Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “Participation in Power", Bodo, Timisoara, ROMANIA

Image may contain: text
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Participation Is Power" πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, 2019 στο Bodo village της Ρουμανίας, συμμετείχαν 27 youth workers από 7 διαφορετικές χώρες: Ρουμανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία και Τουρκία και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναπτυχθεί η ικανότητα των εργαζομένων με τη νεολαία (youth workers) να ενθαρρύνουν τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες που θα συμμετέχουν στο διαρθρωμένο διάλογο και τη χάραξη πολιτικής.  

Η Εύη, ο Άγγελος, η Μαρίνα και ο Γιάννης αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Όταν επιλέχθηκα να είμαι μέλος της ελληνικής αποστολής της DreamTeam στο training course 'Participaton is Power'' στο χωριό Bodo της Ρουμανίας δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Κι αυτό έκανε το ταξίδι μου ακόμη πιο μαγικό. Αρχικά, γνώρισα 3 υπέροχα άτομα που ταξιδέψαμε παρέα για αυτό το άγνωστο για εμάς -και όπως διαπιστώσαμε αργότερα και για πολλούς Ρουμάνους- χωριό.. ήταν τα παιδιά που κάναμε την <<Ονειρική Ομάδα>>, τα παιδιά που μοιραστήκαμε απίστευτες στιγμές γέλιου, συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και χαλάρωσης.  Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, είναι πως από την πρώτη μου στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο μέρος, ένιωσα μια ζεστασιά από τους διοργανωτές, δεν μας άφησαν στιγμή παραπονεμένους! Η καλύτερη στιγμή του προγράμματος; χμ, θα έλεγα πως ήταν εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα που διοργανώσαμε εκδήλωση για τα λίγα ντόπια παιδιά του χωριού και μεταμορφώσαμε το μέρος σε έναν τόπο γεμάτο μπαλόνια, παιχνίδια, μουσικές και γέλια παιδιών, που αν και δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα με εμάς, καταφέραμε να συνεννοηθούμε μαζί τους και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση για κάποιο πρόγραμμα στο χωριό Bodo και είσαι ένα άτομο που του αρέσει να βρίσκεται σε ήρεμα μέρη, στη φύση , μακριά από τη βαβούρα της καθημερινότητας,  τότε οπλίσου με αντικουνουπικό και ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ. Δε  θα το μετανιώσεις. 
(Υ.Γ: must για εμένα οι άπειρες μεσημεριανές ώρες στην αιώρα του κήπου!)" 

Εύη
Image may contain: 14 people, people smiling, shoes and outdoor
"Σχετικά με το training course που πραγματοποιήθηκε στο Bodo από τις 24/6/2019 μέχρι τις 2/7/2019 έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τους trainers, όπως τον Andre και τον Victor αλλά και τους διοργανωτές , όπως τον Robert που είχε την καλή διάθεση να μας πάει οδηγώντας στην γειτονική πόλη Lugoz που ήταν η πισίνα. Βρήκα ενδιαφέρον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως κάποιες συζητήσεις που έγιναν πάνω στο τρίπτυχο Active citizenship – Policy making – Structured dialogue, συζητήσεις που έγιναν πάνω σε πολιτικά θέματα και βεβαίως το περιβόητο mission impossible ,όπου έπρεπε να ζωγραφίσουμε έναν χάρτη της Ευρώπης και να σημειώσουμε από πού είμαστε ο καθένας , να γράψουμε στην γλώσσα μας τις λέξεις “hi” και “you are amazing”, να φτιάξουμε ένα logo , να ετοιμάσουμε ένα τραγούδι και μια χορογραφία κτλ. Μου άρεσαν επίσης πολύ τα energizers και όλα τα motivation games που ήταν συμμετοχικά, όπως το lie detector, όπου έπρεπε να γράψουμε 2 πράγματα που μας αφορούν και ένα ψέμα σε μια γραβάτα και έπρεπε οι υπόλοιποι να βρουν ποιο είναι το ψέμα. Σχετικά με τις εγκαταστάσεις δυστυχώς το νερό είχε έντονη δυσωδία. Θετική βρίσκω την διοργάνωση του event που πραγματοποιήσαμε σε τοπικό επίπεδο για τα παιδιά της περιοχής , όπου τους φτιάξαμε μαγικά μπαλόνια , παίξαμε μουσικές καρέκλες, καυτή πατάτα , μήλα , ζωγραφίσαμε κτλ."
Άγγελος 
Image may contain: 6 people, people sitting, table and outdoor
"Το Bodo είναι ένα πολύ μικρό χωριουδάκι στη Ρουμανία, κοντά στην Timisoara. Είχα την ευκαιρία να περάσω 9 μέρες εκεί στα πλαίσια του προγράμματος  "Participation is Power".
Στα θετικά συγκαταλέγω την ευγένεια κ εξυπηρετικότητα των διοργανωτών και την χαρά του να γνωρίσω τόσο αξιόλογα άτομα από όλο τον κόσμο (Ινδία, Μογγολία).
Στα αρνητικά τώρα, οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, η έλλειψη air condition ακόμη και στην αίθουσα εργασίας και ο εγκλεισμός τόσες μέρες σε ένα camp. 
Σε σχέση με τα sessions , ορισμένα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Τα περισσότερα ωστόσο αρκετά ερασιτεχνικά κ γενικά επικρατούσε μεγάλη χαλαρότητα."
Μαρίνα
Image may contain: 22 people, people smiling, indoor
"Ήταν πολύ ωραία εμπειρία το ότι βρεθήκαμε σε ένα μικρό χωρίο της Ρουμανίας, κάναμε μια εκδήλωση και προσκαλέσαμε τους κατοίκους να συμμετάσχουν με τα παιδιά τους. Αρχικά μάθαμε κάποιες πληροφορίες όσον άφορα την συμμετοχή στα κοινά που είναι ένα από τα ποιο σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία. Γενικά μάθαμε ότι με την συμμετοχή κάνεις νέες παρέες και είσαι πιο ενεργό άτομο. Επίσης, έκανα καινούργιους φίλους, δεν είχαμε πολλές επιλογές και η διασκέδαση μας ήταν να παίζουμε παιχνίδια που μας έφεραν πιο κοντά. Ακόμη, οι διοργανωτές μας βοηθούσαν να βρούμε ότι μας χρειαζόταν για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται σε αυτό το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα,επισκεφτήκαμε την Τιμισοάρα η οποία ήταν πολύ όμορφη πόλη.
Με το τέλος του προγράμματος και την επιστροφή στην Ελλάδα μόνο καλές αναμνήσεις μου έχουν μείνει και ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια."
Γιάννης

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!


Ιουλίου 05, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad