Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Together we include, we are included", Larnaca, CYPRUS

Image may contain: text
Η ανταλλαγή νέων "Τogether we include, we are included" πραγματοποιήθηκε από 27 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2019 στη Λάρνακα της Κύπρου και συμμετείχαν 36 νέοι από 6 χώρες.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τη διαφορετικότητα, την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας με σκοπό την προώθηση μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. 

Ο Άγγελος, η Γεωργία, η Αναστασία, ο Αλέξανδρος, η Μαρία και η Αλεξάνδρα αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχα την ευκαρία να είμαι για πρώτη φορά αρχηγός σε ομάδα συμμετέχουσας χώρας σε Project Erasmus+ . Έχοντας ένα ρόλο διττό, πήρα εμπειρίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχα τη δυνατότητα να διευρύνω τους ορίζοντές μου σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει να είσαι κοινωνικά αποκλεισμένος και είχα τη δυνατότητα να δω εκ των έσω ορισμένα καθημερινά προβλήματα. Κατανοώντας καλύτερα την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, είχα μία καλύτερη αντίληψη για το τι θα πρέπει να αλλάξει για να βοηθήσουμε ουσιαστικά την κατάσταση.
Η ανταλλαγή είχε δύο κύριες δραστηριότητες. Η πρώτη χρονικά δραστηριότητα ήταν ένα παιχνίδι ρόλων. Από τους διοργανωτές μας δόθηκαν διάφορα αξεσουάρ. (όπως αναπηρικό καρότσι, πατερίτσες και άλλα) Στη συνέχεια μας ζητήθηκε να αντιληφθούμε και να καταγράψουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, σε κάθε επίπεδο. Επίσης, όπου αυτό ήταν δυνατό, συζητήσαμε με παρευρισκόμενους στο χώρο και ρωτήσαμε τη γνώμη τους στο θέμα. Στο τέλος της δραστηριότητας, καταγράψαμε τι είδαμε συνολικά ανάλογα με το σενάριο της κάθε ομάδας. Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν το street debate. Κατά τη διάρκεια αυτής, μεταφερθήκαμε στην πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα. Όταν αυτό ήταν δυνατό, ανοίξαμε διάλογο με διερχόμενους και ρωτήσαμε τη γνώμη τους σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό, προβλήματα που μπορεί να είχαν οι ίδιοι αλλά και λύσεις που μπορεί να είχαν να προτείνουν."
'Αγγελος, team leader
Image may contain: one or more people, tree and outdoor
"Το πρότζεκτ "Together we include, we are icluded" στην Λάρνακα, Κύπρου, αποδείχθηκε ένα άκρως εντυπωσιακό θέμα καθώς και πολύ ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες. Προσωπικά, θεωρώ ότι ανέπτυξα τα skills μου όσον αφορά την επικοινωνία, αλλά και την ανάμειξη μου στα groups των activities. Το ξενοδοχείο που μείναμε ήταν άψογο και πολύ όμορφο. Το προσωπικό ήταν εξαιρετικό. Το φαγητό καλό, όμως περίσσευε αρκετά μεγάλη ποσότητα, η οποία κατέληγε δυστυχώς στα σκουπίδια. 
Οι δραστηριότητες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και η συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες ευχάριστη! Με την ελληνική ομάδα πιστεύω ότι ταιριάξαμε πολύ και περάσαμε δημιουργικά και ωραία! Το δεύτερο αρνητικό (μετά από την ρίψη φαγητού στα σκουπίδια) ήταν πως οι organizers άφηναν πολλά activities στα χέρια αποκλειστικά των leaders, οι οποίοι ήδη είχαν αρκετές υποχρεώσεις. 
Συνολικά, το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό και σίγουρα άξιζε 100% η συμμετοχή μου σε αυτό!" 
Γεωργία
Image may contain: one or more people, people standing, sky, tree, shoes, shorts and outdoor
"Είμαι ευγνώμων στη  "Dream Team" που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στην ανταλλαγή νέων "Together we include we are included" που πραγματοποιήθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου.  Σε αυτό το πρότζεκτ είχα την δυνατότητα να ασχοληθώ με ένα  άκρως επίκαιρο θέμα , τον κοινωνικό αποκλεισμό. Λόγω του σχηματισμού μικρών ομάδων, είχα την ευκαιρία να βελτιώσω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και να εκφράσω την γνώμη μου με μεγαλύτερη ευκολία και ευχέρεια. Οι δραστηριότητες περιορίζονταν αρκετά γύρω από το παιχνίδι μη παρέχοντας στους συμμετέχοντες "ουσιαστικές" ιδέες για το κυρίως θέμα. Η αλληλεπίδραση με τις υπόλοιπες ομάδες ήταν αρκετά καλή , μάθαμε πολλά για την κουλτούρα και των πολιτισμό των υπολοίπων συμμετεχόντων. Γεγονός που θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον κυρίως για τις γνώσεις γύρω από τα μη γειτονικά κράτη (γαστρονομία, στοιχεία συμπεριφορας, οικονομικοπολιτικη κατάσταση στις αντίστοιχες χώρες). 
Το κατάλυμα που παρείχε ο φορέας υποδοχής ήταν εξαιρετικό από κάθε άποψη ( προσβασιμότητα, καθαριότητα , εξυπηρέτηση). Δυστυχώς , όμως, δεν μπορώ να εκφράσω τον ίδιο χαρακτηρισμό και για τους facilitators καθώς επίσης και για το διατροφικό πρόγραμμα που επέλεξαν . Παρότι ο στόχος όπως μας ενημέρωσαν την πρώτη ημέρα ήταν η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής το μενού κινούταν μεταξύ ζυμαρικών, μπέργκερ και άλλων τηγανητών σνακ. Η Έλλειψη οργάνωσης και κυρίως διάθεσης να παρέχουν βοήθεια σε σημαντικα θέματα ( διατροφής, μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο, διεκπεραίωσης κεντρικών δραστηριότητων) δυσκόλεψε αρκετά την ομαλή ροή του προγράμματος καθώς επίσης και των ρόλο των leader που ουσιαστικά αναπλήρωναν τα κενά που δεν φρόντισαν να καλύψουν οι facilitators ."
Aναστασία
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, shorts, sky, tree and outdoor
"Όσον αφορά τις δραστηριότητες χρειαζόταν περισσότερα energizer activities καθώς και πιο πολλά activities για την γνωριμία μεταξύ μας. Η δραστηριότητα με το street debate ήταν η καλύτερη καθώς είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και την πόλη της Λάρνακας και να επικοινωνήσουμε με κόσμο. Μέσα από την ανταλλαγή έγινα πιο επικοινωνιακός και ευαισθητοποιήθηκα πάνω στο θέμα. 
Η διαμονή ήταν αρκετά καλή και καθαρό το ξενοδοχείο μας. Το πρωινό δεν υπήρχε καθώς δεν υπήρχε αρκετή ποσότητα φρούτων όπως και δεν μας έφεραν ποτέ τοστ (κασέρι, ζαμπόν ). Οι facilitators μου φάνηκαν αρκετά φιλικοί και επικοινωνιακοί."
Aλέξανδρος
Image may contain: 1 person, smiling, outdoor
"Φτάνοντας στη Λάρνακα για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα ‘Together we include, we are included’, ήμουν πολύ ενθουσιασμένη για να ξεκινήσουμε, καθώς ήταν ένα θέμα που τριγύριζε στο μυαλό μου εδώ και καιρό και ήθελα επιτέλους να κάνω κάτι για αυτό. 

Μέσα από τις δραστηριότητες μάθαμε πως είναι να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στη ζωή σου και παρόλα αυτά η κοινωνία να μη δραστηριοποιείται. Προσπαθήσαμε μέσα από διάφορες πρακτικές να μπούμε για λίγο στο ρόλο των ανθρώπων αυτών που δεν τους δίνεται μια θέση στη κοινωνία μας. Επίσης, προσεγγίσαμε το θέμα σφαιρικά, παρουσιάζοντας την κατάσταση, σχετικά με το θέμα, ο καθένας στη χώρα του. Μπορέσαμε, με αυτό τον τρόπο, να εντοπίσουμε τυχόν ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ μας και προσπαθήσαμε, στα πλαίσια του δυνατού βέβαια, να βρούμε πιθανές λύσεις στα ζητήματα που υπάρχουν. 

Η πλέον καλύτερη αποστολή που έπρεπε να φέρουμε εις πέρας ήταν το ‘Street Debate’. Εκεί ήρθαμε σε αλληλεπίδραση με περαστικούς όλων των εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, ρωτώντας την άποψή τους σχετικά με την κοινωνική ένταξη και αν έχουν νιώσει ποτέ θύματα κοινωνικής απομόνωσης. Η πληθώρα των απαντήσεων και των διαφορετικών τρόπων σκέψης σε αφήνει πραγματικά άφωνο και ξυπνά σκέψεις στο μυαλό σου για το πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα ο καθένας από εμάς. Η όρεξη και το ενδιαφέρον που έβλεπες στα πρόσωπα των συμμετεχόντων, σε έκανε να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ να αναπτυχθείς προσωπικά μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Γυρνώντας πίσω πήρα στη βαλίτσα μου όχι μόνο τις αξέχαστες αναμνήσεις, αλλά και ένα μάθημα ζωής για το πώς να μην ανέχομαι πλέον συμπεριφορές που βλάπτουν και απομονώνουν ανθρώπους, καθώς και τρόπους για να αποτρέπω τέτοια γεγονότα, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μου."

Aλεξάνδρα

"Αρχικά οι δραστηριότητες που μου άρεσαν ήταν το street debate, το study visit και τα παιχνίδια γνωριμιών. 
Μέσα από το street debate υπήρξε μεγάλη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και επίσης ήρθαμε  σε επαφή με το κέντρο της Λάρνακας . Στο study visit , μάθαμε την νοηματική γλώσσα μέσα από ένα διαδραστικό τραγούδι και επίσης μέσα από τα παιχνίδια γνωριμιών ήρθαμε πιο κοντά με αρκετά άτομα από το πρόγραμμα γνωρίζοντας νέες προσωπικότητες  Μέσα από όλο το πρόγραμμα, κατάφερα να γίνω πιο επικοινωνιακή και κοινωνική. Τα προβλήματα που συζητήθηκαν σε όλο το πρόγραμμα όπως για παράδειγμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ο κοινωνικός αποκλεισμός με έκαναν να ευαισθητοποιηθώ περισσότερο.  Δυστυχώς , το world cafe για τα άτομα με ειδικές ανάγκες , δεν ήταν καλά οργανωμένο, καθώς οι facilitators δεν είχαν υπολογίσει σωστά το θέμα της μετακίνησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την δραστηριότητα αυτή η οποία θα ήταν αρκετά ωραία αν είχε πραγματοποιηθεί αφού υπήρχε καλή αλληλεπίδραση με τα άτομα μεταξύ των ομάδων. Οι facilitators ήταν αρκετά φιλικοί και ενδιαφερόντουσαν για όποιο πρόβλημα είχαμε . Τέλος, η διατροφή ήταν αρκετά καλή αλλά δεν μου άρεσε που τα γεύματα επαναλαμβανόντουσαν όπως για παράδειγμα οι πατάτες και τα μακαρόνια. Το πρωινό επίσης, ήταν ελλιπές." 
Mαρία

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Οκτωβρίου 18, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad