Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "LET'S MOVE!", VATRA DORNEI, ROMANIA

Image may contain: one or more people, people standing, sky, outdoor, text and nature
Η ανταλλαγή νέων "Let's Move" πραγματοποιήθηκε από 6-18 Οκτωβρίου 2019 στη Ρουμανία και συμμετείχαν 48 νέοι από 8 χώρες: Μολδαβία, Ιορδανία, Γεωργία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. 

Σκοπός του προγράμματος ήταν να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στη σημασία  του αθλητισμού και των υπαίθριων σπορ, βάζοντάς τα στη ζωή τους και τονίζοντας το θετικό τους αντίκτυπο σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Η ανταλλαγή βασίστηκε σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο, καθώς και σε πρακτικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ράφτινγκ, adventure park, zipline, κλπ.). 

Ο Kωνσταντίνος, η Γλυκερία, ο Κωνσταντίνος, ο Δημοσθένης, ο Γιώργος και η Σοφία αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:

"Το πρόγραμμα Let's Move μου πρόσφερε πολλές  μοναδικές εμπειρίες. Αρχικά, μέσα από τις συζητήσεις μεταξύ όλων των συμμετεχόντων αντιληφθήκαμε τις διαφορές, αλλά και τα πολλά κοινά σημεία που υπάρχουν  μεταξύ των γλωσσών. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτές τις συζητήσεις διεθνούς περιεχομένου, είχαμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας στην αγγλική γλώσσα και να νιώθουμε ελεύθεροι να εκφραζόμαστε μπροστά σε κόσμο χωρίς ντροπή. Στη συνέχεια, μέσα από δραστηριότητες που είχαν ως στόχο τη δημιουργία βίντεο μάθαμε πώς να τα επεξεργαζόμαστε και να χρησιμοποιούμε  την τεχνολογία προς όφελος μας με έναν διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το γεγονός ότι υπήρχαν συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονταν από χώρες εκτός της Ευρώπης, μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με κουλτούρες τελείως διαφορετικές από τη δική μας και να  γνωρίζουμε τις καθημερινές του συνήθειες κυρίως στα πλαίσια των ημερών που ήταν αφιερωμένες στις συγκεκριμένες χώρες.
Παράλληλα, λάβαμε μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες ήταν πρωτόγνωρες για εμάς, όπως για παράδειγμα slack line και zip-line. Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν οι πεζοπορίες μακράς διάρκειας. Στο σύνολο όλες μαζί ήταν γύρω στα 100 km  στα βάθη της τοπικής φύσης και ομορφιάς. Κατά τη διάρκεια των πεζοποριών μέσα στην ατελείωτη φύση είχαμε την δυνατότητα να μάθουμε να ακολουθούμε συγκεκριμένα μονοπάτια, να αναγνωρίζουμε και να αξιολογούμε τους κινδύνους που μας επιφύλασσε η φύση, καθώς επίσης  να διαχειριζόμαστε με τον σωστό τρόπο τις προμήθειες μας αφενός σε φαγητό και αφετέρου σε νερό. Μέσω της συνύπαρξης  σχεδόν 50 ατόμων κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι ο καθένας ξεχωριστά να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, χωρίς καθυστέρηση, έτσι ώστε να επικρατεί ένα υγιές ομαδικό πνεύμα. "
Kωνσταντίνος, team leader

"Απίστευτες στιγμές. Μοναδικά τοπία που ξεφεύγουν από κάθε φαντασία. Άκρως ενδιαφέροντες άνθρωποι έτοιμη να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες. Ιδιαίτερες διατροφικές επιλογές. Αυτοί είναι μερικοί από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω το πρόγραμμα "Let's Move It".
Τα επιβλητικά βουνά και τοπία της Ρουμανίας όσο καθηλωτικά και αν ήταν, κατά την άποψη μου, δεν μπορούν να αγγίξουν τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν τις 13 αυτές μέρες με ανθρώπους, φαινομενικά διαφορετικούς λόγω του πολιτισμικού και κοινωνικού τους υποβάθρου, που έχουν ριζώσει βαθιά μέσα στο μυαλό και την ψυχή μας, κάνοντας αυτό το ταξίδι να αποκτά υψηλή και απαράμιλλη σημασία. 8 διαφορετικές χώρες, 48 διαφορετικοί άνθρωποι, δημιούργησαν αναμνήσεις και δεσμούς ανεκτίμητους και αναντικατάστατους. Τι άλλο μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να κάνει ένα βήμα μπροστά και να δοκιμάσει και αυτός;"

Τσιβοπούλου ΓλυκερίαImage may contain: 7 people, people smiling
"My experience with Erasmus+ Let’s move event was amazing. I had very good connections with all of the teams. The activities were entertaining  and enough for the days. I like the variety and the quantity of the food. We have plenty of time to relax after the demanding hiking and the activities inside the hotel was very useful to get know each other.
I think that I improved a lot of my skills,  speak in English, my social skills and also I feel more confident to meet and talk people from other countries.
The accommodation was excellent but the bathroom would be better to be cleaned one time."
Κωνσταντίνος Μάλαμας

"Η ανταλλαγή νέων στην Ρουμανία ήταν για μένα μια από τις καλύτερες εμπειρίες τις ζωής μου. Αρχικά , έκανα πάρα πολλούς καινούργιους φίλους από την Ελλάδα , αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου , γνώρισα καινούργια μέρη , ανακάλυψα νέες κουλτούρες , ήθη έθιμα και παραδόσεις. 
Οι δραστηριότητες που υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, όπως οι πεζοπορίες και το zip line, θα μου μείνουν αξέχαστες, καθώς με βοήθησαν να στραφώ σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και να έρθω σε επαφή με νέα αθλήματα και ιδέες.
Οι facilitators και η διαμονή ήταν εξαιρετική από όλες τις απόψεις και μου άρεσε η ιδέα να μείνουμε στα δωμάτια άτομα από διαφορετικές χώρες, διότι βελτίωσε τις κοινωνικές μου δεξιότητες και μου επέτρεψε να συμβιώσω με ανθρώπους που ίσως έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμένα. Το μόνο αρνητικό που θα έλεγα ότι υπήρξε σε αυτήν την εκδρομή ήταν το φαγητό του ξενοδοχείου , το οποίο δεν περιείχε πολλά φρούτα και λαχανικά. Εν κατακλείδι , την ανταλλαγή αυτή θα τη θυμάμαι για πολλά χρόνια , καθώς οι εμπειρίες και οι φίλοι που απέκτησα σε αυτές τις λίγες μέρες είναι ανεκτίμητοι."
Δημοσθένης

"Η εμπειρία από την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν αξέχαστη και θα έχω να θυμάμαι μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.
Η αγωνία και ο προβληματισμός μου για το άγνωστο πριν ξεκινήσω το ταξίδι, μετατράπηκαν σε ενθουσιασμό από τις πρώτες κιόλας στιγμές που βρεθήκαμε όλοι μαζί. Τόσο με τα παιδιά της ελληνικής ομάδας, όσο και με των υπολοίπων χωρών αναπτύξαμε καταπληκτικές σχέσεις και άριστη συνεργασία σε οτιδήποτε κάναμε. Οι διάφορες δραστηριότητες μας βοήθησαν να μοιραστούμε τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας, να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της ομάδας, την αλληλοβοήθεια και τον αλληλοσεβασμό.  Όσον αφορά τις εξωτερικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ορειβασία, flying fox), πέρα από τα όμορφα τοπία και τις υπέροχες διαδρομές που απολαύσαμε, μου έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις και τα όρια μου και να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η άσκηση στην καθημερινότητα μας.
Εν κατακλείδι, θα έλεγα με βεβαιότητα πως ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που θα έχω να διηγούμαι για πολλά χρόνια. Γνώρισα πολύ ξεχωριστά άτομα και δημιούργησα δυνατές φιλίες. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα να συμμετέχει όπως φυσικά ευελπιστώ να κάνω κι εγώ σε πολλά μελλοντικά προγράμματα. LET’S MOVE!"
ΓιώργοςImage may contain: 3 people, people smiling, people standing, mountain, sky, outdoor and nature
"Το πρόγραμμα Let's Move ήταν μία μοναδική εμπειρία. Στη διάρκεια των 12 αυτών ημερών συμμετείχαμε όλοι μας σε διάφορες δραστηριότητες, για εμένα προσωπικά κάποιες από αυτές ήταν πρωτόγνωρες, όπως το slackline, το zip-line, καθώς και και πεζοπορία 100 σχεδόν χιλιομέτρων σε διάστημα λίγων ημερών. 
Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να παραλείψω την συνεργασία και την ομαδικότητα που επικρατούσαν μεταξύ όχι μόνο των μελών της ελληνικής ομάδας, αλλά και όλων των συμμετεχόντων. Οφείλω επίσης να αναφέρω, ότι κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος συζητήσαμε και αναλύσαμε θέματα που απασχολούν τη νεολαία ανεξαρτήτως εθνικότητας, κατανοώντας έτσι τα κοινά σημεία των νέων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αφενός την εξοικείωση με τις ξενόφερτες συνήθειες και αφετέρου τη βελτίωση των αγγλικών μας γνώσεων."
Σοφία

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!
Οκτωβρίου 30, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad