Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Εuropean Citizenship Education", BODO SMART CAMP, ROMANIA


Η ανταλλαγή νέων "European Citizenship Education" πραγματοποιήθηκε από 31 Ιουλίου - 10 Aυγούστου 2019 στο Bodo Smart Camp στη Ρουμανία και συμμετείχαν 42 νέοι από 7 διαφορετικές χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ισπανία.

O Δημήτρης, η Λίνα, η Ευθυμία, ο Θεοχάρης, η Ήρα και η Κλειώ αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:


"Το μέρος ήταν αρκετά καλό και με το φαγητό δεν υπήρξε πρόβλημα πέρα από μερικές φορές που δεν υπήρχε αρκετό για τους βίγκαν. Για το θέμα δεν έχω να πω πολλά καθώς δεν κάναμε σχεδόν τίποτα από ότι έλεγε στο infopack. Αρχικά έλεγε ότι κάθε βράδυ θα πηγαίνουμε στην Τιμισοάρα αλλά αυτό έγινε μια μόνο φορά και όταν στο συμβούλιο των αρχηγών το ανέφερα ο υπεύθυνος μου είπε απλά συγνώμη και ότι ήταν λάθος του. Οι δραστηριότητες ήταν κακές και μη ενδιαφέρουσες και υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσης περί του θέματος. Από την δεύτερη μέρα και μετά μας άφησαν μόνο με έναν εκ των διοργανωτών ο οποίος είναι 18 χρονών και όπως είναι λογικό δεν ήξερε τι να κάνει και έβαζε βίντεο. Η αδιαφορία των διοργανωτών έγινε τόσο εμφανής που πολλοί κοιμούνταν την ώρα των workshops και είχε γίνει το κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλες τις ομάδες. Ο βασικός υπεύθυνος ο Αντρει θυμωμένος τα έριξε στους participants ότι δεν γίνεται δουλειά ενώ ο ίδιος ήρθε μόνο δύο μέρες. Σε ένα leaders meeting τα είπα όλα αυτά αλλά δεν άλλαξε κάτι. Η εντύπωση που άφησε το όλο πρόγραμμα στους συμμετέχοντες της Ελλάδας και των άλλων χωρών είναι σχετικά καλή λόγω του ότι ταιριάξαμε σαν άτομα αλλά οι οργανωτές έκαναν ότι μπορούσαν για να δείξουν ότι το κάνουν όλο αυτό για το οικονομικό κέρδος και μόνο, και αυτό είναι κάτι που συζητιόταν σε κάθε κουβέντα με άλλες ομάδες. Ειδικά σε όσους έχουν συμμετάσχει και σε άλλα προγράμματα αυτό ήταν πασιφανές."
Δημήτρης (team leader)
Image may contain: 6 people, people smiling, people standing
"Η ανταλλαγή που συμμετείχα στο Bodo ήταν μία ενδιαφέρουσα και αναπάντεχη καλοκαιρινή εμπειρία. Είχα λίγο άγχος στην αρχή μιας και δεν γνώριζα πως είναι να πρέπει να συνυπάρξεις με πολλά άτομα τα οποία γνωρίζεις εκεί πρώτη φορά αλλά πραγματικά ο ενθουσιασμός και η κοινωνικοποίηση που υπήρχε στο πρόγραμμα ήταν ένα βασικό στοιχείο.
Το περιβάλλον ήταν αρκετά όμορφο και οικείο από τις πρώτες μέρες. Αν κάτι ήθελα να αλλάξω, θα ήταν να είχε δοθεί περισσότερη και πιο ουσιαστική έμφαση στις δράσεις, μιας και το θέμα προσωπικά με ενδιέφερε,αλλά δεν θεωρώ ότι δόθηκε η δέουσα προσοχή. Τέλος όμως, θα ξανασυμμετείχα με μεγάλο ενθουσιασμό σε κάποια αντίστοιχη ανταλλαγή χωρίς δεύτερη σκέψη!"
Λίνα
Image may contain: 2 people, people standing and shoes
"Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα είχε θέμα το European citizenship, δεδομένου ότι φοιτώ στη σχολή διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών είχα ήδη κάποιες γνώσεις και βάσεις πάνω στο θέμα τις οποίες προφανέστατα ήθελα να διευρύνω.  δεν αποκόμισα καμία απολύτως πληροφόρηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς οι διοργανωτές δεν ήταν σε θέση να το υποστηρίξουν. Δεν ήταν γνωστές του αντικειμένου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν κάποια γνώση στους συμμετέχοντες. 
Τέλος στο πρόγραμμα που μας είχαν στείλει έλεγε πως θα υπήρχαν επισκέψεις στην Τιμισοάρα κάθε βράδυ γεγονός που πάλι δεν τηρήθηκε καθώς επισκεφθηκαμε μια μόνο φορά την Τιμισοάρα. 

Θεωρητικά οι διοργανωτές πρέπει να είναι παρόντες και να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να εμπλέκονται σε activities σχετικά με τη θεματολογία του προγράμματος. Δεν νοείται να είναι απόντες και οι λιγοστές δραστηριότητες να αφορούν θέματα εκτός της θεματολογίας του προγράμματος. Δεν νοείται επίσης να μην ακολουθούν το πρόγραμμα για το οποίο έχουν ενημερωθεί προηγουμένως οι συμμετέχοντες και μετά από αίτηση για περισσότερες εξορμήσεις στη Τιμισοάρα και περισσότερα activities πάνω στο θέμα να ζητάνε απλά ένα συγγνώμη χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση. Επικρατούσε ένα κλίμα αδιαφορίας και είναι ιδιαίτερα λυπηρό καθώς αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται για την ενημέρωση και την εξέλιξη των συμμετεχόντων πάνω σε ορισμένα θέματα. Τέλος το φαγητό ήταν ικανοποιητικό και οι εγκαταστάσεις καλές με τραγική εξαίρεση τις τουαλέτες οι οποίες δεν καθαρίζονταν και τις μοιραζόμασταν με άλλα 40+ άτομα! Οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνταν πράγμα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό."
Ευθυμία
Image may contain: one or more people, basketball court, shoes and indoor
"Από θέμα διατροφής και διαμονής έμεινα ευχαριστημένος. Τα δωμάτια ήταν καλά (αν και τα μπάνια ήταν λίγα για τον αριθμό των ατόμων, ωστόσο δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα) και το φαγητό νόστιμο, και σε μεγάλες ποσότητες.  Μπορούσαμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας να φάμε, αν θέλαμε.
Από θέμα δραστηριοτήτων δεν έμεινα ευχαριστημένος. Οι διοργανωτές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το να μας διδάξουν πράγματα. Κάναμε διάφορα παιχνίδια, κάποια από τα οποία είχαν κάποιο νόημα από πίσω, αλλά δεν μας το εξηγούσαν. Μπορεί στο τέλος να έκαναν μια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν μας το εξηγούσαν, οπότε δεν καταλαβαίναμε το συμπέρασμα. Δεν μπορώ να πω ότι αποκόμισα κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις.
Επίσης, το χωριό στο οποίο φιλοξενούμασταν ήταν πολύ μικρό και ενώ κανονικά θα έπρεπε να μας πάνε στην Τιμισοάρα κάποιες μέρες αυτό συνέβη μόνο μια ημέρα, που απλά μας άφησαν στην πόλη και έφυγαν χωρίς να πουν τίποτα (να μας δείξουν κάτι, να μας πουν τι να δούμε). Τις υπόλοιπες μέρες ήμασταν στο χωριό και εκτός από τα παιχνίδια-δραστηριότητες τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο ήμασταν ελεύθεροι."
Θεοχάρης
Image may contain: 7 people, people smiling, people standing, sky and outdoor
Η εμπειρία μου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+ “European Citizenship Education” μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτρια έως καλή. 
Προσωπικά, λόγω του αντικειμένου των σπουδών μου (Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών), γνώριζα ήδη σημαντικό μέρος του περιεχομένου του προγράμματος. Κατάλαβα, ωστόσο, ότι, αν δεν προϋπήρχαν οι συγκεκριμένες γνώσεις, θα αντιμετώπιζα δυσκολία ως προς την αφομοίωσή τους. Αυτό, διότι δεν ήταν ορθά οργανωμένες οι δραστηριότητες -δεν ήταν αποδοτικές, συγκριτικά με τον σκοπό του προγράμματος, και βασίζονταν σε χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα ωράριο και σε εργασίες με μεγάλες δυσλειτουργικές ομάδες. 
Σχετικά με την αλληλεπίδραση εντός της ελληνικής ομάδας, η επικοινωνία ήταν σε γενικές γραμμές καλή και ευχάριστη. Όσον αφορά τις άλλες ομάδες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν αρκετά ευχάριστοι και φιλικοί. Με βάση το γενικότερο ευνοϊκό κλίμα, ανέπτυξα τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και δημιούργησα όμορφες φιλίες. Με ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ότι γνώρισα άλλους λαούς και διέκρινα αρκετές ομοιότητες της Ελλάδας τόσο με βαλκανικές χώρες όσο και με μεσογειακές γενικότερα (στην γενικότερη νοοτροπία αλλά και σε ειδικότερα πράγματα, όπως πχ στην μουσική). 
Αρκετά καλή ήταν κατ’ εμέ και η περιοχή διεξαγωγής του προγράμματος, καθώς και οι εγκαταστάσεις (Bodo Smart Camp) -οι χώροι ήταν όμορφοι και ευρύχωροι. Το πρόβλημα ήταν η καθαριότητα από κάποια στιγμή και μετά.  Ακόμη, η διατροφή ήταν ικανοποιητική, αν και θα προτιμούσα να μην βασίζονταν όλα τα πιάτα στο κρέας και να ήταν πιο ισορροπημένη. Τέλος, με δυσαρέστησε το γεγονός ότι μας πήγαν στην Timisoara μόνο μία φορά, ενώ στο infopack φαινόταν ότι θα γινόταν περισσότερες φορές. Συνοψίζοντας, το διάστημα, που πέρασα στην Ρουμανία, μου προσέφερε υπέροχες εμπειρίες, αλλά κατά την δική μου κρίση το πρόγραμμα ήταν ελλιπές σε αρκετά ζητήματα οργάνωσης."
Ήρα
Image may contain: 14 people, people smiling, shoes and indoor
"Το παρόν πρόγραμμα, γενικότερα, επρόκειτο για μια όμορφη εμπειρία κυρίως στο επίπεδο των γνωριμιών και της προσέγγισης με ξένες κουλτούρες και πολιτισμούς. Απέκτησα μεγαλύτερη ευκολία στην συνεννόηση στα αγγλικά, ενώ ταυτόχρονα έκανα πολύτιμες γνωριμίες με αξιόλογα άτομα. 
Ωστόσο, σε επίπεδο οργάνωσης, το πρόγραμμα ήταν αρκετά ελλιπές. Αρχικά, δεν πραγματοποιήθηκε ο απαιτούμενος αριθμός επισκέψεων στην πόλη Τιμισοάρα, όπως επισημαίνοταν στο info pack του προγράμματος. Επιπλέον, δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση σχετικά με το θέμα του προγράμματος, δηλαδή το European Citizenship, καθώς οι λιγοστές δραστηριότητες που αφορούσαν το θέμα αυτό καθεαυτό, ήταν ελλιπώς διαδραστικές ή επρόκειτο απλώς για στείρα βίντεο σχετικά με θέματα της ΕΕ. Τέλος, οι coordinators που διέμεναν μαζί με τους συμμετέχοντες στο camp και ήταν υπεύθυνοι για την διεξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων, ήταν ανεπαρκώς, έως καθόλου, ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα του European Citizenship, γεγονός που δυσχέρανε περαιτέρω την επαφή των συμμετεχόντων με το θέμα. 
Σε γενικές γραμμές, οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν ευχάριστες καθώς τόσο ο χώρος της διεξαγωγής του προγράμματος ήταν ευρύχωρος και καλαίσθητος (πάρα τα όποια προβλήματα στην καθαριότητα, που, ωστόσο, δεν γνωρίζω αν ενέπιπταν στην υπευθυνότητα των διοργανωτών ή όχι), όσο και οι λοιποί συμμετέχοντες υπήρξαν φιλικοί και συμπαθείς. Παρά ταύτα, η οργάνωση - ή μάλλον η έλλειψή της- αποτέλεσε ένα μελανό σημείο στην συνολική εμπειρία μου."
Kλειώ



Αυγούστου 20, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad