Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "UNIEUROPE", ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ


H ανταλλαγή νέων Εrasmus+ "UNIEUROPE" πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 19 Noεμβρίου 2021 στη Μαδρίτη της Ισπανίας και συμμετείχαν 50 νέοι από Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και Κροατία

Σκοπός αυτής της ανταλλαγής ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το ποια είναι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, οι αξίες, η ιστορία, τα λάθη και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιοκάστη, η Τζωρτζίνα, ο Νίκος, ο Νικηφόρος, η Μαριάννα και ο Φώτης αποτέλεσαν την ελληνική dreamteam και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους: 

"Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία! Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος μάθαμε πολλά πράγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίσαμε άτομα της ηλικίας μας από άλλες χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα και είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε πολλά αξιοθέατα στη Μαδρίτη, η οποία είναι πανέμορφη.

Μακάρι το πρόγραμμα να διαρκούσε λίγες μέρες ακόμη και να υπήρχαν κάποιες επιπλέον δραστηριότητες για να καταφέρουμε να δούμε ακόμα περισσότερα. Είμαι πολύ χαρούμενη που ήμουν μέρος αυτής της ανταλλαγής Erasmus+ και θα ήθελα σίγουρα να το ξανακάνω στο μέλλον!"
Ιοκάστη 
"Αναμφίβολα, η συμμετοχή μου στο KA1 UNIEUROPE είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου. Η πόλη της Μαδρίτης με σαγήνεψε. Δεν περίμενα ποτέ μια πόλη να συνδυάζει τόσο αρμονικά πολιτιστικά δρώμενα, πρόσχαρο κόσμο και λειτουργικότητα. 
Σε αυτήν την όμορφη εμπειρία έρχονται να δώσουν μια ακόμα πιο ευχάριστη εσάνς οι φίλοι που έκανα μέσα σε αυτές τις 5 μέρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Γιουκι από την Ισπανία ,που ήθελε να μαθαίνει ελληνικές βρισιές, την Κάρλα από την Κροατία που ήταν άσος στο ποδοσφαιράκι, την Μάρθα από την Ιταλία ,που ,όταν χαμογελούσε, έκλεινε σφιχτά τα μάτια της και τη Μαΐντα που ξετρελάθηκε με την ελληνική τραπ. Η ομορφιά της Μαδρίτης που έδειχνε να ανυπομονεί να μας φιλοξενήσει, καθώς και ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε ενός από τα παιδιά ήταν όλα αυτά που κατέστησαν το ταξίδι μου μια εμπειρία ζωής, που θα μείνει για πάντα λαξευμένη στην καρδιά μου."
Τζωρτζίνα
"Στο συγκεκριμένο youth exchange που πραγματοποιήθηκε στην υπέροχη πόλη της Μαδρίτης στην Ισπανία, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και στο APV (Advanced Planning Visit) αλλά και στο κανονικό πρόγραμμα ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής.
Στο APV μαζευτήκαμε όλοι οι αρχηγοί των κρατών-συμμετεχόντων (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Ελλάδα) και συζητήσαμε περί του σχεδιασμού του προγράμματος, τις δραστηριότητες που θα γίνουν και πώς αυτές θα αντικατοπτρίζουν το κυρίως θέμα του προγράμματος: Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με όλους τους συμμετέχοντες αλλά και να γνωρίσω πέντε υπέροχα άτομα την Μαριάννα, την Τζίνα, την Ιοκάστη, τον Νικηφόρο και τον Φώτη.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που περάσαμε λόγω της πανδημίας καταφέραμε με όλα τα μέτρα προστασίας να βγάλουμε εις πέρας όλες τις δραστηριότητες και να μάθουμε μέσα από αυτές όχι μόνο νέες και χρήσιμες γνώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να γνωρίσουμε την πόλη της Μαδρίτης από μία οπτική γωνία που κανένας απλός ταξιδιώτης δεν μπορεί να δει!"
Νίκος, αρχηγός ομάδας
"Η ανταλλαγή αυτή για εμένα είναι η πρώτη που συμμετείχα και με ενθάρρυνε, ώστε να δηλώσω συμμετοχή και σε άλλα προγράμματα Erasmus+. 
Μπορεί οι δραστηριότητες να ήταν λίγο μικρές σε διάρκεια ήταν αρκετές όμως ώστε να γνωριστούμε καλύτερα με όλα τα παιδιά και να αναπτύξουμε σχέσεις μεταξύ μας. Ταυτόχρονα μάθαμε πάρα πολλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πόσο άλλαξε τις ζωές όλων των πολιτών αυτής και πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή της σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα από την συζήτηση, μάθαμε ότι οι περισσότεροι λαοί έχουμε παρόμοια προβλήματα, τα οποία ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν πως κάθε βράδυ δοκιμάζαμε γεύσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης κάτι που βοηθούσε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τις άλλες χώρες αλλά είχε και εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σαν τελικό συμπέρασμα το κλίμα ήταν εξαιρετικό και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να αδράξουν την ευκαιρία και συμμετάσχουν σε μία παρόμοια ανταλλαγή. Ευχαριστώ πολύ την Dream Team για την ευκαιρία αυτή."
Νικηφόρος
"Το πρόγραμμα στη Μαδρίτη ήταν το πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο οποίο είχα τη χαρά να συμμετάσχω και ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!
Στο πρόγραμμα αυτό, ενίσχυσα τις γνώσεις μου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έμαθα καινούργια πράγματα για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Γνώρισα τη Μαδρίτη, μια πραγματικά πανέμορφη πόλη με ιδιαίτερους χαρακτήρες ανθρώπων, πανέμορφη αρχιτεκτονική και τέχνη, γενικότερα. Αλλά, το πιο σημαντικό για μένα, σε αυτό το ταξίδι, ήταν ότι γνώρισα τόσους υπέροχους ανθρώπους!!! Ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, εθνικότητες, θρησκείες, ιδεολογίες...
Αυτή η εμπειρία είχε να μου δώσει πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσα να έχω φανταστεί και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να τη ζήσω!"
Μαριάννα

"Επιστρέφοντας από την Μαδρίτη, οφείλω να ομολογήσω πως η συνολική εμπειρία αυτής της ανταλλαγής μου αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. 
Η διοργανώτρια ομάδα είχε θετική ενέργεια και φαινομενικά μια γλυκιά και όμορφη πρόθεση. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώθηκε ποτέ στον πυρήνα του προγράμματος- τις δραστηριότητες. Θεωρώ πως ήταν πολύ απλές, πολύ σύντομες, χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα και χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Μου έδιναν την αίσθηση πως γίνονται σύντομα και με διεκπεραίωση με σκοπό να γεμίσουμε τον απαιτούμενο χρόνο. Η Μαδρίτη είναι πανέμορφη πόλη και ειμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να την ανακαλύψω. Δυστυχώς δεν μας βοήθησε το πρόγραμμα να φτιάξουμε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα, αλλά κατά πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν γνωριμίες και συνδέσεις. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να έρθω κοντά με την ομάδα της Γαλλίας. Κλείνοντας λοιπόν θα έβαζα ένα θετικό πρόσημο στην συνολική εμπειρία. Αν μπορούσα να ξανακάνω την ανταλλαγή, θα είχα ανάγκη μεγαλύτερη έμφαση στο περιεχόμενο της ανταλλαγής και την ενδυνάμωση της ομάδας όλων των ατόμων. Ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία και ελπίζω ολο και πιο πολλοί νέοι να έχουν αντίστοιχες ευκαιρίες."
Φώτης

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Νοεμβρίου 29, 2021 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad