Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "COLORS OF DIVERSITY", VATRA DORNEI,ROMANIA

H ανταλλαγή νέων Εrasmus+ "Colors of Diversity" πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 15 Oκτωβρίου 2021 στο Vatra Dornei της Ρουμανίας και συμμετείχαν νέοι από τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Ο Αρσένης, ο Βάιος, ο Μιχάλης, ο Δήμος, η Ροδόκλεια, η Βαρβάρα και ο Ανδρέας αποτέλεσαν την ελληνική dreamteam και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Η συμμετοχή μου στο project colors of diversity ήταν μια πρωτόγνωρη και  μοναδική εμπειρία για εμένα.
Oι δραστηριότητες που συμμετείχαμε βοήθησαν πολύ ώστε να εμπεδώσουμε όσο καλύτερα γινότανε το θέμα και το σκοπό του project. Επίσης θεωρώ ότι στο να γίνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο  οι δραστηριότητες  και να τις ευχαριστηθούμε έπαιξε ο χώρος και οι εγκαταστάσεις που διαδραματίστηκε το project. Προσωπικά έμαθα πολλά από αυτό το project πράγματα και εμπειρίες που θα με ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή. Οι οργανωτές ήταν πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους, σαν ομάδα ήμασταν πολύ δεμένοι και λειτουργούσαν όλα πολύ καλά αλλά και η αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες ήταν επίσης απίστευτη γι' αυτό και φεύγοντας από το project δεν έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ μας και όλοι μας αποκτήσαμε πολλούς νέους και καλούς φίλους."
Aρσένης
Μπορεί να ήταν το πρώτο μου Erasmus+ πρόγραμμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ήταν πραγματικά μοναδικό. Με θέμα τη διαφορετικότητα κατάφερε να φέρει κοντά άτομα από 6 διαφορετικές χώρες και να μεταδώσει σε όλους πολλές σημαντικές πληροφορίες μέσα από ανεπίσημους τρόπους μάθησης, όπως θέατρο, debate και άλλα πολλά. Η αλληλεπίδραση με τα άτομα των υπολοίπων χωρών, αν και δύσκολη στην αρχή, κατέληξε να είναι τόσο δυνατή που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει. Σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα έπαιξαν οι facilitators μας (Adrian, Catalina) και το μέρος που διάλεξαν για να διεξαχθεί το πρόγραμμα, το οποίο βρισκόταν μέσα στη φύση και μας παρείχε κάθε άνεση. Δε θα άλλαζα τίποτα από το πρόγραμμα και ευχαριστώ την ελληνική ομάδα του DreamTeam που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω. Θα ήθελα σίγουρα να συμμετάσχω και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον."
Βάιος, αρχηγός ομάδας
"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, ξεχωριστή και διαφορετική. Αυτές τις μέρες συμμετείχαμε όλοι σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες ανέπτυξα περισσότερο τις επικοινωνιακές και τις οργανωτικές μου δεξιότητες και έμαθα να δουλεύω περισσότερο ομαδικά. Επίσης βελτιώθηκαν αρκετά και τα αγγλικά μου καθώς ήταν η κύρια γλώσσα επικοινωνίας. Μου άρεσαν πολύ όλες οι βραδιές πολιτισμού και οι άλλες βραδιές που είχαν κάτι διαφορετικό. Το μόνο πράγμα που δεν μου άρεσε λίγο ήταν το γεγονός ότι είχαμε πολλές δραστηριότητες όλη την μέρα και δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Με την ομάδα μας  είχαμε όλοι καλή συνεννόηση και τα πηγαίναμε καλά. Εξίσου καλά τα πηγαίναμε και με τα περισσότερα μέλη από τις άλλες ομάδες. Με κάποιους ίσως να μην ταιριάζαμε και να είχαμε κάποιες διαφορές ωστόσο αυτό δεν μας εμπόδισε να συνεργαστούμε στις διάφορες δραστηριότητες. Υπήρξαν στιγμές που  κάποια  κάποια άτομα είχαν έντονες διαφωνίες αλλά στο τέλος λύθηκαν όλες οι διαφορές που υπήρχαν. Οι facilitators ήταν ευχάριστοι και φιλικοί, μας καθοδηγούσαν καλά στις δραστηριότητες και έκαναν ότι μπορούσαν για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα και ανυπομονώ για το επόμενο."
Μιχάλης
"Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα colors of diversity ήταν ξεχωριστή. 
Υπήρχαν παρά πολλές δραστηριότητες και η κάθε μια σε έβαζε να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, να σκεφτείς διάφορα φιλοσοφικά πράγματα και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Ο σκοπός του project η επαφή με άλλους ανθρώπους ήταν τρομερός και ο λόγος που έβαλα συμμετοχή σε αυτό. Για μένα η επαφή με άλλους ανθρώπους και άλλες κουλτούρες σε εξελίσσει ως άνθρωπο και διευρύνει τους ορίζοντες σου. Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι θα ήθελα να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο εκτός από τις δραστηριότητες διότι για μένα το υπόλοιπο 50% τις επαφής με τα άτομα από άλλες κουλτούρες είναι όταν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις λίγο παραπάνω ιδιωτικά. Παρόλα αυτά σίγουρα άξιζε σαν project και θα ξαναπήγαινα αν είχα την ευκαιρία να το κάνω!"
Δήμος 
"Η ανταλλαγή στο Vatra Dornei είναι και θα είναι μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία ζωής την οποία ακόμα αναπολώ.
Ήταν σίγουρα μία ευκαιρία να εξασκήσω τα αγγλικά μου, να μάθω να επικοινωνώ και να εκφράζομαι πιο άμεσα και απλά αλλά και να έρθω σε επαφή με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους.
Θεωρώ πως όλα ήταν καλά οργανωμένα, από τη στιγμή που φτάσαμε στο Vatra Dornei και μέχρι τη στιγμή που φύγαμε, ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα μας ήταν πάντα σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να μην χάσουμε καμία δραστηριότητα. Κατ' επέκταση οι δραστηριότητες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες αλλά οι αγαπημένες μου ήταν όταν γράφαμε προκαταλήψεις για άλλες χώρες καθώς και όταν εξερευνούσαμε διάφορες θρησκείες.
Ο τόπος διαμονής μας ήταν πανέμορφος και σε συνδυασμό με την πεζοπορία εκτιμήσαμε όλοι μαζί την ομορφιά των τοπίων της Ρουμανίας."
Ροδόκλεια
"Η εμπειρία μου ήταν απλά υπέροχη. Η διαμονή τέλεια, το μέρος ήταν πανέμορφο γεμάτο  πράσινο, το φαγητό και οι μερίδες ικανοποιητικές. Γνώρισα πολλά άτομα, έκανα πολλούς φίλους και είδα καινούριες κουλτούρες και έθιμα  που δεν είχα ξανά συναντήσει.  Οι δραστηριότητες μου άρεσαν παρά πολύ, συζητήσαμε πολύ όμορφα θέματα όπως για ρατσισμό, διαφορετικότητα και αλλά πολλά. Ακούστηκαν πολλές όμορφες και διαφορετικές απόψεις. Με λίγα λόγια λοιπόν ήταν μια απίστευτη εμπειρία που θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω."
                                                                                                                                            Bαρβάρα
"Το Colors of Diversity ήταν για εμένα το πρώτο και ίσως το πιο αξιομνημόνευτο Erasmus+ πρόγραμμα. 
Το πρόγραμμα αφορούσε την ποικιλομορφία και την αποδοχή, και εστίασε κυρίως στη πολιτισμική και τη κοινωνική ποικιλομορφία. Οι δραστηριότητες αφορούσαν την ευαισθητοποίηση μας γύρω από στερεότυπα, καθώς και πως αυτά επιδρούν στη διαμόρφωση της ζωής μας. Οι δραστηριότητες εστίαζαν κυρίως στη δημιουργία ενός ομαδικού κλίματος συνεργασίας και δημιουργίας και αποτελούνταν από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. Αν και πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τα άτομα ήταν από όλες τις χώρες του κόσμου, κάτι που για εμένα είναι θετικό, καθώς έμαθα περισσότερα για άλλους μακρινούς πολιτισμούς, γλώσσες και θρησκείες. Θεωρώ πολύ σημαντική την βιωματική μάθηση, η οποία είναι και πιο αποτελεσματική για την αλλαγή των στάσεων μας και την ευαισθητοποίηση, από την απλή ενημέρωση και τη στείρα γνώση. 
Η οργάνωση του προγράμματος ήταν καλή και οι διοργανωτές μας βοήθησαν παρά πολύ στον προγραμματισμό του ταξιδιού μας, κάτι το οποίο φαινόταν μεγάλο για εμένα, καθώς ήταν το πρώτο μου Erasmus+ πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη φορά που ταξίδευσα στο εξωτερικό μόνος μου. Η διαμονή ήταν σε ένα πανέμορφο ορεινό σημείο της Ρουμανίας (Vatra Dornei), σε ένα γραφικό και φιλόξενο ξενοδοχείο. 
Συμπερασματικά, ήταν μια πανέμορφη εμπειρία και νιώθω πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η εμπειρία μέσω του Erasmus+." 
Ανδρέας

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Νοεμβρίου 24, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad