Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ TO EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ "Project Lab for Inclusion" ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ

H oμάδα της DreamTeam συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Erasmus+ "Project Lab for Inclusion" που πραγματοποιήθηκε στην Eσθονία από τις 18 έως 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε μεθόδους ποιοτικής εργασίας για νέους (youth work) αναπτύσσοντας ικανότητες διαχείρισης έργων με επίκεντρο την ένταξη και την ποικιλομορφία.

Η ελληνική αποστολή μας μεταφέρει την εμπειρία της:

"Τι κάνει μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική; Μια εκπαιδευτική διαδικασία πιο συμπεριληπτική; Μια παρέα ανθρώπων, μια άποψη, μια συζήτηση πιο συμπεριληπτική; 
Λίγες μέρες μετά την επιστροφή μου από το πρόγραμμα Project Lab for Inclusion στην Έλβα της Εσθονίας και οι αναμνήσεις είναι ακόμα φρέσκες και συχνές. Παρόλο που έχω συμμετάσχει σε αρκετά παρόμοια προγράμματα, η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο ήταν ιδιαίτερη λόγω των ατόμων που γνώρισα, των συζητήσεων που έγιναν, της ενέργειας που ανταλλάχθηκε και της επιθυμίας για μεγαλύτερη συμμετοχικότητα με την οποία επιστρέψαμε. Το πρόγραμμα ουσιαστικά ήταν ένα πρακτικό εργαστήριο στο πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει και να υλοποιήσει περιβάλλοντα μάθησης και κοινωνικής ένταξης στα οποία η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα βρίσκονται στον κεντρικό άξονα της διαδικασίας. Κατά τις μέρες που πέρασα στο όμορφο χωριό που μας φιλοξένησε εξέλιξα τις εκφραστικές μου ικανότητες και τις ικανότητες να εντοπίζω ένα πρόβλημα και να ψάχνω ρεαλιστικούς τρόπους επίλυσής του. Καθώς εργάζομαι στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, η συμμετοχή μου στο σχέδιο κατάρτισης αυτό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη και σχεδιάζω τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισα."
Ειρήνη Μπ.
"Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα νομίζω περιγράφεται από μια λέξη: 'μοναδική'. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχω σε κάποιο project Erasmus+ επομένως ήταν ιδιαίτερα σημαντική για μένα και σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη. 
Οι καθημερινές δραστηριότητες, οι καινούργιες γνωριμίες που κατέληξαν σε καλές σχέσεις και φιλίες με τους άλλους συμμετέχοντες και οι γνώσεις που απέκτησα είναι αρκετά δύσκολο να περιγραφούν μόνο σε μια παράγραφο. Καταρχήν, το μέρος στο οποίο μέναμε ήταν μαγευτικό και καταπράσινο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουμε την λίμνη που βρισκόταν κοντά, να κάνουμε ποδήλατο στο δάσος και να ζήσουμε σε ένα μέρος εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Μέσω των team building και ice breaking games που κάναμε με τους διοργανωτές, η ομάδα μας κατάφερε να γίνει αρκετά δεμένη και έδωσε τον χώρο σε όλους - μαζί και σε εμένα- να εκφραστούν και να συμμετέχουν ενεργά. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερή και είμαι πολύ ευγνώμων που υπήρξα μέρος αυτής της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολύ όμορφες κουλτούρες και προσωπικότητες. Όσον αφορά τις γνώσεις, ενώ ξεκίνησα από το 0 σχετικά με τα προγράμματα Erasmus+ πλέον όχι μόνο γνωρίζω τα πάντα αλλά είμαι και σε θέση να συντάξω, έστω τα βασικά μέρη, ενός Erasmus+ project (youth exchange) από την αρχή, αφού ο σκοπός του προγράμματος ήταν με την ομάδα μας να δημιουργήσουμε ένα δικό μας σχετικό με τα ενδιαφέροντα μας project. Το πιο σημαντικό για μένα όμως, είναι το πόσο με βοήθησαν οι διοργανωτές και το πρόγραμμα να αποκτήσω οικειότητα με το public speech. Καθόλη την διάρκεια, μας ζητούνταν να εκφράσουμε την άποψη μας, να παρουσιάσουμε εργασίες και φυσικά την τελική μας εργασία, και η πιο ενδιαφέρουσα για μένα δραστηριότητα ήταν το story telling κατά το οποίο μας ζητήθηκε να μιλήσουμε μπροστά σε όλους συνεχόμενα για 1 λεπτό. Έτσι, μετά από το πρόγραμμα έχω καταφέρει να μιλάω και να εκφράζομαι πολύ πιο εύκολα μπροστά σε κοινό, με πολύ λιγότερο άγχος, και ανακάλυψα ένα καινούργιο κομμάτι του εαυτού μου, ότι εν τέλει η παρουσίαση των απόψεων μου ή και εργασιών μου μπροστά σε άλλους μου αρέσει. Τέλος, στα highlights του προγράμματος για μένα κατατάσσεται το 'cultural night' κατά το οποίο διασκεδάσαμε,  γνωρίσαμε και 'γευτήκαμε' πολλές κουλτούρες και πολιτισμούς, η εκδρομή στο Tartu στο οποίο περάσαμε χρόνο όλοι μαζί σε ένα πανέμορφο τοπικό εστιατόριο όπου και χορέψαμε με ζωντανή μουσική, και η τελευταία μέρα η οποία ήταν γεμάτη συγκίνηση και αποχαιρετισμούς. Γενικότερα, είμαι υπερβολικά χαρούμενη που συμμετείχα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τους συγκεκριμένους διοργανωτές και συμμετέχοντες και αγάπησα κάθε στιγμή μαζί τους. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να τους ξαναδώ έναν προς έναν και εννοείται ότι θα κάνω τα πάντα για να συμμετάσχω σε ακόμα περισσότερα Erasmus+ projects. Τώρα που ξεκίνησα δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ!!! " 
Ειρήνη Σ.
"We had a wonderful time in Estonia. We explored every aspect of being included to different groups of people, along with the problems that exist concerning this topic to our society. We were also asked to compose our own project and present it. So we created a project named "Inclusion through Art", through which every participant, by joining our project, can boost its self esteem and get out of the comfort zone though several art exercises such as performance, music, theater, photography, dance and many more activities! I loved the way I connected with my other teammates for the purpose of the creation of our own project, and the creative ideas of activities that we discussed, in order to make it happen! The most excited thing for me was the magical place that this project lab took place, between thousand of trees and in a sport center that facilitated so many activities, such as shooting, bikes, chess, walking through lakes and other beautiful landscapes. As a conclusion, the only I get is good vibes, new friendships and a lot of fun!"
Αργύρης

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένη/ος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Οκτωβρίου 05, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad