Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "ECO WORLD SECOND EDITION", COSTINESTI ROMANIA

 

H ανταλλαγή νέων "Eco world second edition" πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 28 Oκτωβρίου 2021 στο Costinesti της Ρουμανίας και συμμετείχαν 50 νέοι από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Λετονία. 

Σκοπός της ανταλλαγής ήταν:
1. H ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η αμελής συμπεριφορά στη διάθεση των απορριμμάτων (waste disposal) στο περιβάλλον μέσω 3 ειδικών δραστηριοτήτων: περιβαλλοντικές δράσεις, συζητήσεις και ομαδικές συζητήσεις.
2. Η ενημέρωση των νέων για τη σημασία των καλών πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αμελής συμπεριφορά στο περιβάλλον, μέσω των ψηφιακών εκστρατειών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής.

Η Αλεξάνδρα, η Ερμιόνη, ο Πάνος, η Λίλα, ο Γιάννης, ο Νίκος, η Άννα, ο Κώστας, η Στέλλα και ο Κωνσταντίνος αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που εκπροσώπησαν την ομάδα μας και τη χώρα. 

Μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Το Eco-World Second Edition ήταν το δεύτερο πρόγραμμα που πήγα με την Dream Team και όπως και στο προηγούμενο ήταν μια μοναδική εμπειρία. Η ομάδα ήταν πολύ δεμένη και οι διοργανωτές έμπειροι και αυτό βοήθησε στο να κυλήσουν όλα ομαλά. Μέσα από συζητήσεις, παιχνίδια, και διάφορα activities ήρθαμε πιο κοντά, μάθαμε περισσότερες περιβαλλοντικές πρακτικές και γνωρίσαμε τις κουλτούρες των άλλων χωρών. Οι δυο βδομάδες ήταν υπεραρκετές για να βγούμε από το comfort zone μας, να δοκιμαστούμε σε ένα νέο περιβάλλον και να γυρίσουμε πίσω πιο πλούσιοι σε αναμνήσεις και εμπειρίες. Σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν σε προγράμματα erasmus+ μην διστάζετε, το πρώτο είναι μόνο η αρχή!"
Λίλα
"Το συγκεκριμένο Erasmus + Project ήταν μια πολύ θετική εμπειρία για μένα. Μέσα από τις δραστηριότητες που κάναμε έμαθα πολλά για το περιβάλλον και το πώς θα μειώσω την επίδρασή μου σε αυτό, όπως επίσης και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι μαζί προτείναμε λύσεις και ακούσαμε διαφορετικές απόψεις μέσα από τα debates. Βελτίωσα τις ψηφιακές μου δεξιότητες μέσα από τη δημιουργία βίντεο και έμαθα να δουλεύω σε πολυπολιτισμικές ομάδες. Επίσης, βελτίωσα τα αγγλικά μου. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και ο facilitator ήταν έμπειρος και ήξερε να κρατάει ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων και της διασκέδασης. Η διαμονή και η διατροφή ήταν αξιοπρεπείς. Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετέχω στο project!"
Γιάννης
"Με δραστηριότητες που ίσως θυμίζουν απλοϊκές καταφέραμε να λυθούμε, να ανοιχτούμε και εν τέλει να δεθούμε με ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε. Η διαφορετικότητά μας ήταν αυτό το στοιχείο που έκανε την όλη εμπειρία τόσο ενδιαφέρουσα και μοναδική. Νιώθω πολύ τυχερή που ήμουν σε μία ομάδα με εξαιρετικά παιδιά, που μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε πολύ καλά και να φέρουμε εις πέρας ό, τι μας είχε ζητηθεί.
Οι facilitators ήταν πολύ προσιτοί και συμπαθητικοί, το υλικό τους ωστόσο θα μπορούσε να είναι πιο ενημερωμένο. Νιώθω πολύ τυχερή για την co-leader της ελληνικής ομάδας. Στηρίζαμε και βοηθούσαμε η μία την άλλη και επικοινωνούσαμε εξαιρετικά χωρίς πολλές εξηγήσεις και αναλύσεις. Αυτό που μένει μετά από μια τέτοια εμπειρία είναι δεξιότητες που με ό, τι κι αν ασχοληθούμε στο μέλλον θα μας φανούν χρήσιμες. Μερικές εξ αυτών είναι η ανεκτικότητα, η αποδοχή, η υπομονή, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η δυναμική."
Αλεξάνδρα

"Μια δυνατή εμπειρία, γεμάτη πολλές δραστηριότητες κυρίως σε εσωτερικό χώρο που εστίαζαν στη συζήτηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Υπήρξαν και δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο όσο το επέτρεπε ο καιρός όπως καθαρισμός της (τεράστιας) παραλίας στο Costinesti. Ακόμα, μικρά projects που κάναμε, όπως η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, περιλάμβαναν την επαφή μας με τον εξωτερικό χώρο της περιοχής που μέναμε και αυτό μας άρεσε πολύ. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία αυτής της ανταλλαγής ήταν ότι συνεργαστήκαμε όλοι με όλους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ανταλλάξαμε ιδέες και στο τέλος είχαμε πάντα μία όμορφη συζήτηση και ένα τέλειο αποτέλεσμα. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και το πρόγραμμα ήταν γεμάτο δραστηριότητες κάθε μέρα. 
Με λίγα λόγια, ένα απίστευτο ταξίδι το οποίο με άφησε με δάκρυα χαράς, νέους φίλους και που σίγουρα θα θυμάμαι για πάντα!"
Νίκος
"Πραγματικά ήταν πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία για εμένα. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσα να κοινωνικοποιηθώ με άτομα από όλες τις χώρες και να δημιουργήσω καλές φιλίες. Οι δραστηριότητες είχαν όλες κάτι να σου δώσουν από τα energizers, τις παρουσιάσεις, τα debate. Προσωπικά, από τις δραστηριότητες θα ξεχωρίσω την περισυλλογή σκουπιδιών από την παραλία που έχει άμεση επίδραση, καθώς και της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους που ήταν κάτι πρωτόγνωρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κατά τα λοιπά οι greek team leaders ήταν εξαιρετικοί καθώς ήταν πάντα δίπλα μας και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε τυχόν δυσκολία. Επίσης οι Facilitators και oi organizers στάθηκαν σε καλό επίπεδο καθώς τηρήθηκε το πρόγραμμα και σε όλα τα sessions όλες οι ομάδες παρήγαγαν αποτέλεσμα. 

Συνολικά, ήταν μια μοναδική εμπειρία και είμαι ευγνώμων που την έζησα."

Παναγιώτης

"Η ανταλλαγή νέων στην Ρουμανία ήταν η ευκαιρία αλλά και ο τρόπος για να δώσω χρόνο στον εαυτό μου να φορτίσει τις μπαταρίες του μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ταυτόχρονα, γνώρισα άτομα από άλλες χώρες που υπό καθημερινές συνθήκες δεν θα είχα την δυνατότητα να γνωρίσω, αλλά ούτε και θα πίστευα ότι θα είχαμε τόσα κοινά ενδιαφέροντα.  Οι δραστηριότητες μέσω των οποίων γνωριστήκαμε ως ομάδα, αλλά και ανταλλάξαμε πληροφορίες για την περιβαλλοντολογική κατάσταση κάθε χώρας, βασιζόντουσαν στο nonformal education, γεγονός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς απέχει από τα ελληνικά μέσα εκπαίδευσης. 
Μερικές από τις δραστηριότητες που λάβαμε μέρος ήταν εικονικά debate, δημιουργία short film, brochure, meme και δράσεις σε εξωτερικό χώρο, καθαρισμός παραλίας. Οι δραστηριότητες ήταν δημιουργικές, συλλογικά συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης ή πρόληψης των ήδη γνωστών οικολογικών θεμάτων καθώς και αναφέρθηκαν και τα ξεχωριστά προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Όντας  μέλος ενός συνόλου με κοινό σκοπό, προσπαθούσα να προσφέρω στην ομάδα με τα μέσα που μπορώ εγώ προσωπικά να χρησιμοποιήσω καλύτερα, αλλά και να αφήνω χώρο σε άλλα μέλη να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Καλλιέργησα το αυθόρμητο, θεατρικό και δημιουργικό κομμάτι του χαρακτήρα μου. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν οι ομάδες στις δραστηριότητες αποτελούνταν από άτομα διαφορετικών χωρών, καθώς βγαίναμε όλοι από το comfort zone μας και η διαδικασία, το αποτέλεσμα ήταν πιο δημιουργικό και σφαιρικό. Οι facilitators, team leaders ήταν άψογοι!
Ό,τι πρόβλημα υπήρχε το μετέφεραν και προσπαθούσαν να το λύσουν άμεσα, επικοινωνιακοί και με διάθεση να συμμετέχουν και τα βράδια σε δραστηριότητες, εξόδους. 
Μια αξέχαστη εμπειρία, που αξίζει να την ζήσουν όλοι, όσες περισσότερες φορές μπορούν!"
Στέλλα

"Το πρόγραμμα “Eco World” ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα μετά τα απανωτά lockdowns αλλά, πάρα το αρχικό άγχος λόγω της πανδημίας και των ευθυνών ως team leader, αποδείχτηκε μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Ήταν 10 μέρες σε ένα χωριό στη Μαύρη Θάλασσα, γεμάτες με καθαρισμό της παραλίας, δημιουργία βίντεο και φυλλαδίων σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, intercultural evenings και βόλτες στην παραλία μαζί με 30 υπέροχους ανθρώπους που μπορώ πλέον να αποκαλώ φίλους μου και 2 facilitators που μας βοήθησαν σε ο, τι χρειαστήκαμε. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέες κουλτούρες και να έρθω σε επαφή με άτομα τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης, να βγω έξω από το comfort zone μου και να γεμίσω με γνώσεις που θα με κάνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να χωρέσω σε μερικές γραμμές όλα όσα αποκόμισα από το project αυτό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μου. "

Ερμιόνη, αρχηγός ομάδας

"Το Eco World - Second Edition ήταν το πρώτο μου erasmus+ project και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Οι δραστηριότητες, σε μεγάλο βαθμό, ήταν ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές και οι υπεύθυνοι βοήθησαν στο να μπει κανείς γρήγορα στο κλίμα. Η συνεργασία, τόσο με τους συμμετέχοντες, όσο και με τους υπεύθυνους ήταν άψογη. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα κατάφερα να αναπτύξω τις κοινωνικές και επικοινωνιακές μου ικανότητες αλλά και να αποκτήσω νέες γνώσεις γύρω από το θέμα καθώς όλες οι δραστηριότητες ενθάρρυναν την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. 
Συνοψίζοντας, θα πρότεινα σε όλους να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα καθώς θα αποκτήσουν νέες γνώσεις, εμπειρίες και φίλους."
Κώστας

"Eco world project! Μία καταπληκτική εμπειρία, αδύνατο να μην χαραζόταν στην καρδιά μας και αδύνατο η ομορφιά της να επισκιαζόταν από τυχόντα μικρά προβλήματα. Οι δραστηριότητες παρόλο που δεν προσέφεραν πολλές καινούριες γνώσεις επί της οικολογίας και αφηνόταν στη δική μας πρωτοβουλία και διάθεση για εύρεση γνώσεων, ήταν ευχάριστες και αδιαμφισβήτητα ανέπτυξαν μία ισχυρή αίσθηση της ομάδας, άνθιζαν τη δημιουργικότητα μας και εμένα προσωπικά μου ανέπτυξαν την ικανότητα μου να εκφράζομαι άφοβα και να συνεργάζομαι με ανοιχτή καρδιά. Ένιωσα επίσης ότι ανέπτυξα τις επικοινωνιακές μου ικανότητες και την δύναμη μου σε παρουσιάσεις υλικού. Οι διοργανωτές μας θετικοί, ευχάριστοι, κοντά μας και χωρίς να μας δίνουν αίσθηση ιεραρχίας και οι αρχηγοί της ομάδας μας υπέροχες και καλόκαρδες. Είμαι απόλυτα ευγνωμονούσα που είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος του project αυτού."
Άννα
Η απόφαση μου να συμμετέχω πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+ "Εco world second edition είναι πρωτίστως η αγάπη μου για ταξίδια στα  οποία μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζω  νέους τόπους και ανθρώπους. Επίσης με παρακίνησε και η θεματολογία του προγράμματος σχετικά με το περιβάλλον. 
Γνώρισα καταπληκτικά άτομα από 5 διαφορετικές  χώρες  με ξεχωριστούς χαρακτήρες  που βοήθησαν ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί  η εμπειρία αυτή μέσω του προγράμματος να μου μείνει αξέχαστη. Οι διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια με βοήθησαν στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών μου δεξιοτήτων και παράλληλα στην εξάσκηση  της αγγλικής  γλώσσας. Διαπίστωσα ότι αν και προερχόμασταν από διαφορετικές χώρες όλοι είχαμε έναν κοινό προβληματισμό για τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Ενδιαφέρουσες ήταν οι βραδιές κουλτούρας  με τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω λίγο από τον πολιτισμό των υπόλοιπων εθνικοτήτων που συμμετείχαν. Επίσης ανέπτυξα νέες φιλίες με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και έμαθα πολλά πράγματα για τον τόπο τους και τις συνήθειες τους. Οι μικρές μας εξορμήσεις στη γύρω περιοχή μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω την απίστευτη φύση της Ρουμανίας αλλά και αρκετά αξιοθέατα. Τα μέλη της ελληνική ομάδα αν και άγνωστα μεταξύ μας είχαμε απίστευτη χημεία και αλληλεγγύη. Αυτό πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+ ήταν μόνο η αρχή είμαι έτοιμος για το επόμενο πρόγραμμα και εύχομαι να ξανασυναντηθούμε."
Κωνσταντίνος
.

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Νοεμβρίου 09, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad