Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ DreamTeam ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΝΕΩΝ ERASMUS+ "Make It Possible" ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

H oμάδα της DreamTeam συμμετείχε στην Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ "Make It Possible" που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία από τις 9 έως 19 Σεπτεμβρίου 2022.
Σκοπός της ανταλλαγής ήταν η προώθηση ενός υγιεινού και οικολογικού τρόπου ζωής μέσω εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση.

Η ελληνική αποστολή μας μεταφέρει την εμπειρία της:

"Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά δουλεμένο και μου άφησε απίστευτες αναμνήσεις. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που έκανα πολλές από τις δραστηριότητές μας (ορειβασία, πεζοπορία σε ποτάμι, κατάβαση σε σπηλιά) και νιώθω ότι βγήκα από αυτό έχοντας πάρει μια γεύση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που αναζητούσα συχνά στην πόλη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πανέμορφα φυσικά τοπία στην Αστούριας (Pico de Cerreos, Ruta de los Molinos del Río Merón, Cueva de la Huelga) και μερικές από τις πόλεις/κωμοπόλεις της (Oviedo, Covadonga). Τις ημέρες που πέρασαν ένιωσα ότι έχω το προνόμιο να γνωρίσω έναν τρόπο ζωής που η πλειονότητα των ανθρώπων αγνοεί, την ελευθερία μιας "αρχέγονης" κινητικότητας και φυσικής δύναμης. Το όλο βάιμπ του προγράμματος ήταν τέλειο και θεωρώ ότι πολλαπλασιαζόταν από την απίστευτα θετική ενέργεια των διοργανωτών μας. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, νιώθω ευγνώμων που επιλέχθηκα και έζησα αυτήν την εμπειρία κι ελπίζω να μου ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία στο μέλλον."
Βικτώρια
"Μια λέξη που θα μπορούσε να αποδώσει πλήρως το σύνολο της εμπειρίας μου από το πρόγραμμα αυτό είναι “lifechanging”. Το ανατρεπτικό αυτό 10ήμερο ήταν μια πλήρης εμπειρία γεμάτη δραστηριότητες, εξερεύνηση, ρίσκο, ζεστασιά, συνεργασία, αγκαλιές, χαμόγελα.
Μέσα από δραστηριότητες Teambuilding 42 άτομα κατάφεραν πολύ γρήγορα να γίνουν οικογένεια. Μία οικογένεια που συμβίωσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε απόλυτο σεβασμό και φροντίδα ο ένας για τον άλλον, αλλά παρέμεινε ενωμένη μετά το πέρας του προγράμματος.
Ο καθένας μας βρισκόταν καθημερινά στην πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού του καθώς κάθε μέρα είχαμε την ευκαιρία να συνδυάζουμε φυσικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε τοπία εξωπραγματικά και αφορμές να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης μας και μέσα από τη δύναμη και στήριξη της ομάδας να ξεπερνάμε τους φόβους μας, καθώς επίσης να μειώνουμε τον βαθμό δυσκολίας σε στόχους που παλιότερα θα φαίνονταν ρίσκο ή αδιεκπεραίωτοι. Έτσι, κάναμε πεζοπορία σε μονοπάτι κατά μήκος ποταμού, η οποία κατέληξε στον Ωκεανό. Για πολλούς ήταν η πρώτη φορά που κολυμπήσαμε σε νερά ωκεανού. Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε πεζοπορία με στοιχεία ορειβασίας και φτάσαμε στα 2000 μ. υψόμετρο.
Οι δύο αυτές εμπειρίες ήταν πολύ μοναδικές. Δεν ήταν οι μόνες όμως, γιατί το κομμάτι των πεζοποριών ήρθε να κλείσει η σπηλαιολογία που πραγματοποιήσαμε με εξειδικευμένους συνοδούς σε βαθιά σπηλιά με ενδιαφέροντα τοιχώματα. Ακόμη, παρακολουθήσαμε θεματικά εργαστήρια και δραστηριότητες με επίκεντρο την αίσθηση της κοινότητας σε εξωτερικό χώρο. Είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε ολιστικές πρακτικές νου-σώματος, όπως yoga, rope flow, κατευθυνόμενο διαλογισμό επίγνωσης, και να διεξάγουμε ουσιαστικές συζητήσεις και debates για φλέγοντα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα."

Φλώρα

"Δέκα ημέρες, πάνω από 2.500 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μου, με 40 άτομα που δεν είχα ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου... κι όμως ένιωσα από την πρώτη στιγμή ότι ήμουν στο "σπίτι" μου. Αυτές οι μέρες ήταν αδιαμφισβήτητα από τις καλύτερες ημέρες όλης μου της ζωής. Κάθε κομμάτι αυτού του προγράμματος ήταν μοναδικό και θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη μου. 
Οι δραστηριότητες ήταν πολύ καλά οργανωμένες και πάντα εύστοχες με βάση το θέμα του προγράμματος. Δεν έλειπε κανένα στοιχείο, καθώς η ισορροπία ανάμεσα στην μάθηση μέσω της πράξης και την εμπέδωση μέσω του αναστοχασμού και της σκέψης έκανε το πρόγραμμα πλήρως επιμορφωτικό και ενδιαφέρον. Οι στιγμές στο πρόγραμμα ήταν μοναδικές. Η αδρεναλίνη κατά την ανάβαση σε μια βουνοκορφή 2.139 μέτρων,  ο ενθουσιασμός όταν αντίκρισα τα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού, τα πανέμορφα τοπία γεμάτα φύση και ζώα, η χαρά της γνωριμίας και της επικοινωνίας με πανέμορφους ανθρώπους, οι χοροί, οι πολιτιστικές βραδιές, τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες, τα γεύματα, οι αγκαλιές, ακόμα και οι στιγμές συγκίνησης, αποχωρισμού και θλίψης. Όλες αυτές οι αξέχαστες στιγμές θα με συντροφεύουν σε όλη μου τη ζωή. Καμία περιγραφή όμως δεν αρκεί για να αγγίξει το μεγαλύτερο θησαυρό αυτής της εμπειρίας. Οι άνθρωποι, όλοι καλόκαρδοι, αγνοί, κάθε ένας τόσο διαφορετικός και ξεχωριστός, αλλά όλοι εξίσου ενδιαφέροντες και ανοιχτοί, αποτελούν φίλους που δεν θα ξεχάσω. Τέλος, όσον αφορά τους διοργανωτές, προσωπικά δεν μπόρεσα παρά να τους αγαπήσω σαν εγκάρδιους, σαν παιδικούς φίλους. Η ζεστασιά τους, η ένταση, η ανιδιοτέλεια, το ενδιαφέρον τους, το πάθος και η παιγνιώδης διάθεση, η ευαισθησία και η αγάπη τους ήταν αυτά που μας ενέπνεαν και μας έδιναν δύναμη και ενέργεια κάθε μέρα."
Ανδρέας
"Χαρούμενες αναμνήσεις, ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και φρέσκες ιδέες είναι όλα όσα επέστρεψαν μαζί μου από την Ισπανία. Μέσα σε εννέα υπερ-γεμάτες μέρες, έζησα μία ιδιαίτερα έντονη εμπειρία η οποία επηρέασε σημαντικά τον τρόπο σκέψης, τις αξίες και την αντίληψη μου. Μέσω των ανθρώπων που γνώρισα τόσο από την ελληνική όμαδα όσο και από τους συμμετέχοντες των άλλων χωρών, είχα την ευκαιρία να αναθεωρήσω πολλά πράγματα και να αποκτήσω μία νέα οπτική πάνω σε διάφορα θέματα. Παρότι οι αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες ήταν ένα τεράστιο κομμάτι αυτής της εμπειρίας δεν μπορώ να παραβλέψω την σημασία που είχε η επαφή με τη φύση μέσω των δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές για εμάς. Από τις πιο ‘’ήρεμες’’ δραστηριότητες που γινόντουσαν στο κατάλυμα μέχρι και τις πιο περιπετειώδεις όπως για παράδειγμα η ορειβασία, η σπηλαιολογία και το κολύμπι στον ωκεανό ήταν όλα καταπληκτικά! Η δράση και η περιπέτεια σε συνδυασμό με το ενθαρρυντικό και ζεστό κλίμα της ομάδας με έκανε να νιώθω απίστευτα ενεργητική και χαρούμενη, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή του παρόντος. Ανεπιφύλακτα θα έλεγα πως είναι το πιο ωραίο project όπου έχω συμμετάσχει τόσο λόγω της θεματολογίας αλλά όσο και λόγω της ομάδας η οποία έδεσε απίστευτα καλά!
Αναστασία

"The project was fantastic! The organizer did all he could so we would have a memorable experience and this was visible since the first day. The activities we did helped all the participants to learn more about each other in an enjoyable and creative way. Even though the weather wasn't on our side all the time the hiking at the mountain is for sure the activity i enjoyed the most. Reaching the top gave me a unique feeling of fulfilment. Also the moments we enjoyed and the memories we made by the ocean will forever stay with me. Apart from all the fun i had i learned more about the culture and the history of the participating countries."
Πανος

"Το project ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Καταρχάς, έλαβε χώρα στην περιοχή Αστούριας, που είχε απίστευτη φυσική ομορφιά αλλά και ιστορικές τοποθεσίες, και οι διοργανωτές σαν ντόπιοι, εξασφάλισαν ότι θα μας δείξουν τα πιο όμορφα μέρη του τόπου τους. Επισκεφθήκαμε βουνά, ποτάμια, σπήλαια και παραλίες, και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όλα αυτά τα μέρη μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Όσον αφορά το project και τα sessions που είχε, τα περισσότερα (ειδικά τα outdoor activities) μου άρεσαν πάρα πολύ.
Ωστόσο, το highlight του project και αυτό που θα κρατήσω είναι τα άτομα που γνώρισα εκεί. Είχα την τύχη να συναναστραφώ με νέους ανθρώπους που έχουν ενδιαφέροντα και ευαισθησίες, που έχουν διαφορετικό mindset και τρόπο ζωής, καθένας με το δικό του background και τους δικούς του στόχους. Όλοι αυτοί συνέθεσαν μια ομάδα ποικιλόμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Νιώθω ότι έμαθα πολλά από αυτούς, και πήρα μια γεύση από 5 άλλες κουλτούρες ευρωπαϊκών χωρών. Μου έκανε εντύπωση πως μέσα σε τόσες λίγες μέρες, 42 άνθρωποι μπορούν να δεθούν τόσο μεταξύ τους δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα, τις αναμνήσεις της οποίας δύσκολα θα ξεχάσουν. Τέλος, το project για μένα κρίνεται σίγουρα πετυχημένο καθώς ο στόχος του, το να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη φύση μέσω των δραστηριοτήτων σε αυτή, επιτευχθεί και με το παραπάνω."
Αθηνά

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμένη/ος στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!

Οκτωβρίου 03, 2022 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad