Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗς ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "SoulFit", Cantabria, ΙΣΠΑΝΙΑ


Η DreamTeam συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων "Soulfit" που έλαβε χώρα στην Cantabria της Ισπανίας από 3 έως 13 Σεπτεμβρίου 2021. Θέμα της ανταλλαγής ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη ενός ενεργού , υγιεινού και πράσινου τρόπου ζωής.

Ο Βαγγέλης, η Αναστασία, ο Θανάσης, ο Παύλος, η Στέλλα, η Αρετή και ο Λεωνίδας σαν αρχηγός ομάδας, αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που συμμετείχαν και εκπροσώπησαν την ομάδα και τη χώρα μας. 

Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το θέμα του προγράμματος ήταν φανταστικό και οι δραστηριότητες που οργάνωσαν οι διοργανωτές συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων του. Στις εξωτερικές δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονταν μία μικρής κλίσης και μεγάλης απόστασης πεζοπορία, μία μεγάλης κλίσης και μικρότερης απόστασης ορειβασία, μία μέρα αφιερωμένη στο canyoning, αναρρίχηση σε τοίχο, zip lines και μία εκδρομή στη θάλασσα. Ακόμη, υπήρξε πλήθος από mental and communication activities, εσωτερικές και εξωτερικές. 
Μέσω όλων αυτών των δραστηριοτήτων καταφέραμε αρχικά να γνωριστούμε και έπειτα να δεθούμε ως ομάδα 42 ατόμων από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, να μάθουμε να εκφράζουμε απόψεις και συναισθήματα με σεβασμό και μπροστά σε άλλους, να σκεφτόμαστε συλλογικά και εναλλακτικά ξεφεύγοντας από κοινότυπες ιδέες (πχ. σε χορογραφίες, ταινίες, παρουσιάσεις,..). Επίσης, γνωρίσαμε πανέμορφα μέρη και ανθρώπους της περιοχής όπου ήταν η διαμονή μας, αντιλαμβανόμενοι την αξία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της άμεσης επαφής με αυτό. 
Τέλος, μέσω συζητήσεων καταλάβαμε ότι όλες οι χώρες από τις οποίες προερχόμαστε έχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παρόμοια προβλήματα. Ιδιαίτερα συναρπαστικό ήταν το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν από την πρώτη στιγμή την διάθεση να επικοινωνήσουν, να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Άτομα από κάθε χώρα σχηματίσαμε ανάμεικτες και διαφορετικές ομάδες κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Προσωπικά δεν ξέρω αν η μαγευτική φυσική ομορφιά των διαδρομών που διασχίσαμε ή οι πραγματικά ευγενικοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδρούσαμε αυτές τις μέρες ήταν το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το εγχείρημα. Ως ελληνική ομάδα θεωρώ ότι συνεργαστήκαμε πολύ καλά και επομένως τα πήγαμε και αρκετά καλά στις παρουσιάσεις και γενικότερα στις ομαδικές δραστηριότητες που μας ανέθεσαν ως χώρα."
Ευάγγελος


"Μια πραγματικά εμπειρία ζωής! Ζήσαμε 10 μέρες σε ένα πολύ όμορφο μέρος, μέσα στην φύση, κάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων, μερικές από τις οποίες δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους. Τα άτομα της ομάδας ήταν όλα πολύ αξιόλογα και μεσω της αλληλεπίδρασής μου με αυτά νιώθω ότι μεγάλωσα ψυχικά και συναισθηματικά. Έμαθα να ξεπερνώ τους φόβους μου, να έχω υπομονή και να σέβομαι τις απόψεις των υπολοίπων μελών της ομάδας ακόμα και αν διαφωνώ μαζί τους. 
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας και να δούμε τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πως αυτές τα αντιμετωπίζουν. Επίσης, εμείς, ως ελληνική αποστολή είχαμε απίστευτη χημεία μεταξύ μας. Συνοψίζοντας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ένιωσα την Ευρώπη ακόμα περισσότερο σπίτι μου και τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπολίτες μου και θα είναι μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου."
Αναστασία

"Σε μόλις 10 ημέρες, σε εμένα, ένα πρόσωπο που δεν είχε κάποια συμμετοχή σε αντίστοιχο πρόγραμμα κατάφερε να διδάξει σε ένα μεγάλο βαθμό αυτά που αποσκοπούσε. Οι δραστηριότητες περιείχαν πράγματα που είχα ξανακάνει, όπως η πεζοπορία και η ανάβαση σε κορυφή ενός βουνού οπότε ήταν ευχάριστες όμως δεν με εξέπληξαν, αλλά υπήρξαν και πρωτόγνωρες όπως το canyoning στο ποτάμι, που σίγουρα αποτελεί την βασικότερη και ισχυρότερη ανάμνηση από τις εξωτερικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν και συμμετείχα. 
Οι εσωτερικές δραστηριότητες, ήταν κατάλληλα δομημένες έτσι ώστε να αναδειχθούν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κοινά ανάμεσα στους λαούς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρα που συμμετείχε, δείχνοντας δηλαδή πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην δομή τους. Οι δραστηριότητες επιπλέον βελτίωσαν και τις σχέσεις μας μεταξύ της ομάδας. Μπορεί να υπήρχε το γλωσσικό όριο, αλλά πάντα ο χώρος απέπνεε πως όλοι ανήκουμε στην ίδια ομάδα, το ίδιο σύνολο με τον ίδιο κοινό στόχο. Δεν βρέθηκα στιγμή που να ένιωσα ‘’ξένος’’ ή άβολα. Πιστεύω πως έδρασε θετικά επάνω μου το πρόγραμμα. Σκοπός μου ήταν να ενεργοποιηθώ ξανά, και να γίνω πιο δραστήριο άτομο, και νιώθω το κίνητρο για να το εκπληρώσω."
Αθανάσιος



"Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν μοναδική. Ήρθα πιο κοντά με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, με τους οποίους ανακαλύψαμε πολλά κοινά, ενώ παράλληλα εξάσκησα αρκετά και την αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονα, έμαθα για τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και διάφορους τρόπους καταπολέμησής τους.
Μέσα από την πεζοπορία, το οποίο ήταν και το θέμα του προγράμματος, ήρθα πιο κοντά στη φύση και υιοθέτησα έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Οι δραστηριότητες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Μάλιστα κάποιων δεν γνώριζα ούτε την ύπαρξη τους όπως είναι το canyoning. Η αλληλεπίδραση με τα μέλη των ομάδων ήταν συνεχής αλλά και ουσιαστική. Σε αυτό βοήθησαν οι διάφορες δραστηριότητες όπως είναι ο χωρισμός σε ομάδες από διαφορετικές χώρες και η ομαδική υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους. Η συνεργασία με την ελληνική ομάδα ήταν εξαιρετική. Σε αυτό βοήθησε πολύ ο team leader
, ο οποίος ήταν πολύ φιλικός και βοηθητικός με ό,τι είχε να κάνει με το πρόγραμμα. Η διαμονή ήταν ικανοποιητική. Το μόνο ελάττωμα που μπορώ να παρατηρήσω στο πρόγραμμα ήταν η διατροφή καθώς το φαγητό ήταν μέτριο προς κακό."
Παύλος


"Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν ονειρική! Το καλύτερο στοιχείο ήταν με διαφορά η παρέα τόσο της ελληνικής αποστολής όσο και όλου του προγράμματος. Ο team leader μάς κινητοποιούσε και μάς στήριζε καθόλη τη διάρκεια των ημερών. Δεν θα ξεχάσω τις πεζοπορίες που κάναμε μέσα στην άγρια φύση και τα βουνά της Ισπανίας. Πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για μένα ήταν το canyoning, δηλαδή η κατάβαση καταρρακτών με rappel. Επιπλέον, σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξή μου σαν άτομο ήταν η συναναστροφή και η συνεργασία μου με νέους άλλων χωρών, καθώς επίσης και η επαφή με την νοοτροπία τους. Σίγουρα, αυτή η εμπειρία ενισχύσε την αυτοπεποίθησή και το ομαδικό πνεύμα μου, καθώς κατάφερα να προσαρμοστώ στις διάφορες καταστάσεις και να συμβιώσω με άγνωστα άτομα. Για να είμαι ειλικρινής, η διατροφή δεν με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη, ωστόσο αυτό ήταν μια μικρή λεπτομέρεια της συνολικής εμπειρίας. Ο ενθουσιασμός του ταξιδιού έχει παραμείνει μέσα μου και για αυτό ήδη το έχω προτείνει στους φίλους μου. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ζήσει μία ξεχωριστή εμπειρία μαζί με νέους άλλων χωρών, τα προγράμματα Erasmus+ προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία."
 Στέλλα


"Με τη συμμετοχή μου στο soulfit μπορώ να πω ότι άλλαξε σχεδόν η ζωή μου και ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα. 
Πέρασα 10 μέρες σε ένα φανταστικό μέρος στην Cantabria της Ισπανίας με 42 νέα και τελείως διαφορετικά άτομα, με τα οποία σιγά σιγά γνωριστήκαμε, δεθήκαμε και στο τέλος νιώθαμε ότι είμαστε φίλοι από πάντα. Επίσης ζήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Τα highlights των ημερών αυτών ήταν η πεζοπορία, κατά την οποία διασχίσαμε την διαδρομή Ruta Cares στην καρδιά του national park Picos De Europa, το canyoning όπου διασχίσαμε ένα φαράγγι με τρεχούμενα νερά και καταρράκτες και τέλος η ανάβαση μέχρι την κορυφη Pico Jano. Δεν θα άλλαζα το παραμικρό από αυτή την εμπειρία, πέρα από το φαγητό στο hostel. Τέλος, είμαι πολύ ευγνώμων για την ελληνική ομάδα καθώς και για τον leader μας, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσή μας. Ήταν μια φανταστική εμπειρία που δεν συμβαίνει συχνά και αυτό την κάνει ακόμα πιο μοναδική."
Αρετή



"Μαζί κατακτήσαμε κορυφές, περπατήσαμε εκεί που δεν πίστευε κανείς για τον εαυτό του ότι θα φτάσει, ανεβήκαμε τοίχους, κατεβήκαμε καταρράκτες, νιώσαμε το παγωμένο ατλαντικό στο δέρμα μας, μάθαμε τι σημαίνει ισορροπία και στο σώμα και στην ψυχή, κάναμε σχέδια για το μέλλον και όλα αυτά με άτομα γύρω μας, τα οποία ήταν τόσο διαφορετικά από μας κι όμως ήταν σαν αδέρφια μας."
Λεωνίδας, αρχηγός ομάδας



Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!

Σεπτεμβρίου 21, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad