Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Speak Your Mind", Telsiai, ROMANIA

 

H ανταλλαγή νέων "Speak your mind" πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ρουμανία και συμμετείχαν 50 νέοι από όλη την Ευρώπη. Στόχος του προγράμματος ήταν η  ανάπτυξη των ικανοτήτων επικοινωνίας και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων μέσα από την λεκτική έκφραση.  

Η Θεόκλεια, η Γεωργία, ο Αριστοτέλης, ο Κωνσταντίνος, η Ειρήνη. ο Μιλτιάδης, ο Βασίλης, η Χριστίνα και η Ελισάβετ αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησαν την ομάδα μας και τη χώρα. 

Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Το πρόγραμμα ήταν πολύ χρήσιμο, τα workshop είχαν ενδιαφέρον και μας έδιναν την δυνατότητα να αναπτύξουμε τις δεξιότητες μας στην ομιλία σε κοινό. Το πρόγραμμα πέρα από την δυνατότητα να μιλήσουμε μπροστά σε ένα σχετικά μεγάλο κοινό, μας έδωσε τα εργαλεία και τους τρόπους να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα debate και οι αυτοσχεδιασμοί, ενώ το πιο αστείο workshop ήταν αυτό στο οποίο ο καθένας μιλούσε στην γλώσσα του και προσπαθούσαμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. 
Μέσω του προγράμματος βελτιώσαμε τα αγγλικά μας και εργαστήκαμε σε ομάδες με όλους τους συμμετέχοντες. Τα παιδιά απ' όλες τις ομάδες ήταν εξαιρετικά και όλοι έπαιξαν τον ρόλο τους για να μείνει το πρόγραμμα αξέχαστο. Μέσα από τα intercultural nights μπορέσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και να έρθουμε πιο κοντά με τους άλλους συμμετέχοντες. Οι διοργανωτές ήταν εξαιρετικοί καθ' όλη την διεξαγωγή του προγράμματος και ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε όποια απορία ή πρόβλημα υπήρξε. Ο χώρος ήταν πολύ όμορφος, μέσα στο δάσος και θα ήταν το καλύτερο μέρος για την διεξαγωγή του προγράμματος αν δεν είχε τόσο ασυνήθιστο, κρύο για αυτή την εποχή. Αποκτήσαμε λοιπόν εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή μας !!!"
Θεόκλεια 
"Αν και ταξιδεύαμε πέντε ώρες με το λεωφορείο και φτάσαμε στο χωριό που γινόταν το πρόγραμμα, η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Βρεθήκαμε σε μια καταπράσινη κατασκήνωση όπου μέναμε σε ξύλινα σπιτάκια ανάμεσα στα δέντρα. Το κρύο και η υγρασία στην περιοχή ήταν αρκετή αλλά με τις δραστηριότητες και τα energizers των facilitators αυτά εξαφανιζόταν. Παράλληλα οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων σταδιακά αυξανόταν μέσα από τα workshop και τα skills που αποκτούσαμε στο public speaking. 
Έτσι, μέσα στις λίγες αυτές μέρες όχι μόνο αναπτύξαμε δεξιότητες στο public speaking μέσω των workshop αλλά δημιουργήσαμε και φιλίες με άτομα από όλη την Ευρώπη. 
Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία!"
Γιώργος, team leader

"Πρώτη φορά σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, πρώτη φορά στη Ρουμανία: μια απόφαση που πάρθηκε εντελώς αυθόρμητα και μια εμπειρία που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη! Από τη γνωριμία με απίστευτα άτομα, τη διαμονή μας μέσα στο καταπράσινο δάσος και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων δημοσίου λόγου, μέχρι τα τόσο διασκεδαστικά όσο και επιμορφωτικά cultural nights, την πεζοπορία στην εντυπωσιακή φύση της Ρουμανίας, τα καθημερινά activities και παιχνίδια. Παρά το απροσδόκητα τσουχτερό κρύο, η οργάνωση του προγράμματος ήταν εξαιρετική, η ανταπόκριση στα «αιτήματά» μας άμεση και οι δραστηριότητες ενδιαφέρουσες και δημιουργικές. Η έξοδος από το comfort zone μου, η εξάσκηση των αγγλικών και φυσικά η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και προσωπικότητες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κατέστησαν αυτή την εμπειρία μοναδική! Μπορεί να ήταν το πρώτο youth exchange στο οποίο συμμετείχα, σίγουρα όμως δεν θα είναι το τελευταίο!"

Ειρήνη

"Στο πρόγραμμα μου αρεσε πολύ το κάμπινγκ με τις ξύλινες καλύβες και το δάσος. Το σαββατοκύριακο πήγαμε στο water park και χορτάσαμε κολύμπι και διασκέδαση. Η ρουμανική ομάδα αν και γνωρίζονταν μεταξύ τους εδώ και χρονια ως πρόσκοποι ήταν πολύ φιλικοί και ευδιάθετοι. 
Οι facilitators είχαν όρεξη για δραστηριότητες και ομιλίες και ειδικά ο eddy είχε πολύ πλακα και μας έκανε να αισθανθούμε ανετα. Γενικά, μέσα στο πρόγραμμα έμαθα να μιλάω με μεγαλύτερη ευκολία σε μεγαλο κοινο και να εκφράζω τη γνώμη μου με αυτοπεποίθηση και σιγουρια."
Αριστοτέλης 
"Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εξασκήσαμε πληθώρα από skills. Βασικότερη βελτίωση που παρατήρησα ήταν στην άνεση που χρησιμοποιούσα τα Αγγλικά. Μέσα από τα project, που ανήκαμε σε ομάδες, βελτιώσαμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, καθώς και την ευελιξία του να προσφέρεις σε ένα project που να συμβάλλουν άτομα διαφορετικές εθνικότητας. Επίσης, βελτιώθηκε η δεξιότητα που αφορά την ομιλία και την παρουσίαση, μπροστά σε πολλά άτομα.
Στις βραδιές κουλτούρας, όλες οι χώρες έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό και όλοι το ευχαριστηθήκαμε το ίδιο, με αποκορύφωμα τη βραδιά της Ρουμανίας, που όπως είναι λογικό οι προετοιμασίες για το βράδυ ήταν πάρα πολλές και αντιληφθήκαμε σε βάθος τι εστί Ρουμανική κουλτούρα.
Το τελικό πρόσημο πάντα βγαίνει θετικό βέβαια, καθώς ένα πρόγραμμα Erasmus είναι κάτι ξεχωριστό, και σε συνδυασμό με τα καλά άτομα και την ελληνική όμαδα, ζήσαμε πολύ ωραίες στιγμές με πολύ γέλιο, και δημιουργήθηκαν φιλίες που κρατήσουν."
Κωνσταντίνος 

"Η ανάμνηση που μου έμεινε από την εμπειρία μου στο πρόγραμμα speak your mind θεωρώ πως είναι πολύ καλή. Ίσως φταίει το γεγονός ότι ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα erasmus plus, αλλά ο ενθουσιασμός μου στον γυρισμό ήταν απερίγραπτος. Η οργάνωση και το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά δομημένα. Ήμασταν συνεχώς απασχολημένοι με workshops, activities και άλλες δραστηριότητες. 
Η αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες ήταν άριστη, με τα περισσότερα παιδιά δηλαδή και τους facilitators. Όλα τα workshops και τα activities μας έφεραν όλους πιο κοντά παρά τις λίγες μέρες και μας έδωσαν την ευκαιρία να βγούμε από το comfort zone μας και να μιλήσουμε δημοσίως χωρίς να νιώθουμε άβολα. Προσωπικά, θεωρώ ότι βελτιώθηκα σε πολλούς τομείς και απέκτησα νέες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που πρόκειται να με βοηθήσουν σε μελλοντικές ομιλίες στην ζωή μου."
Βασίλης 
"Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια σχετική αμηχανία, τόσο λόγω την έλλειψη οικειότητας όσο και των περιορισμών που προκύπτουν από τη γλώσσα. Παρόλα αυτά με το πέρασμα των ημερών, σε συνδυασμό με τις διαπολιτισμικές βραδιές που η κάθε χώρα διοργάνωσε, την πληθώρα των δραστηριοτήτων και την πεζοπορία που κάναμε έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ιδιαίτερα στενών θέσεων μεταξύ μας. Τα απρόοπτα δεν έλειψαν καθώς συμβάντα όπως η διαρροή νερού στο κατάλυμά μας και το κρύο στην εξοχή της Ρουμανίας, χάρισαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην όλη εμπειρία. Χωρίς όμως όλες αυτές τις προκλήσεις δεν θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σχηματίσει αυτή την δεμένη ομάδα.
Τέλος, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που διεύρυνε τους ορίζοντές μας."
Ορέστης, team leader
"Στην διάρκεια του προγράμματος, διαδραματίστηκαν πολλά workshops, debates, συζητήσεις και παιχνίδια με κύριο θέμα το "Public Speaking", κατά τα οποία οι δύο facilitators προσπάθησαν να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολιτιστικές βραδιές και μια εξόρμηση για πεζοπορία στους πρόποδες των Καρπαθίων. Γενικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς χάρισε πλήθος γνώσεων στους συμμετέχοντες, βοήθησε στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και συνετέλεσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τον δημόσιο λόγο."
Χριστίνα
"Το πρόγραμμα αφορούσε το public speaking, συνεπώς υπήρχαν αρκετές δραστηριότητες που συλλέγαμε τα στοιχεία που πλαισιώνουν έναν καλό ομιλητή και έπειτα είτε τα παρουσιάζαμε μπροστά στους υπόλοιπους είτε προβαίναμε σε debate. Μέσω αυτών των διαδικασιών αλλά και μέσω διάφορων παιχνιδιών εξοικειωθήκαμε με τον δημόσιο λόγο και σίγουρα γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον αποκτώντας μεγαλύτερη άνεση. Τα international nights ήταν από τα αγαπημένα μου πράγματα, καθώς μαθαίναμε για την κουλτούρα των άλλων χωρών με έναν πολύ βιωματικό τρόπο, δοκιμάζαμε τα φαγητά τους και χορεύαμε τους χορούς τους. Καθότι μέναμε στην εξοχή, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και πραγματοποιήσαμε μια πεζοπορία, στην οποία προωθήθηκε η ομαδική δουλειά. Γενικότερα οι facilitators προσπάθησαν να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων και να δημιουργήσουν ένα φιλικό κλίμα. Το μόνο θέμα που υπήρχε ήταν το ιδιαίτερο κρύο κλίμα και το φαγητό το οποίο ήταν κάθε μέρα σχεδόν το ίδιο και όχι ιδιαίτερα καλό. Άλλα αυτά αποτέλεσαν αμελητέα προβλήματα και παραδόξως συνέβαλαν στο να δεθούμε περισσότερο μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις." 
Ελισάβετ
"Το ταξίδι στη Ρουμανία θα μου μείνει αξέχαστο! Αρχικά η περιπέτεια ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τα παιδιά στο αεροδρόμιο και γίναμε κατευθείαν αυτοκόλλητοι. Το ταξίδι έμοιαζε να διαρκεί αιώνες, καθώς εκτός από το αεροπλάνο μέχρι το Βουκουρέστι, έπρεπε να πάρουμε και λεωφορείο μέχρι το Arcani, οπότε ζήσαμε πολλές περιπέτειες στον δρομο, αλλα φτασαμε κουρασμένοι.
Κι εκεινη τη στιγμη ηταν που ξεκινησαν ολα! Μας συστηθηκε ο οργανισμος, μαθαμε τι θα κανουμε τις επομενες μερες, κι αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα παιδιά απο τις αλλες xωρες. Προσωπικα, οι δραστηριοτητες μου φάνηκαν απιστευτα ενδιαφερουσες, καθως προσεγγισαμε τον διαλογο απο ολες τις πλευρες του και με ολες τις μεθοδους, με την αγαπημενη μου να είναι το debate και την παρουσιαση στιγμιαιων λογων με αυτοσχεδιασμο."
Γεωργία

Βίντεο της ανταλλαγής:
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!

Σεπτεμβρίου 23, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad