Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Combating Media Illiteracy: Wouth Worker's Guide"

Image may contain: text
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Combating Media Illiteracy: Youth Worker's Guide" πραγματοποιήθηκε από 30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου, 2019 στην Εσθονία και συμμετείχαν 29 youth workers από 9 διαφορετικές χώρες: Εσθονία, Αρμενία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ισπανία και Γεωργία.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η εξάπλωση του Media Literacy σε νέους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ώστε να αυξήσουν την συμμετοχή τους και την ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών (ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα). Το πρόγραμμα τους 'εξόπλισε' με πρακτικές ικανότητες, μαθαίνοντάς τους πως να ενεργούν ως παράγοντες πολλαπλασιασμού του Media Literacy στην κοινωνία καθώς και στην ενσωμάτωση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας μέσω τεχνικών μη τυπικής εκπαίδευσης. 

Η Ειρήνη, ο Δημήτρης και η Αθηνά αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το πρόγραμμα ως προς την οργάνωση ήταν πολύ καλά δομημένο. Στο τέλος κάθε μέρας υπήρχαν τα reflection groups, τα οποία μας επέτρεπαν να πουν τη γνώμη μας σχετικά με τις δραστηριότητες και να εξετάσουμε αν κάτι ήταν θετικό ή αρνητικό στη μέρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι καταπληκτικές εκπαιδεύτριές μας ήταν συνεχώς μαζί μας, στα διαλείμματα, στις εξόδους, έλαβαν υπόψιν τους όλα τα σχόλια για ανατροφοδότηση και προσαρμογή στη δυναμική της ομάδας.
Σχετικά με τις δραστηριότητες θα έλεγα ότι υπήρχε ποικιλία πέραν δύο ημερών όπου ο καιρός δε μας επέτρεψε να έχουμε πολλές δραστηριότητες βιωματικές σε εξωτερικό χώρο. 
Αναμφίβολα το πρόγραμμα με οδήγησε στην απόκτηση νέων ικανοτήτων/ δεξιοτήτων, έμαθα να χειρίζομαι πολύ καλά τα μέσα και να λαμβάνω υπόψιν μου πράγματα που μέχρι τώρα δε γνώριζα. Η αλληλεπίδρασή μου με τις άλλες χώρες ήταν εξαιρετική, πήρα και έδωσα πολλά πράγματα. Έκανα φίλους τους οποίους είμαι σίγουρη πως θα ξαναδώ στο μέλλον.  
Η διαμονή και ο χώρος γενικά ήταν απίστευτος. Λάτρεψα το πόσες δραστηριότητες μπορούσαμε να κάνουμε, από ποδήλατο, πεζοπορία στο δάσος, φρισμπι, μπασκετ, σκοποβολή, μπάνιο στη λίμνη.
Δεν έχω πάρα μόνο θετικά πράγματα να πω για το συγκεκριμένο πρόγραμμα."
Ειρήνη
Image may contain: one or more people, people standing, tree, sky, outdoor and nature
Image may contain: one or more people, sky, mountain, outdoor, nature and water
"Οι δραστηριότητες ήταν αρκετά καλά οργανωμένες και υπήρχε προσπάθεια από πλευράς εκπαιδευτών να λάβουν υπόψη τις επιθυμίες και τις κλίσεις των συμμετεχόντων. Υπήρχε καλή ποικιλία προσεγγίσεων στο θέμα του σεμιναρίου αν και δεν υπήρχε εις βάθος ανάλυση των θιγόμενων θεμάτων. Και οι τρεις εκπαιδευτές ήταν πολύ καλές και φιλικές. Υπήρχε η αναγκαία αυστηρότητα στην τήρηση του προγράμματος και στις παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων το κλίμα ήταν εξαιρετικά φιλικό και ενθαρρυνόταν ο διάλογος. Μόνο αρνητικό που μπορώ να αναφέρω είναι η περιορισμένη γνώση των επιμορφωτών στο υπό διαπραγμάτευση θέμα, γεγονός που έκανε κάποιες φορές τους συμμετέχοντες (από μεταξύ μας κουβέντες) να θεωρούν ότι δε μαθαίνουν κάτι καινούριο.
Χρησιμοποιήθηκαν πολλά εργαλεία άτυπης μάθησης τα οποία θα βοηθούσαν όποιον ήθελε να σχεδιάσει καινούριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά στον Ψηφιακό Γραμματισμό που ήταν το θέμα του σεμιναρίου, οι διδαχθείσες δεξιότητες ήταν πολύ βασικές και για μένα όχι καινούριες.
Δημήτρης
Image may contain: one or more people, people sitting, tree, grass, child, table, outdoor and nature
Image may contain: 4 people, including Azganush Mnatsakanyan, people smiling, people sitting and outdoor
"Λένε πως η πρώτη φορά είναι πάντα η καλύτερη! Ε και ξέρετε τι; Έχουν δίκιο! Πρώτη φορά στην Εσθονία και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει και επόμενη! 
Δεν έχουν άδικο να την αποκαλούν η πόλη του παραμυθιού, αφού σε κάθε στενό της σε μαγεύει! Το ίδιο όμως ισχύει και για την Ελβα, όπου περάσαμε  φανταστικά όλες τις ημέρες του προγράμματος! Το τοπίο γαλήνιο κάθε πρωί, αφού προσέφερε σε όλους μας ηρεμία! Η ηρεμία όμως δεν κρατούσε και πολύ, αφού γέλια, φωνές, παιχνίδι διέκοπταν κάθε ήχο της φύσης! Το πρόγραμμα ήταν αρκετά ενδιαφέρον, με την Μαριλις, την Εμμα και την Νους να το κάνουν ακόμα πιο πολύ! Είναι υπέροχο το πόσα πολλά μπορείς να μάθεις από τους ανθρώπους και το ποσό πολύ μπορεί να σου λείψουν από τις πρώτες ώρες του αποχωρισμού."
Αθηνά 
Image may contain: 14 people, including Azganush Mnatsakanyan and Mariliis Maremäe, people smiling, people sitting, tree, shoes, outdoor and nature

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!



Ιουλίου 16, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad