην δημοκρατία με μια άλλη ματιά."
Ελένη, team leader
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!



Join the dream! Join Erasmus+!

Νοεμβρίου 27, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad