Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ “Europe says no to hate speech”

Η ανταλλαγή νέων "Europe says NO to hate speech" πραγματοποιήθηκε από 4-14 Ιουλίου, 2019 στο Bodo Smart Camp στη Ρουμανία και συμμετείχαν 42 νέοι από 7 διαφορετικές χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία.

O Aνδρέας, ο Βασίλης, η Ιωάννα, η Ιωάννα Μπ., ο Πασχάλης και η Μαρκελίνα αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Hey, I am Andreas and I just got back from Romania. Me and five more people from Greece took place in the “Europe says no to hate speech” project, held in Bodo, Romania. The main goal of the project was to learn about human rights and hate speech. During the project, we met people from Romania, Italy, Poland, Lithuania, Latvia and Slovakia. It was really interesting how despite our cultural differences we managed to find a way to work, create, and have a good time together. Many of the activities we had helped us being more communicative and getting out of our comfort zone. We learned about other countries, their culture and we tasted their traditional foods and drinks. I had the chance to get to know some really incredible people and make friends whom I will definitely keep in touch in the future. I am very thankful for all the great memories and the experience I gained during my time in Romania! Being part of the Erasmus family is something you cannot describe with words you just have to feel it. So do not hesitate and apply for those projects. 
Special thanks to the organization, which sent us ‘’DreamTeam’’ and the organization that hosted us ‘’Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului’’.
Ανδρεας
Image may contain: 6 people, people smiling, shoes and outdoor
"Ακόμα θυμάμαι  το συναίσθημα του αναπάντεχου που μου άφησε το μήνυμα αυτό όταν μου ανακοινώθηκε πως επιλέχθηκα να συμμετάσχω στην ανταλλαγή. Έχοντας γυρίσει τώρα είμαι σίγουρος Η εμπειρία αυτή στην Ρουμανία μέσω του Erasmus+ στο πρόγραμμα ‘’No Hate Speech” στο Bodo, της Τιμισοάρας ήταν πραγματικά μοναδική. Οι ποικίλες δραστηριότητες πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ρητορική μίσους, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, τα workshops, οι συζητήσεις και τα παιχνίδια ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και διαδραστικά. Θύμιζαν ένα σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι κανονικά. Με παιδεία και ανθρωπιά. Οι facilitators ήταν αρκετά έμπειροι και σε βοηθούσαν να κατανοήσεις πραγματικά το νόημα και να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα από κάθε κομμάτι. Η διατροφή μας αξίζει έπαινο καθώς έχοντας συμμετάσχει και σε άλλα προγράμματα μπορώ να πω πως ήταν πραγματικά ανοιχτοί και με θέληση να μας ακούσουν και να καλύψουν την κάθε μας ανάγκη.  Το αποκορύφωμα ήταν η ομάδα καθώς δέσαμε αρκετά και ήμασταν ανοιχτοί μεταξύ μας και αυτό βοήθησε στο να έχουμε ουσιαστικότερες αλληλεπιδράσεις και να μάθουμε περισσότερα για τις υπόλοιπες  χώρες. Μια πετυχημένη προσπάθεια γεφύρωσης της Ευρώπης μπορώ να πω. Αισθάνομαι πως μπορώ να καταλάβω καλύτερα το concept του hate speech, immigrants, asylum seekers, discrimination, hate crime και ανθρώπινα δικαιώματα. Μα το πιο σημαντικό,  έχουν διαλυθεί δεκάδες στερεότυπα για τις χώρες τις οποίες συμμετείχαν στο προτζεκτ.
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ευκαιρία."
Βασίλης 
No photo description available.
"Το Erasmus + project Europe says No to hate speech! ήταν σίγουρα κάτι το αξέχαστο για 'μένα. Πρώτα από όλα γιατί συνδύαζε χαλαρή ατμόσφαιρα και θετική διάθεση με δραστηριότητες γύρω από τη μη επίσημη μάθηση και συζήτηση γύρω από το hate speech. Επίσης, θεωρώ αυτήν την εμπειρία ξεχωριστή γιατί οι διοργανωτές πραγματικά φρόντισαν για εμάς και μας παρείχαν οτιδήποτε χρειαζόμασταν, οι δυο εκδρομές που πήγαμε στην Τιμισοάρα και στο κάστρο μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ρουμάνικη ιστορία και κουλτούρα, ενώ η επικοινωνία και με τους διοργανωτές και με τις άλλες ομάδες ήταν άριστη."
Ιωάννα
Image may contain: 2 people, people sitting, shoes, basketball court and indoor
"Το πρόγραμμα ανταλλαγής ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μένα από πολλές όψεις. Οι δραστηριότητες ήταν εκπαιδευτικές, έβαζαν τον καθένα σε κριτική σκέψη και παράλληλα έδιναν οπτικές που δεν είχαμε ξαναδεί, κατανοώντας βαθιά το φαινόμενο του hate speech. 
Σαν πρόγραμμα ήταν εξαιρετικό καθώς είχαμε πολύ χρόνο για δραστηριότητες αλλά ταυτόχρονα και για επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πολύτιμο χρόνο στον οποίο γνωρίζεις διαφορετικά άτομα, κουλτούρες και φτιάχνοντας φιλίες που ξεπερνάνε τον συνηθισμένο μας κύκλο, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας.
Τέλος, οι διοργανωτές ήταν άριστοι καθώς μας παρείχαν οτιδήποτε χρειαζόμασταν, μας έκαναν να νιώθουμε και να δρούμε σαν να χτίζουμε εμείς τις δραστηριότητές και να έχουμε ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα με την καθοδήγησή τους. Παράλληλα ήταν κοντά μας ταυτόχρονα ως συντονιστές μας αλλά και ως συμμετέχοντες μαζί με εμάς. 
Ευχαριστούμε για όλα"
Ιωάννα Μπ.
Image may contain: 1 person, sky
"Αρχικά, μπορώ να πω πως το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσωπική προσδοκία καθώς, όχι μόνο πέρασα όμορφα γνωρίζοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους αλλά και έμαθα κάποια πράγματα που θεωρώ εγώ σημαντικά μέσα από εμπειρίες και συζητήσεις. Δεν είχα κανένα παράπονο από την διαμονή ούτε και από την διατροφή. Οι διοργανωτές ήταν όλοι πολύ κομπλέ και πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει. Ιδιαίτερα ο Victor (facilitator) που παρουσίαζε το πρόγραμμα ήταν ένα από τα πιο κουλ άτομα που έχω γνωρίσει.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!" 
Πασχάλης

"Η ενημέρωση κι η εμπειρία που απέκτησα μέσω του προγράμματος «Europe daisy no to hate speech» ήταν μοναδική. Αρχικά, μέσω των δραστηριοτήτων που υποβληθήκαμε, κληθήκαμε να γίνουμε τόσο ο θύτης αλλά και το θύμα, στις περιστάσεις εκφοβισμού, το οποίο αποτελεσματικά οδήγησε σε βιωματική μάθηση. Επιπλέον, αρκετά χρήσιμο θεωρώ ότι ήταν  η συζήτηση κι ο διάλογος που κάναμε όλοι οι συμμετέχοντες μαζί μετά το τέλος των δραστηριοτήτων και ο οργανωτής-συντονιστής μας έδινε περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία περί των θεμάτων. Ένα ακόμη σημαντικό μέρος του προγράμματος, ήταν η συναναστροφή κι η αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα άτομα, καθώς μας έφερε πιο κοντά και μας έμαθα να συνεργαζόμαστε παρ' όλη την διαφορετικότητα των χαρακτήρων. Τέλος, όσον αφορά τον οργανισμό και τους οργανωτές ήταν φιλικοί, πρόσχαροι και μας παρείχαν μια άριστη φιλοξενία.
Μαρκελίνα
Image may contain: 3 people, people smiling, sky, tree, outdoor and nature
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Ιουλίου 29, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad