Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "The Melting Pot", Vilnius, LITHUANIA

Η ανταλλαγή νέων "The Melting Pot" πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, 2019 στo Bίλνιους (Λιθουανία) και συμμετείχαν 35 νέοι από 7 χώρες: Λιθουανία, Δανία, Ουκρανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Ιταλία. Σκοπός του προγράμματος ήταν oι συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το θέμα της ποικιλομορφίας και να ενισχύσει τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η κύρια ιδέα του έργου είναι να προωθήσει την πολιτιστική πολυμορφία και να ενθαρρύνει τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προαγωγή της ανεκτικότητας και τον σεβασμό προς άλλους πολιτισμούς. 
Στόχοι της ανταλλαγής:• εκμάθηση τρόπων κατανόησης της διαφορετικότητας και των πολιτισμών με διαφορετικές κουλτούρες• επίτευξη βαθύτερης κατανόησης στα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας πολιτιστικών, εθνοτικών και θρησκευτικών διαφορών• προώθηση της κοινωνικής αποδοχής σε άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο που ζουν στην Ευρώπη• προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων που ζουν στην Ευρώπη και  ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτιστικά υπόβαθρα


Η Ηλέκτρα, ο Άγγελος, ο Γιώργος, ο Χριστόφορος και η Αναστασία αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:


"Στη διάρκεια της ζωής σου οφείλεις να μάθεις πως ο κόσμος είναι μια φούσκα με διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων μπαλόνια. Το λοιπόν αυτό αποτέλεσε μια ισχυρότατη αφορμή ώστε να αντιληφθούμε πόσο διαφορετικοί είμαστε ο ένας από τον άλλο, ακόμα και αν πιστεύαμε πως είμαστε ίδιοι με κάποιους και πόσο ξεχωριστοί. Βέβαια στην βαθύτατη αυτή κατανόηση του θέματος συνέβαλαν οι πρωτότυπες, ομαδικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες όχι μόνο αντιλαμβανόσουν καλύτερα το θέμα συζήτησης αλλά μάθαινες να συνεργάζεσαι καλύτερα , να διηγείσαι εμπειρίες ,να παραθέτεις γεγονότα χρησιμοποιώντας πολλές φορές μόνο τη γλώσσα του σώματος. Νομίζω λοιπόν πως ένα σημαντικό μέρος της επιτυχίας του προγράμματος κρύβεται στις δημιουργικές και καθόλου ανιαρές δραστηριότητες
Κλείνοντας πρέπει να ομολογήσω πως πραγματικά αγάπησα την ελληνικά ομάδα. Τι να πω!!! Η συνεργασία μας άψογη, είχαμε τόσο κέφι, προσπαθήσαμε ως ομάδα να αφήσουμε μια εξαιρετική εικόνα. Γνωριστήκαμε στο αεροπλάνο και ήταν σαν να γνωριζόμαστε από πάντα. Ο καθένας από εμάς έβαλε το λιθαράκι του ώστε να μείνει η ομάδα αξέχαστη σε όλους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα!!!
Ηλέκτρα

"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής "The Melting Pot" είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στα οποία έχω συμμετάσχει στη ζωή μου. Όχι μόνο γιατί μου έδωσε την ευκαιρία του ταξιδιού, κάτι ίσως που θα μπορούσα να κάνω και μόνος, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από τόσες πολλές χώρες, να μάθω νέες κουλτούρες καθώς και να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα με μια τόσο ενδιαφέρουσα θεματική. Αναφορικά με την θεματική συνειδητοποίησα την ομορφιά στο να συνυπάρχουν τόσες πολλές εθνικότητες σε μια κοινωνία και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο αυτής της κοινωνίας.  Ήταν οκτώ πολύ όμορφες μέρες γεμάτες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίναμε, δημιουργούσαμε αλλά και συνειδητοποιούσαμε κάτι παραπάνω για το «πολύχρωμο» περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Καλλιέργησα δεξιότητες όπως το να συνεργάζομαι με συνομηλίκους σε μια ομάδα για την επίτευξη ενός σκοπού, να συζητάω και να παίρνω συλλογικά αποφάσεις, να δουλεύω εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου αλλά και να μιλάω καλύτερα αγγλικά. H ανταλλαγή αυτή θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία που θα με συνοδεύει για πάντα. Όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη μου ανταλλαγή αλλά και επειδή οι συνθήκες ήταν τέτοιες ώστε να γνωρίσω ανθρώπους που θα με επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό που να θέλω να μαθαίνω καινούργια πράγματα ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας ανθρώπους, κουλτούρες και καταστάσεις. Ελπίζω να επιλεγώ και για άλλες ανταλλαγές γιατί νομίζω ότι μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα αυτό που με γεμίζει περισσότερο! Κλείνω με την ευχή να μην χαθώ με όλα τα άτομα που ανέπτυξα μια σχέση παραπάνω στο πρόγραμμα είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στις 13 Νοεμβρίου έφυγα από το Βίλνιους της Λιθουανίας με λίγα περισσότερα χρώματα στο μυαλό μου!"
Άγγελος 
"Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα όταν έμαθα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μόλις το πρώτο που υλοποιούσαν οι Λιθουανοί οικοδεσπότες μας. Όλα ήταν κανονισμένα στην εντέλεια, από τα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα, μέχρι τις δραστηριότητες και το facilitating. Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί καθόλου έκπληξη το ότι όλοι και όλες οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν πολύ πολύ ενεργό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος. Γίναμε ομάδα από την πρώτη κιόλας μέρα και η ενέργεια αυτής της ομάδας ολοένα και αυξανόταν χάρη στη συμβολή καθεμιάς και καθενός. Πρόσωπα χαμογελαστά, έτοιμα για αστεία, για χορό ή για σοβαρό session και συζητήσειςτόσες διαφορετικές ιδέες και προσεγγίσεις, έκαναν πραγματικότητα το moto του προγράμματος: “Embrace diversity, embrace beauty”.  
Όλοι και όλες έδιναν το κάτι παραπάνω. Προσωπικά το να βλέπω τέτοια συμμετοχή από όλα τα μέλη με έκανε να δώσω ακόμη περισσότερη ενέργεια και στα αλήθεια για εκείνη τη βδομάδα όλη μου η προσοχή και η ενεργητικότητα ήταν αφιερωμένες στη μεγάλη οικογένεια που χτίσαμε. Σαν αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήξερα καλά του ανθρώπους  που εκπροσωπούσα, τους ανθρώπους της Dream team. Δεν περίμενα όμως ότι θα έβρισκα κι εκεί τόσους φανταστικούς partners, όσο και μια υπέροχη ελληνική ομάδαΝιώθω ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να βάλω και τη δική μου ψηφίδα σε αυτό το υπέροχο μωσαϊκό που φτιάχτηκε στο Vilnius!"
Γιώργος, team leader




"Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μάθαμε πολλά πράγματα για τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και πως αυτή η διαφορετικότητα προσδίδει μια ιδιαίτερη ομορφιά στον καθένα μας και συνθέτει ένα παγκόσμιο μωσαϊκό.
Κάθε μέρα του προγράμματος ήταν γεμάτη δραστηριότητες, οι οποίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και μας έβαλαν γρήγορα στο θέμα του προγράμματος. Κάναμε παρουσιάσεις για τα προβλήματα στις χώρες μας, παίξαμε παιχνίδια ρόλων, τραβήξαμε τρελές φωτογραφίες, φτιάξαμε τις δικές μας ιδανικές πόλεις, δημιουργήσαμε τα δικά μας βίντεο με κοινωνικό μήνυμα και είδαμε πώς η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, κάναμε μια δράση στην κεντρική πλατεία του Βίλνιους, όπου προσελκύσαμε κόσμο για να χορέψει μαζί μας, να μας αγκαλιάσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, προσπαθώντας να εξωτερικεύσουμε τη διαφορετικότητα τους κατοίκους και τους τουρίστες της λιθουανικής πρωτεύουσας. Το πρόγραμμα στη Λιθουανία μου άρεσε πολύ, με γέμισε αναμνήσεις και όμορφες εικόνες. Κάθε τέτοιο ταξίδι με βοηθάει να μάθω νέα πράγματα, έχοντας κάνει νέους φίλους και έχοντας ζήσει πολλές όμορφες στιγμές, που θα τις θυμάμαι για πάντα! Γύρισα πίσω στην Ελλάδα με περισσότερα χρώματα και αρώματα."
Xριστόφορος

"Παρά τους ενδοιασμούς μου, τους φόβους, τα άγχη μου αποφάσισα να ζήσω αυτή τη περιπέτεια. Στο πρόγραμμα γνωρίσαμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, οι περισσότεροι δυνατοί και δημιουργικοί χαρακτήρες, μοιραστήκαμε  διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες ο καθένας ανάλογα τη ζωή του και το περιβάλλον που έχει ζήσει. Επίσης δοκιμάσαμε νέες γεύσεις, μάθαμε πράγματα για κάθε χώρα, επισκεφτήκαμε νέα μέρη. Μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαμε δεθήκαμε μεταξύ μας και γίναμε μια ομάδα.
Το ταξίδι αυτό και το πρόγραμμα που πήρα μέρος ήταν η πρώτη μου εμπειρία και πραγματικά δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό και τη καρδιά μου. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια ταξίδια αν είναι τόσο ξεχωριστά όσο αυτό!"

Αναστασία

Και το βίντεο της ανταλλαγής:

Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!
Νοεμβρίου 21, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad