Η EΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ Erasmus+ "iCare" ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η ομάδα μας συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "iCARE" που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία από τις 5 έως τις 15 Μαΐου 2023.
Οι συμμετέχοντες που βρέθηκαν εκεί μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το πρόγραμμα iCare στη Ρουμανία ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μας άφησε αξέχαστες αναμνήσεις. Μέσα από τις δραστηριότητες αποκομίσαμε γνώσεις σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες. Ήρθαμε σε επαφή με τις παραδόσεις, τους χορούς και τα φαγητά της κάθε χώρας. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα από τους facilitators Adrian, Nico και George  οι οποίοι μας καθοδηγούσαν και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο project ήταν οι δραστηριότητες και η τοποθεσία του προγράμματος , ωστόσο θα ήθελα να είχε διαρκέσει περισσότερο."
Σοφία

"Το συγκεκριμένο project που διοργανώθηκε στη Ρουμανία, την περίοδο 5 - 15 Μαΐου, 2023, ήταν πραγματικά μία μοναδική, ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Αρχικά, να τονίσω πως υπήρξε η απαραίτητη οργάνωση και ο κατάλληλος προγραμματισμός από τους διοργανωτές του προγράμματος σε όλα τα επίπεδα και κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.
Επίσης, οι καθημερινές δραστηριότητες (εσωτερικές και εξωτερικές) ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές διότι με βοήθησαν τόσο στην κατανόηση των σκοπών του προγράμματος όσο και στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με τα υπόλοιπα μέλη. Σίγουρα, το επίπεδο των αγγλικών μου αναβαθμίστηκε κατά πολύ. Ακόμη, σημαντικά ήταν τα cu ltural nights, καθώς κατανόησα περισσότερο τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε χώρας όπως, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και τη νοοτροπία των εκάστοτε πολιτών. Όσον αφορά την διαμονή και το φαγητό ήταν όλα υπέροχα. Μα πάνω απ΄ όλα υπήρξε  εξ΄ αρχής από όλους μας θετική διάθεση και όρεξη για μία σωστή συνεργασία και αξεπέραστη δημιουργικότητα!!!"
Iωάννα
"Το ταξίδι μας στη Ρουμανία και η συνολική εμπειρία του  Erasmus+ μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και σίγουρα με γέμισαν με γνώσεις, νέες εμπειρίες και όρεξη για μια μελλοντική μου συμμετοχή  σε κάτι αντίστοιχο. Η επιλογή της τοποθεσίας στην οποία διεξήχθη το πρόγραμμα  ήταν εξαιρετική, μας έφερε σε επαφή με τη φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η διαμονή μας και η διατροφή που μας παρείχε το κατάλυμα επίσης πολύ ικανοποιητική. Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα, αν και ήταν η πρώτη μου συμμετοχή, θεωρώ πως ήταν αρκετά οργανωμένο με δραστηριότητες που σίγουρα δεν μας περνούσαν αδιάφορες. Μάθαμε πολλά και ταυτόχρονα περάσαμε καλά. Η διάθεση άλλωστε όλων ήταν πολύ θετική, δεν υπήρξαν εντάσεις και αρνητικό κλίμα. Όλοι ήταν πολλοί φιλικοί και ανοιχτοί στο να γνωρίσουν αλλά άτομα και πιστεύω ότι ο στόχος της αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης με άτομα από άλλες χώρες επιτεύχθηκε. Σίγουρα το γεγονός πως μας δόθηκε η ευκαιρία να φύγουμε από το κατάλυμα, να γνωρίσουμε τη γύρω περιοχή και να πάμε και για ορειβασία ήταν κάτι που πρόσθεσε πολύ στο πρόγραμμα. Όμως και οι εσωτερικές δραστηριότητες εμένα προσωπικά μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και με έκαναν να ξεπεράσω αρκετές δυσκολίες μου, όπως το να μιλάω μπροστά σε κόσμο χωρίς ντροπή. "
Στέλλα
"Και κάπως έτσι αυτή η μοναδική εμπειρία έφτασε στο τέλος της, με ένα πλήθος συναισθημάτων να με κατακλύζει ..με στιγμές χαραγμένες στην μνήμη μου για πάντα!! Ήταν το πρώτο πρόγραμμα Erasmus+ που συμμετείχα και μπορώ σίγουρα να πω ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου δίδαξε να αφήνω πίσω μου τα στερεότυπα κι να «αγκαλιάζω» αληθινά τους ανθρώπους που έχω απέναντι μου. Μέσα από το πρόγραμμα κατάφερα να εξασκήσω τα αγγλικά μου, να κατανοήσω και να ασχοληθώ ουσιαστικά με την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών. Ενώ παράλληλα, μέσω των δραστηριοτήτων ασχοληθήκαμε με έθιμα και παραδόσεις της κάθε χώρας και πιο διεξοδικά της ρουμανικής κουλτούρας κάνοντας χειροτεχνίες και μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς. 
Η Ρουμανία είναι μια χώρα πολύ όμορφη και τόσο διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα , μου άρεσε που κατάφερα να επισκεφτώ τόσα μέρη. Όσο για τους νέους μου φίλους , έχω να πω ότι όλοι τους είναι μοναδικοί άνθρωποι και εύχομαι να τους ξανά δω!"
Φαίη
"Το πρόγραμμα μου προσέφερε εμπειρίες που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Μέσα από το πρόγραμμα ήρθαμε σε επαφή με 42 διαφορετικά άτομα, μοιραστήκαμε το παρελθόν μας, ζήσαμε ένα αξέχαστο παρόν και δημιουργήσαμε δεσμούς με μέλλον. 
Το διαφορετικό πολιτιστικό background της εκάστοτε χώρας έδωσε φως και χρώμα στο πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες στα πλαισια του προγράμματος με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά ενθάρρυναν την ανάδειξη της διαφορετικότητας του κάθε συμμετέχοντα τόσο ομαδικά ως χώρα όσο και ατομικά. Μέσα από τα workshop, τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες απέκτησα γνώσεις και ένα καινουριο perspective και τρόπο σκέψης και αντίληψης. Αμβλύθηκαν τα στερεότυπα και αναδείχθηκε η ποικιλομορφία μέρα και νυχτα. Ειδικά την νυχτα κάθε χωρα θα είχε την δική της πολιτιστικη βραδιά. 
Διαφορετικά είδη φαγητού, ποτού, μουσικής και χορού υπήρχαν σε μια μίξη μέχρι πρωίας. Παράλληλα ο ελευθερος χρόνος που υπήρχε αξιοποιήθηκε με σκοπό να εξερευνήσουμε την πανέμορφη πόλη του Vatra Dornei της Ρουμανίας. Απίστευτη πράσινη ομορφιά. Την συναντούσες παντού σε συνδυασμό με φολκλόρ στοιχεία τα οποία τα συναντούσες σε κάθε σου βήμα. Πράγμα που με έκανε προσωπικά να την αγαπήσω λίγο παραπάνω σαν πόλη. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία Erasmus plus που πραγματικά με διαμόρφωσε και με καθόρισε ως άνθρωπο και αδιαμφισβήτητα θα ήθελα να επαναλάβω!"
Ηλίας

"Επιχειρώ να γράψω και ήδη με συνεπαίρνει μία γλυκειά νοσταλγία. Ευελπιστώ μόνο να μην κλάψω! Δεν υπόσχομαι όμως τίποτα... Είναι απρόβλεπτο άλλωστε το Erasmus.
Θα το ζήσεις και θα με καταλάβεις... Η πρώτη μου λοιπόν επαφή με το Erasmus + θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου. Αποτέλεσε μία εμπειρία ζωής που υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα ξανά επαναλάβω. Πραγματικά με σημάδεψε, με καθόρισε και με διαμόρφωσε ως προσωπικότητα. Έμαθα πολλά με τον πιο όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Μαθαίνεις ουσιαστικά όταν κάτι το κάνεις από καρδιάς. Κάθε στιγμή εκεί ήταν πολύτιμη. Την καρδιά μου την έκλεψε η Ρουμανία με την μοναδική της φύση, την οποία είχα την τύχη να την απολαύσω για 14 μέρες καθώς το ταξίδι μου ήταν οδικώς. 
Η οικογένεια μου αποτελείται από 42 άτομα. Ιδιαίτερα ξεχωριστά τόσο πολιτιστικά όσο και σαν προσωπικότητες. Καταφέραμε λοιπόν μέσα από τα workshop, τα παιχνίδια, τις δραστηριότητες και τις εκδρομές στα πλαίσια του θέματος "Πολιτιστική Κληρονομιά" να αποκτήσουμε γνώσεις, δεξιότητες, να εξασκήσουμε αλλά και αποκτήσουμε ταλέντα και μία νέα οπτική στην σκέψη και στην αντίληψη. Καταφέραμε να καταρρίψουμε τα στερεότυπα. Ενώσαμε την διαφορετικότητα μας την αναμείξαμε και την αναδείξαμε. Μέρα και νύχτα.
Ειδικότερα την νύχτα. Την νύχτα την συναντούσες την διαφορετικότητα στα φαγητά, στα ποτά, στην μουσική και στους χορούς. Τα πάρτυ της κάθε πολιτιστικής βραδιάς κρατούσαν μέχρι πρωίας και συνοδευόταν με πολύ γέλιο, συζητήσεις και με καυτά κουτσομπολιά, τα οποία δεν σταματούσαν να διαδέχονται το ένα το άλλο. 
Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τον καθένα ξεχωριστά για αυτήν την εμπειρία. Θα μου μένει αξέχαστη όπως και εσείς!
Αγγελική
"Ήμουν πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω οδικώς στην Ρουμανία σχεδόν 1.600χλμ και να την διασχίσω. Από την αρχή του ταξιδιού κατάλαβα ότι θα ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Μπορεί να ήταν πολλές οι ώρες της διαδρομής αλλά πιστέψτε με, πέρασαν τόσο γρήγορα χάρη στις ομορφιές που βλέπαμε μέσα από τζάμι. Το πρόγραμμα iCare2 ενίσχυσε την ενσυναίσθηση μας και όχι μόνο, προς τον συνάνθρωπο, την φύση, και τις κουλτούρες όλων των λαών. Κάθε μέρα του προγράμματος και μοναδική, με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μετά το γεμάτο πρωινό αρχίζαμε την προθέρμανση με energizer παιχνίδια, κινηματογραφικές δράσεις και επιτελέσεις και καταλήγαμε στα cultural nights δοκιμάζοντας μοναδικές γεύσεις από κάθε φιλοξενούμενη χώρα, καταρρίπτοντας παράλληλα τα κλισέ στερεότυπα της. Θυμάμαι για την ελληνική βραδιά να φτιάχνω όλο το απόγευμα λουκουμάδες για να μοιραστούμε μέσω αυτών τις παιδικές αναμνήσεις μας. 
Μοναδική εμπειρία η επαφή με την φύση. Ήρθαμε σε επαφή με την φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας, τα δάση, τα ποτάμια και τις πεδιάδες της. Κάναμε ορειβασία στα χιονισμένα Καρπάθια Όρη ακολουθώντας ίχνη αρκούδας και λύκου.. Συμμετείχαμε επίσης σε παραδοσιακό εργαστήριο σχεδιασμού πασχαλιάτικων αυγών με χρώματα, κερί και χαρακτική ξύλου και μάθαμε παραδοσιακούς ρουμάνικους χορούς. Νέες φιλίες που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων που γνώρισα αυτά τα παιδιά από τις τόσες χώρες, και είμαστε πλέον μέρος στις ζωές των άλλων. Σας ευχαριστούμε Dream Team, Asociația DGT και Erasmus+ για την χρηματοδότηση και την οργάνωση.
Noroc!"
Αποστολία
.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένη/ος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Μαΐου 30, 2023 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad