Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DREAMTEAM ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ "Youth Power for Employment", LARNACA, CYPRUS

Image may contain: text

Η ανταλλαγή νέων "Youth Power for Employment" πραγματοποιήθηκε από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, 2019 2019 στη Λάρνακα της Κύπρου και συμμετείχαν 36 νέοι από 6 χώρες: Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Λετονία, Ιταλία και Πολωνία. 
Σκοπός του προγράμματος ήταν oι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν, να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τα soft skills τους ως εργαλείο για τη μείωση της ανεργίας των νέων και για την αποτελεσματικότερη είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον το πρόγραμμα είχε ως στόχο να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν και να καθορίσουν τα soft skills τους, καθώς και να παρατηρήσουν, να ανακαλύψουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους για την καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ζωή, η Γεωργία, η Μαρία, ο Άρης, o Λάμπης και η Βασιλική αποτέλεσαν την ελληνική DreamTeam που εκπροσώπησε τη χώρα και την ομάδα μας και μας μεταφέρουν την εμπειρία τους:
"Αρχικά ήταν η πρώτη ανταλλαγή στην οποία συμμετείχα και η εμπειρία ήταν καλύτερη απ' ότι περίμενα! Ιδιαίτερα συναρπαστικό ήταν το γεγονός ότι μοιραζόμουν το ίδιο δωμάτιο με άτομα από άλλες χώρες, έτσι κατάφερα να 'συλλέξω' πληροφορίες και για τις συνήθειες που έχουν άλλοι λαοί στην καθημερινότητα τους. 
Όσον αφορά τις δραστηριότητες, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η συνεργασία με διαφορετικά άτομα και πως όλοι μαζί καταφέραμε και δουλεύαμε ομαδικά ώστε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα! Αυτό που σίγουρα δε θα ξεχάσω είναι το περιεχόμενο όλων αυτών των δραστηριοτήτων (soft skills, hard skills, competences, etc),  καθώς τα παρουσιάζαμε/μαθαίναμε με διαδραστικό τρόπο!  
Πολύ χρήσιμες,  επίσης, ήταν οι πληροφορίες σχετικά με το πως να διαμορφώσουμε το βιογραφικό μας!! Μέσω όλων αυτών των δραστηριοτήτων, ανέπτυξα τη δημιουργικότητά μου και ξεπέρασα έτσι αυτό το εμπόδιο. Κατάφερα να σκέφτομαι και να πράττω πολύ γρήγορα εφόσον ο χρόνος ήταν περιορισμένος για κάθε μια δραστηριότητα. Τέλος, μέσα σ' όλα είχαμε και τις ωραίες και αστείες στιγμές μας με όλα τα παιδιά και αυτό μας έδεσε πιο πολύ!! Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα!!"
Ζωή

"Η εμπειρία ήταν μοναδική και σίγουρα με ενθάρρυνε, ώστε να δηλώσω συμμετοχή και σε αλλά προγράμματα Erasmus+ καθώς ήταν το πρώτο που συμμετείχα. Όλα ήταν άψογα οργανωμένα, από το φαγητό που περιελάμβανε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό έως και τις δραστηριότητες μας για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. 
Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό ήταν νόστιμο και επαρκές σε ποσότητα, ενώ ορισμένες μέρες που είχαμε intercultural dinner, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε νέες γεύσεις. Οι δραστηριότητες μας ήταν ενδιαφέρουσες, διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές, γιατί οι leaders φρόντιζαν να μας απασχολούν αρκετές ώρες την ημέρα με σκοπό να μάθουμε νέα πράγματα και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δουλέψαμε πάνω στα soft και hard skills, ενημερωθήκαμε για την ανεργία σε άλλες χώρες και τέλος εμπλουτίσαμε το βιογραφικό μας με νέες δεξιότητες. Γνώρισα πολλά άτομα και ανταλλάξαμε πολλές απόψεις, ιδέες και όνειρα. Τέλος, η τοποθεσία ήταν εξαιρετική, η συνεργασία άψογη και οι συμμετέχοντες μοναδικοί."
Γεωργία
"Το ταξίδι μου με την Dream Team στην Λάρνακα ήταν για εμένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορους πολιτισμούς και μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια να μάθουμε για αυτούς και την καθημερινότητα τους. Η αλληλεπίδραση που είχαμε με τις άλλες ομάδες ήταν παρά πολύ καλή αλλά και μεταξύ μας νομίζω δεν θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερη ομάδα. 
Θα προτιμούσα να έχουμε πιο πολλές δραστηριότητες εκτός ξενοδοχείου ώστε να έρθουμε και σε αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και γενικότερα την περιοχή. Αναπτύξαμε σε κάποιον βαθμό τα soft skill μας και μάθαμε για την ανεργία των άλλων χωρών και της δικής μας. Μέσα από την συζήτηση μάθαμε ότι οι περισσότεροι λαοί αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα και ας έχουμε διαφορετικούς  παραγοντες. Σαν τελικό συμπέρασμα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα μπορούσα να την ζω κάθε εβδομάδα. Ακόμα και τα πιο δυσάρεστα πράγματα δεν σε ενοχλούσαν ούτε σε επηρεάζανε γιατί υπήρχε πολύ ωραίο και θετικό κλίμα. 
Ευχαριστώ πολύ την Dream Team για αυτή την ευκαιρία ελπίζω και σε άλλες!"
Μαρία 
"Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν μοναδική! Το θέμα του προγράμματος ήταν η ανεργία στους νέους και μεταξύ άλλων, πιθανοί τρόποι επίλυσης του προβλήματος αυτού. Τόσο η Ελληνική ομάδα, όσο και όλοι οι συμμετέχοντες, δούλεψαν πάνω σε επιχειρηματικά πλάνα, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. 
Πέραν αυτών, η αλληλεπίδραση με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές συνήθεις και διαφορετικές κουλτούρες ήταν κάτι εξίσου μοναδικό. Όλοι οι συμμετέχοντες παίρναμε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό να έρθουμε πιο κοντά και να γνωριστούμε καλύτερα."
Άρης

"Οι δραστηριότητες που αφορούσαν την εργασία των νέων κατάφεραν πράγματι να μας οδηγήσουν σε νέες γνώσεις και στην απόκτηση "soft skill" χρήσιμων τόσο για την αγορά εργασίας, όσο και για την καθημερινότητά μας.
Αυτό που πραγματικά με εξέπληξε ήταν η γνωριμία και η αλληλεπίδραση με τους άλλους συμμετέχοντες από το πρόγραμμα. Άτομα από 5 διαφορετικές χώρες, Ιταλία, Ισπανία, Λεττονία, Πολωνία και Ελλάδα, ζήσαμε μαζί σε ένα όμορφο συγκρότημα, σε μια νέα πόλη για  μια βδομάδα. Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος συνεργαστήκαμε, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με στόχο την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που μας δίνονταν. Πέρα από αυτά, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε προσωπικά μεταξύ μας και να προβάλλουμε τις διάφορες κουλτούρες μας, από την κουζίνα μέχρι το χιούμορ μας. Από τις πρώτες κιόλας μέρες γίναμε μια μεγάλη και τρυφερή παρέα, γεμάτη όρεξη και καλή διάθεση.
Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αποστολής δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας και υπήρξαμε μια απίστευτη ομαδούλα! Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να αδράξουν την ευκαιρία που δίνεται και να συμμετέχουν σε μια παρόμοια ανταλλαγή!"
Λάμπης
"8 μέρες διασκέδαση, νέων εμπειριών, γνώσεων και γνωριμιών. Αυτά μας πρόσφερε η ανταλλαγή στην Λάρνακα της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Οκτώβρη έως 2 Νοέμβρη 2019. Το θέμα της ανταλλαγής ήταν επίκαιρο, ειδικά για την νεολαία αφού αφορούσε την απόκτηση δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες για την ευκολότερη εύρεση εργασίας. Η καθημερινότητα μας ήταν γεμάτη από ενδιαφέροντες και πρωτότυπες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και παιχνίδια. Φυσικά, το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ανταλλαγής αυτής ήταν η κοινωνικοποίηση με τα μέλη των υπολοίπων ομάδων-χωρών. Η ατμόσφαιρα μεταξύ μας όσο περνούσαν οι μέρες έδενε όλο και περισσότερο. Για αυτό τον λόγο τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα όταν ήρθε η στιγμή που έπρεπε να αποχωριστούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κρατήσουμε τις στιγμές που περάσαμε μαζί για πάντα στην καρδιά μας!"
Bασιλική, team leader
Aν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!


Join the dream! Join Erasmus+!

Νοεμβρίου 11, 2019 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad