Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Social Entrepreneurship for Sustainable Growth", BODO SMART CAMP, ROMANIA


Image may contain: 2 people, people playing sports, sky, house, shoes, outdoor and nature

Η ανταλλαγή νέων "Social Entrepreneurship for Sustainable Growth" πραγματοποιήθηκε από 16-26 Ιουλίου, 2019 στο Bodo Smart Camp στη Ρουμανία και συμμετείχαν 42 νέοι από 6 διαφορετικές χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ποροτγαλία, Ουγγαρία και Τουρκία.

O Νίκος, η Μαρία, ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, ο Αποστόλης, ο Γιάννης και η Φρόσω αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Καταρχάς πριν αρχίσω να γράφω για το οτιδήποτε να πω ότι το πρόγραμμα αυτό (και γενικότερα κάθε erasmus project) είναι κάτι που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα να κάνει. 
Όσον αναφορά τις δραστηριότητες αυτές αποτελούνταν από informal learning, δηλαδή μάθηση κυρίως μέσω συζήτησης σε ομάδες εργασίας. Στο θέμα των δεξιοτήτων, αρχικά έμαθα να συνεργάζομαι καλύτερα όταν βρίσκομαι σε ομάδα, καθώς και να είμαι πιο υπομονετικός και καλός ακροατής.
Ακόμα, έμαθα πως να σκέφτομαι out of the box, δηλαδή πως να υλοποιώ μια ιδέα και με πιο “ανορθόδοξους” τρόπους. Τέλος όσο αναφορά τα αρνητικά και τα θετικά θα πω μόνο το εξής οξύμωρο: “Το νερό είχε απαίσια γεύση και μυρωδιά, υπήρχαν παντού μύγες και κουνούπια, υπήρχε ένα μπάνιο για 20 άτομα και παρόλα αυτά πέρασα τις καλύτερες και πιο ξέγνοιαστες μέρες τις ζωής μου”.
Αποστόλης
"Μου άρεσαν οι δραστηριότητες, ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμασταν με τα παιδιά, οι εργασίες μας έφεραν πιο κοντά και δουλεύαμε οργανωμένα. Εξάσκησα τα αγγλικά μου, άρχισα να μιλάω με μεγαλύτερη ευκολία σε άτομα από άλλες χώρες και κατάλαβα ότι όλοι οι άνθρωποι από κάθε μέρος της γης μοιάζουμε πολύ στο χαρακτήρα. Οι faciliators ήταν ευδιάθετοι και με αρκετή υπομονή. Γενικότερα έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το ταξίδι και ήταν μια όμορφη εμπειρία."
Αριστοτέλης
"Το πρώτο μου (και ελπίζω όχι τελευταίο) πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+ έφτασε στο τέλος του, έχοντας καταφέρει να μου προσφέρει φίλους, γνώσεις, εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις. Αυτές οι 10 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων συνυπήρξα και αλληλεπίδρασα με 41 άτομα από όλες τις γωνιές του κόσμου σε ένα άγνωστο μα παράλληλα φιλόξενο μέρος θα μείνουν για πολύ καιρό χαραγμένες στη μνήμη μου. Μέσω του προγράμματος σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως έγινα πιο ανεκτική στη διαφορετικότητα, έμαθα να βγαίνω εκτός της comfort zone μου και να εκτίθεμαι καθώς επίσης να σκέφτομαι πολύπλευρα αφήνοντας πίσω στερεότυπα και προκαταλήψεις. Συνειδητοποίησα ότι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν όπως επίσης ότι δε χρειάζεται να έχεις όλες τις ανέσεις του κόσμου για να περάσεις όμορφα αλλά ότι αρκεί μία καλή παρέα. Σε επίπεδο γνώσεων , έμαθα κάποια βασικά πράγματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα ενώ παράλληλα επειδή πολλές από τις δραστηριότητες -αν όχι όλες- ήταν ομαδικού χαρακτήρα έμαθα να συνεργάζομαι καλύτερα με τα μέλη της ομάδας μου, να σέβομαι την άποψη τους ακόμη και αν διαφωνώ όπως επίσης να υπερασπίζομαι και τη δική μου."
Φρόσω
"Οι πρώτες μέρες του προγράμματος κύλησαν αρκετά ομαλά κάνοντας κάποια εισαγωγικά μαθήματα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κάθε βράδυ, μία ή δύο χώρες αναλάμβαναν την intercultural βραδιά. Τις πρώτες 4 μέρες άλλαζε σχεδόν καθημερινά ο facilitator το οποίο είχε ως φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχει δέσιμο μεταξύ αυτού και των συμμετεχόντων αλλά και να μην μάθει τα ονόματα. Αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην ομαλή προσαρμογή των συμμετεχόντων που στην πλειοψηφία ους συμμετείχαν πρώτη φορά σε ανταλλαγή νέων.
Όπως και να χει, οι διοργανωτές ήταν διαρκώς δίπλα μας πρόθυμοι να ικανοποιήσουν κάθε μας ανάγκη. Το γκρουπ συνολικά είχε πολλή θετική ενέργεια και αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ μας. 
Το πρόσημο της εμπειρίας αυτής παραμένει θετικό και δεν θα μπορούσα να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Dream Team που μας πρόσφερε αυτή την ευκαιρία."
Γιάννης
"Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που αποκόμισα ήταν οι άνθρωποι, οι γνωριμίες και οι φιλίες που κράτησα. Δεν θα μπορούσα πριν από αυτό να φανταστώ ότι θα έρθω τόσο κοντά με αυτούς τους ανθρώπους τόσες διάφορες ηλικίες, πολιτισμούς, γλώσσες, κουλτούρες και όμως καταφέραμε μέσα από αυτό 38 άγνωστα άτομα σε ένα άγνωστο μέρος να συνεργαστούμε, να μάθουμε ο ένας τον άλλον και να νιώσουμε τόσο κοντά. Κάθε μέρα ξεκινούσε και μια καινούργια εμπειρία στο μέρος αυτό με τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια εκμάθησης και τα πρότζεκτ που είχαμε να φέρουμε εις πέρας. 
Με έναν διαφορετικό τρόπο εκμάθησης μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, τρόπο σκέψεις, συνεισφέροντας ωστόσο στην ομάδα μου και δίνοντας κάθε φορά τον καλύτερο μου εαυτό. Ετσι ανέπτυξα κάποιες δεξιότητες και soft skills όπως και ομαδικό πνεύμα αλληλεπιδρώντας με διαφορετικά άτομα και ομάδες σε καθε δραστηριότητα .
Ακόμα, απέκτησα αρκετές γνώσεις σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την βιωσιμότητα της με έναν διαφορετικό και πιο δημιουργικό τρόπο. 
Συμπεραίνοντας, αντιλήφθηκα ότι μέσα σε 10 μέρες και με καλή παρέα σε ένα εκπληκτικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε αυτό το μέρος είναι υπέρ αρκετά  για να ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γνώσεις και αναμνήσεις που μου έμαθε πολλά. 
Το συστήνω ανεπιφύλακτα και ελπίζω να μπορέσω να το ξαναζήσω!"
Μαρία
"Το πρόγραμμα ανταλλαγής στο Bodo της Ρουμανίας ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα θα θυμάμαι για πολύ καιρό. Μέσα σε δέκα ημέρες είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε ανεπανάληπτα συναισθήματα και να δημιουργήσουμε μοναδικές αναμνήσεις με νέους πλέον φίλους από όλο τον κόσμο. Ερχόμενος σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα κουλτούρων και χαρακτήρων συνειδητοποιείς ότι οι όλοι οι άνθρωποι παρά τις όποιες φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές είμαστε ίσοι και ότι μέσα από την συνεργασία και τον σεβασμό μπορούμε να πετύχουμε ξεχωριστά αποτελέσματα. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που κληθήκαμε να συμμετέχουμε ήταν κατάλληλα δομημένα ώστε αφενός να φέρουν τις ομάδες κοντά την μια στην άλλη και αφετέρου να προωθήσουν την γνώση μέσα από δημιουργικά και ευχάριστα workshops, κύριο μέλημα των οποίων ήταν όχι η μετάδοση στείρας γνώσης αλλά η διάδραση και η συνεργασία μεταξύ των μελών όλων των ομάδων. 
Αποκορύφωμα του προγράμματος κατά την γνώμη μου αποτέλεσαν τα intercultural nights που διοργανώναμε κάθε βράδυ, μέσα από τα οποία κάθε χώρα παρουσίαζε την ιστορία, τα ήθη και τις συνήθειες της ενώ στο τέλος γευόμασταν παραδοσιακά προϊόντα που είχαμε φροντίσει να φέρουμε από τις χώρες μας. Περιττό να πω ότι το greek night έκλεψε σαφώς την παράσταση χαχα!!!Ξεχωριστή ήταν επίσης η ελεύθερη μέρα που είχαμε στην Τιμισοάρα, μια πόλη με απίστευτη αρχιτεκτονική, μεγάλο πεζοδρομημένο κέντρο, με ζωντάνια και ιδιαίτερη αύρα που είναι αδύνατο να μην σε παρασύρει!Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της ελληνικής ομάδας με τα οποία ήρθαμε κοντά και μοιραστήκαμε την εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος ενωμένοι και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ στην Dream Team που χωρίς αυτή δεν θα είχα την ευκαιρία να ζήσω μια τέτοια μοναδική εμπειρία στην καρδιά του καλοκαιριού. Ευχαριστούμε για όλα!!!! "
Νίκος
Image may contain: 10 people, people smiling, outdoor
"Η ανταλλαγή νέων στην Ρουμανία ήταν μια μοναδική εμπειρία λόγω της αλληλεπίδρασης με άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες! Δεν ήταν μια τυπική ανταλλαγή καθώς παρ'ότι οι συμμετέχοντες ήταν κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών, η καταγωγή μεγάλου ποσοστού προέρχονταν από χώρες άλλων ηπείρων όπως της Ασίας της Αφρικής και της Αμερικής.
Όσον αφορά την δομή του προγράμματος, είναι εύλογο να γίνουν πολλές τροποποιήσεις καθώς στην αρχή ήταν εξαιρετικά χαλαρό και ξαφνικά μόνο τις τελευταίες μέρες έγινε εντατικό με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν και συνεπώς να μην αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που επιδίωκαν όσον αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα που ήταν το θέμα της ανταλλαγής. 
Εν κατακλείδι, ήταν μια ανταλλαγή που είχε αρκετά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την δομή του προγράμματος αλλά ήταν εξαιρετική όσον αφορά την αλληλεπίδραση και συμβίωση με άτομα που προέρχονταν από πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, αντιλήψεις και κοσμοθεωρία."
Αλέξανδρος
Image may contain: 7 people, people smiling, sky and outdoor

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Αυγούστου 02, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad